SUSMAK ÇOK ZOR İŞTİR
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
SUSMAK ÇOK ZOR İŞTİR.
(İlyas KAPLAN ,İlahiyatçı,Araştırmacı,Yazar)
Susmak, konuşma iletişim eyleminin durdurmak muhatap olunanla bir fikir veya bir görüş hakkında muhatap olunmadığı ifade etmek için varsayılan söylemin yok sayılması eylemidir
İnsan; düşünme, dinleme, öğrenme, algılama, hayal kurma, konuşma, sorgulama, muhakeme etme, yazma gibi birçok farklı özelliği ile diğer canlılardan ayrılır.
Bu bağlamda; toplumsal bir varlık olan insan türü, kendi kendisiyle ve diğer varlıklarla iletişim kurmak zorundadır. İletişim becerisi, insanın ruhî dengesinin kurulmasında; huzurlu, mutlu, başarılı bir hayat sürmesinde en önemli etkenlerden birisidir.
İnsanın toplumdaki yerini, mevki ve makamını belirlemede sağlam ve etkili iletişimin üstün bir katkısı vardır. Konuştuğu insanlarda olumlu izlenimler bırakan bir kişi, her zaman hatırlanır, aranır. Böyle kişilerle konuşmak diğer insanlara rahatlık ve huzur verir
Gerçekten, yerinde ve zamanında susmasını bilmek, kişiyi konuşmanın tuzaklarına düşmekten kurtarır. Sessizlikte bilen için bazen esenlik vardır. Susan aklını başına alır, daha derin ve dingin düşünür. Kendini daha iyi denetleyebilir, konuşacağı zamanı daha iyi kollayabilir ve demek istediğini daha derli toplu ifade edebilmek için kendini hazırlayabilir.
İnsan ilişkilerini, yaşam sorunlarını, planlarını olumlu ve doğru çözmek, gerçekleştirmek yolunda kararlarını daha gerçekçi alabilir. Doğru kararlar alma olasılığı aceleci bir insana göre daha fazladır.
Gerçek iletişim; duygu, düşünce ve eylem uyumu ile sağlanabilmektedir. İletişimin gerçek boyutu yüzeysel ilişkilerde değil derinliklerde gizlidir. Ruhumuzdaki, gönlümüzdeki o derinliğe inilemediği için, yalnızca dille kurulmaya çalışılan iletişim, sığ ve yetersiz kalmaktadır.
Düşünmeden konuşan, yalnızca söz söyleyen ama bunun altını dolduramayan bir anlayış iletişimde geçerliliğini artık yitirmiştir. Ruh güzelliğine, uyum kabiliyetine sahip olabilmek için, ilkin yüreğimizi temizlemek gerekir.
Dilin var ediliş amacı hayır, iyilik, esenlik, barış, dostluk adına kullanılmasıdır. Dilin hataya düşüp kötü yolda yürümesi boş konuşmakla başlar. Boş konuşmak, gereksiz ve fazladan konuşmak da dilin yanlış kullanımıdır. Sır tutmada, dil çoğunlukla kendini frenleyemez. Bu da ona sır verene ihanettir.
Alay etmek, ayıplamak, leke sürmek, gönül kırmak, hakaret etmek dilin işleme olasılığı olan kötülükler arasında yer alır. Bir başkasının yokluğunda ve onun arkasından konuşmak kötü bir şey, büyük ayıp sayılan bir davranış biçimidir. Söz taşımak, gammazlamak da dilin alet olduğu büyük kötülüklerdendir.
Bir insanın düşündüğünü dile getirebilmesine, insanları diğer canlılardan üstün kılan bir Rabbin nimetidir diyebiliriz. Bu üstünlük, düşünmenin insanlığın gelişmesine katkıda bulunması, bilim ve teknolojiye yenilikler sunması, dünya kültürüne renk ve zenginlik katması, barış amaçlı olduğu sürece devam edecektir.
Dilimizi bunların tersi amacında kullandığımızda ise üstünlükten söz edemeyiz. Konfüçyüs’ün, "Büyük insanlar az konuşur, çok çalışır," sözünü, Socrates’in "Yerinde konuşmasını ve susmasını bilmek akıllı insanların işidir," deyişini ve Mevlâna’nın "Anlayana anlatmazsan zulmedersin, anlamayana anlatırsan yine zulmedersin," anlatısını kendime de sizlere de anımsatmak isterim.
Dilin önünde bu denli tuzaklar oluşu, insanı dilini kullanmada son derece dikkatli ve kontrollü olmaya yöneltmeli ve her şeyden önce de ona bazen susmanın da bir erdem olduğunu öğretmelidir. Unutmayalım ki, gerektiğinde susmak da bir erdemdir.
Bireyler, zihniyet itibarıyla hazır hâle geldiğinde ve iç huzur sağlandığında, çok daha güçlü ve olumlu davranışlara girebiliyorlar. Yüreklerde küllenmiş hâlde bulunan sevgi ön plana çıkıyor.
