- 145 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
DİYARBAKIR KİTAP FUARI
DİYARBAKIR KİTAP FUARI
3 yıl aradan sonra beklenen kitap fuarı nihayet 16-24 Aralık 2023 yılında, Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı düzenlendi.
Kitap fuarları, okuma kültürünün yaygınlaştırmak için birçok bilimsel etkinliğin yapıldığı bugünlerde okuma kültürünün topluma kazandırılmasında en önemli araçlardan biridir.
Kitap fuarları; yazar, yayıncı, dağıtımcı, matbaacı, grafiker, okuyucu gibi yayıncılık sektörünün tüm paydaşlarının buluşma noktasıdır. Bir okur olarak yazarlarla doğrudan iletişime geçebilir, panel ve söyleşilere katılabilir, yayıncılarla sohbet edebilme fırsatını yaratır.
Bu yıl Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Eylül Fuarcılık organizasyonuyla Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı, 120 yayınevi, 350 yazar söyleşi, panel, imza günü etkinlikleri ile katıldı. Kitap Fuarı, yapılan çeşitli açılış konuşmalarıyla başladı.
9 gün süren fuarın açılışına Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, DTB Başkanı Engin Yeşil, Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu Murathan Mungan, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, çok sayıda yazar ve davetli katıldı.
Fuarın açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, Diyarbakır’da Sivil Toplum Kuruluşları çalışmalarıyla kentin gelişmesine katkı koymaya çalıştıklarını ifade ederek, fuar organizasyonları bu çalışmalardan en önemlilerinden bir tanesi olduğunu söyledi. 3 yıl sonra Diyarbakır Kitap Fuarı’nı ziyaretçilerle buluşturduklarını belirten Kaya, “Kitap fuarları artık hem yayınevlerinin hem fuarcılık şirketlerinin ekonomik koşulları zorlayarak yapmak zorunda kaldıkları fuara dönüştü. Eylül Fuarcılık’la ile ilk fuarımızı düzenliyoruz. En son 2019 da düzenlediğimiz kitap fuarına 190 bin ziyaretçi geldi. Doğrusu bu fuardan beklentimiz oldukça yüksek ve bu fuar için hedefimiz 700 bin ziyaretçidir.
Açılış konuşmalarıyla başlayan fuarın, katılımın ne kadar yoğun geçeceğinin bir işaretiydi aslında. 16 Aralık’ta kapılarını ziyaretçilere açan fuara 120 yayınevi ve 350 yazar katılımın sağlandığı ve açık olduğu 9 günde toplam 511 bin kişi ziyaret etti. DTSO Basın Yayın Temsilcisi Faruk Korkmaz, fuarı Diyarbakır’ın yanı sıra Şanlıurfa, Dersim, Mardin, Batman ve Elazığ’dan gelenler de olduğunu aktararak,” Çok sayıda yazarın yaptığı söyleşi, panel ve imza günü etkinliğine kitapseverler yoğun ilgi gösterdi. Yayınevleri temsilcileri de yaklaşık 3 kat artış oldu. 2019 yılında 190 bin kişi katılmıştı. Fuar böylece amacına ulaşmış oldu.” dedi.
Fuarda kitap stantlarını ziyaret ederken, en çok dikkatimi çeken 25 yaşında olan genç şair ve yazarlarla beraber, 80-85 yaşlarında olan yazar ve şairlerin fuarda yer almalarıydı. Bunlardan biri de onurlu ve dik duruşuyla yolumuza ışık tutan araştırmacı yazar İsmail Beşikçi’ydi.
İsmail Beşikçi ile kısa süreliğine de olsa konuşma ve tanışma fırsatını buldum. Karşılıklı sohbet esnasında 83 yaşında olduğunu öğrendim. O yaşta Diyarbakır’ın o dondurucu soğuğuna rağmen İsmail Beşikçi Vakfı standında oturmuş, büyük bir heyecanla okuyucularına kitaplarını imzalıyordu. Ben de Beşikçi’nin hayranlardın biriydim. Kısa sohbet sonrası birkaç kitaplarını bana imzalamasından onur duyduğumu ifade etmeliyim. Ben de kendimi kısaca tanıttıktan sonra çok dilli olarak yazmış olduğum kitaplarımı imzalayarak takdim etme onurunu yaşadım. Bu anı çekmiş olduğumuz fotoğraflarla pekiştirdik.
Kitap fuarında ilgimi çeken başka bir durum da, ilkokula giden çocukların öğretmenleriyle fuar alanında kitaplara duydukları ilgisiydi. Çeşitli stantlarda çocuklar için yazılan öykü kitaplarını öğretmenleriyle birlikte inceleyerek uygun olan kitapları almaları oldu. Bu durum yarının geleceği çocuklarımızın ve onları en iyi şekilde yetiştirmeye çalışan değerli meslektaşlarımın ne kadar kutsal bir görev yaptıklarını daha iyi anlamış oldum.
Kitaplara olan ilgi sadece ilkokul öğrencileriyle sınırlı değildi. Giydikleri formalarla ortaokul, lise öğrencilerin de kitaplara olan ilgisi oldukça fazlaydı. Onlarda kendilerine uygun kitapları bulup imzalama yazarlara seçtikleri kitapları imzalama çabasındaydılar. Bu ilgi beni fazlasıyla mutlu etti.
Fuarda çok sayıda üniversite öğrencilerin katılımı ve ilgisi daha farklıydı. Kitap imzalamak için oturduğum yayınevi standında bir gurup üniversite öğrencisi gelip stanttaki kitapları incelerken çok dili olarak yazdığım kitapları
incelediklerini gören yayınevi sahibi bu kitapların kaleme alan şairimiz de burada kitaplarını imzalıyor demesini duydum. Öğrenciler kitapların fiyatını sorunca araya girdim. Öğrencisiniz galiba diyerek sohbete başladık.
Öğrencilerin sordukları sorular hem düşündürücü, hem sorgulayıcı, hem de umut ve cesaret vericiydi.
Öğrencilerden biri kitaplarınızı çok dilli olarak yazıyorsunuz bunun özel bir nedeni ve sakıncası var mı? Diye sordu. Ben de bu fuarın amaçlarından biri de çok dilli olmasıdır. Yazar ve şairlerin farklı dillerde yazılmasının elbette ülkemizin geleceği açısından hiçbir sakıncası yok. Aksine farklı diller ülkemizin zenginliği olarak kabul edilmeli. Bu durum ülkemizi birleştirir, barış içinde kardeşçe bir arada yaşamamıza vesile olur şeklinde yanıtlayınca, ben de öyle düşünüyorum diyerek teşekkürlerini bildirdi.
İlkokuldan üniversite öğrencilere kadar gençlerimizin kitap fuarına ve dolayısıyla yazar, şairlere ve kitaplara gösterdikleri ilgi farklı bir duyguydu.
Bir başka farklı duygu da çeşitli ülkelerden, çeşitli il, ilçe, kasaba ve köylerden çeşitli giysiler, çeşitli dillerde konuşmaları hem farklı bir duygu, hem farklı bir güzellikti.
Diyarbakır Kitap Fuarı’na gösterilen büyük ilgi, edebiyat, sanat ve kültüre verilen değerin bir göstergesiydi diye düşünüyorum. Nicelerine…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.