- 205 Okunma
- 1 Yorum
- 2 Beğeni
Şair İdris Çetin ile Röportaj
Şair İdris Çetin ile Röportaj
Röportaj: Mesut
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
1971’de Yozgat’ın Çekerek ilçesinin Karahacılı Köyünde doğdum. İlkokulu köyümde okudum. Ortaokul ve liseyi Yozgat İmam Hatip Lisesinde tamamladım. Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1994 yılında mezun oldum. Aynı yıl İstanbul’da öğretmenliğe başladım. Uzman Öğretmenim. 2019 yılında Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde İslam Tarihi ve Sanatları dalında Yüksek Lisans yaptım. İstanbul, Boğazlıyan Akdağmadeni, Çekerek ve Yozgat merkezde çeşitli okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. Halen Yozgat Ayşe Ilıcak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde Müdürlük görevime devam etmekteyim. Çok küçük yaşlarda babamı kaybettim. Evli ve üç çocuk babasıyım. İlk eserim olan şiir kitabım “Merdiven”i Ağustos 2023’te çıkardım. Bundan sonra eserlerim inşallah devam edecektir. Eserlerimde; yoksulluk, aşk, sevgi, ilim, insan hakları, doğa, din, birlik, vatan sevgisi, ölüm, ahiret, kulluk vb. konuları işledim.
Kitap okumayı, şiir, hikâye, deneme, makale, günlük yazmayı ve seyahat yapmayı sevmekteyim. Çeşitli gazete ve dergilerde çalışmalarım yayınlandı. Edebiyat Defteri ve birçok Antolojide eserlerim mevcuttur.
Şiir, durduk yere yazılmaz diye bildik hep. Şiire olan merakınız ne zaman başladı? İlk şiirinizi ne zaman yazdınız ve kimin etkisi oldu?
Şiire olan merakım 1988 yılında başladı. Aynı yılda da yazmaya başladım. İlk şiirimi yazmaya Edebiyat kitaplarındaki şairlerimiz etkili oldu. Öğretmenlerimiz ve arkadaşlarımız da şiir yazma konusunda beni yüreklendirdiler. O zamanlar İmam Hatip Lisesi öğrencisiydim. Şiir ruhumda var olan bir olguydu. Ben onu çıkarmaya çalıştım. Yazmaya hep devam ettim. Şiir sevgisi şıpsevdi değildir. Zamana ve hayata yayılan bir sevgidir. Aynı zamanda bir tutkudur şiir yazmak.
Şairlik hayatınızda kendinize ilham edindiğiniz noktalar neydi? Üretimlerinizde size rehberlik eden ve/veya ilham veren kişi ya da topluluklar var mı?
Şairliğimde bana ilham kaynağı olan birçok nokta vardı. Ben tefekkür etmeyi seven biriyim. Benim ilham kaynağım Kur’an’ı Kerim ve Sünnettir. Mevlâna, Yunus Emre, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, İsmet Özel, Nurullah Genç, Yedi Güzel İnsan, Tanzimat öncesi ve sonrası şairleri, Cumhuriyet Dönemi şairleri ve Batılı şairler benim ilham alıp olgunlaşmamda etkili oldular. Şiirlerimde işlediğim temalar: Allah sevgisi, tefekkür, tevekkül, vatan sevgisi, İslam sevgisi, din, ümmet, kardeşlik, şehitlik, gazilik, aşk, doğa, yaratılış, şükür sabır, doğa sevgisi, yaşam, toplum, toplumun problemleri...
Biraz da kitabınızdan bahseder misiniz?
MERDİVEN isimli kitabım Ağustos 2023’te Gülnar Yayınları tarafından basılmış ve okuyucuları ile buluşmuştur. Kitabımda Yüz (100) şiir bulunmaktadır. İlk eserim olan ‘Merdiven’deki şiirlerin kitaptaki sıralanışını alfabetik sıraya göre yerleştirdim. Her şiirimin altında o şiiri yazdığım tarihi not düştüm. Bu benim için önemliydi. Şiir ve yazılarda tarihler kaydedilirse yazıldığı dönemin içeriği hakkında okurlar bilgi edinmiş olurlar. Bu kitabımda şiirlerimi genelde serbest türde yazdım. Zaman zaman hece şiirlerini de eserime işledim.
“Açmaz Olmuş” şiiriyle başlayan kitabım “Zirve Diye Yuva Yapıyoruz” şiiriyle tamamlanmaktadır. Bu iki şiirimden ikişer dörtlük ve Merdiven’den de bir kesit sunmak istiyorum.
AÇMAZ OLMUŞ
Yollar uzanır, kol kol dağlarda,
Kollarsa büyüktür, kanunlarda,
Bir kalbim var, bir de kuru başım,
Sürünerek bulutlara değiyor nâşım…
Bu dünyada, çiçek olup açamazsınız,
Yeşile bürünüp yaprak olamazsınız;
Her taraf kan kırmızısı, toprak bile,
Kucağını açmaz olmuş, mavi gökyüzü…
1994/Konya
ZİRVE DİYE YUVA YAPIYORUZ
Nerde o kadar yükselmek şimdiki insanlarla?
Adet etmişler yükselmeyi beton dolu binalarla.
Hakkı hukuku düşünen hiç yok gerisi angarya,
Tek düşündükleri nesli yok etmek adi silahlarla.
Hayat yolunda bir adım daha ileri atıyoruz,
Elimizdeki fırsatları hoyratça dağıtıyoruz,
Kendimizi daima iyi, iyi diye avutuyoruz,
Çukurlara ise zirve diye yuva yapıyoruz.
Aralık/1988
İstanbul
MERDİVEN
Ürkek ceylan gibi
Sekerek bastım tahtaya,
Çözmek istiyordum,
Dikenli teller arasında,
Hüzünlü kalbimle
Tahtanın arasındaki bağı,
Ayağımın birini attım basamağa,
Diğeri takıldı, duygularıma.
Yokladım, merdivenin zeminini,
Bulmak istiyordum, en eminini…
Durdum, bekledim ilk basamakta,
Çatırtılar gelmeye başladı,
Çiviyle tahtanın ilk ulağında,
Yumak yumak olan ses yığını,
Çınlıyordu, kulağımda…
Mart/1992
Dünya edebiyatı ile ilginiz nasıl? Batı Edebiyatıyla aram iyidir. Özellikle Felsefi kitaplar, Romanları, Şiir, Hikâye, Denemeler vb. kitapları severek okurum. Batı Edebiyatı da benim olgunlaşmama çok katkı sağladı.
"Şunu da yapsaydım." dediğiniz bir şey kaldı mı? Bundan sonrası için ne tür planlarınız var? Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Her insanın bir değil birçok keşkeleri vardır. Benim de keşke yapabilseydim dediklerim elbette var. Keşke eserlerimi daha önce okuyucularımla buluştursaydım. Keşke okuma ve yazmaya daha çok zaman ayırabilseydim. Keşke benim edebiyata ilgimi daha önce ortaya çıkarabilseydim...
Bundan sonra her zaman yaptığım gibi okumaya ve yazmaya devam edeceğim. Okumayan insan yazamaz.
Yazmaya devam ediyorum. 2. eserimi 2024’te okuyucularla buluşturmak istiyorum. İkinci eserim de şiir kitabı olacak. 3. Eserimi Hikâye kitabı olarak çıkaracağım inşallah. Eserlerimin arkası kesilmeden devamı edecektir. Rabbim sağlık, sıhhat, hayırlı ve bereketli ömür verdiği sürece okumaya ve yazmaya devam edeceğim. Okuyup yazdı mı mutlu oluyorum.
Önemli olan da bu değil mi? Gençlere bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Yazmaya başlasınlar. Yazmaktan korkasınlar. Pes etmesinler. Yaza yaza bir gün en güzelini ve en iyisini yazacaklardır.
Balıkesir Hayat Boyu bana bu röportaj fırsatını verdiği için kıymetli kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Allah’a cc emanet olunuz.
İdris ÇETİN
YORUMLAR
Çok yaşayın siz.
Daim olsun kaleminiz.
Ve de hayırlı olsun kitabınız.
En içten selam saygılarımla hocam
İDRİS ÇETİN
Geçmiş Ramazan Bayramınız mübarek olsun.
İyi ki sizin gibi şair ve yazarlar var...