Etkili bir iletişim için ön yargısız bir bakış açısı, mutlu ve huzurlu yaşama azmi, başarılı olma gayreti ilk adım olabilir. Çevremizle içten ve dürüstçe iletişim kurmak, olumlu davranmak ve sonuçlarını zamana bırakmak… Zaman zamanda tarafsız bir şekilde kendimizi değerlendirmek, iç kontrolümüzü hep sürdürmek gerekir…
İnsanların hepsine karşı, “katıksız sevgi, sonsuz saygı, herkese değer verme, ön yargısız bir yaklaşım ve saygıyla hizmet etme” ilkelerini düşünce planından çıkartıp uygulamaya koymak lazım…
Öyleyse ilk iş yüreği temizlemek olmalıdır. İnsanın gözlerindeki ışıltı ve yüzündeki parıltı sözlerden çok daha etkilidir. Modernliğin zirvelerine tırmanma gayreti içindeki insanlık acaba neden her geçen gün kendisinden ve toplumdan kopmaktadır?
İnsanlık; bilim ve teknoloji alanında bunca baş döndürücü bir hızla ilerlemesine rağmen, en önemli ihtiyacı olan huzur ve sükûneti sağlama, sağlıklı iletişim kurma noktasında neden pek fazla mesafe alamamıştır?
Mideleri doyan ama ruh ve gönülleri aç kalan insanlar, neden robotlaşma eğilimine girerek insanlıklarını unutmaktalar?
Bu amansız sosyal probleme geçici bir çözüm olarak bencillik zemininde gelişen “kişisel gelişim” akımını icat ettiler. Ne var ki, toplumu veya topyekûn insanlığı hedef almayan bu bireyselci yaklaşım, yaşanan bunalımlara çare olamadığı gibi, yeni sorunlara da davetiye çıkardı.
Birçok dünya ülkesinde olduğu gibi, Türkiye’de de bu yaklaşım, bir miktar “müşteri” buldu. Göz boyama, geçici olarak etkileme esasına dayalı bu yaklaşım, insanları birer ticari meta olarak algıladığı için kendi sektörünü de oluşturdu.
Ancak, sorunlar çözülmek yerine, derinleşmeye devam etti. Ekonomik sıkıntılardan, sağlık sorunlarından, iletişim kazalarından bunalan bir kısım insanlar, farkında olmadan bu akımın etki alanına girdiler.
Bunca patırtı kütürtü, şamata ve “dezenformasyon(bilgi kirliliği)” altında insanlar, çareyi bu limanlara sığınmakta aradı. Ağzı olanın konuştuğu, gündemlerin çok hızlı değiştiği, medyanın sınır tanımadığı böylesi bir ortamda, insanlar kime inanacağını, ne yapacağını şaşırdı.
İnsanlığın aradığı çözüm aslında çok uzaklarda değildi. Çözümü duymak için, birazcık susmak lazımdı.Keşke konuşmaya, tartışmaya, kavga gürültüye ayırdığımız zamanın bir kısmını düşünmeye sarf edebilseydik.
Ne var ki susmak zor işti. İnsan, konuşan bir varlıktı ve elbette konuşarak iletişim kuracaktı. Ancak, yapılan araştırmalar konuşmanın iletişimdeki payını çok düşük göstermektedir.
Doğru olan; gerektiği kadar, kararınca kıvamınca konuşmak, yeri geldiğinde susabilmek ve dinleyebilmektir.
Önemli olan dengeli ve ölçülü bir tavır sergileyebilmektir. İletişimde gerçek başarıya, yeri geldiğinde susmakla ulaşılabilir.
Susmanın erdemi, insanın huzur ve mutluluğudur. Hz. Muhammed’in “Susan kurtulmuştur.” yönündeki uyarısı da bunu teyit etmektedir. Günümüzün adı konmamış yaygın hastalıklarından birisi de boş, anlamsız ve gereksiz konuşmaktır.
Lokman Hekim’e “Senin hikmetin nedir?” diye sorulunca; “Ben yapmam gerekmeyen şeyi sormam, Beni ilgilendirmeyen şeyin de peşine düşmem.” diye cevap vermiştir.
Cahil insan karşısında kitap gibi sessiz kalmak aklın zirvesidir. Kimi insanlar, kendilerini ilgilendirsin ilgilendirmesin her şeyi sorarlar ve gereksiz uzun uzun konuşurlar. Bu durum hem kendilerini yorar hem de karşı tarafı bıktırır.
Günümüz insanının en fazla zorlandığı konulardan birisi ve belki de en başta geleni dilini tutamamaktır. Bugün toplumumuzu ve tüm insanlığı yakıp kavuran gıybet hastalığı, insanlığn neredeyse sonunu hazırlayacak kadar yaygınlaşmış bir felakettir.
Sağlık, huzur ve mutluluk arzu edenler; öncelikle duygu, düşünce, beden ve dillerini korumak zorundadırlar. Huzurun ve mutluluğun sırrı en başta dile sahip olmaktan geçmektedir.
Gerektiği yerde gereğince konuşabilmek, erdemlerin başında gelir. Bir Türk atasözü “Erdemin başı dil” diyerek bu gerçeği vurgulamıştır. Dilini tutabilen, kendini de tutabilir. İnsan, düşüncelerine hâkim olabilir; nefsini kontrol edebilir ve kendini tutabilirse, sağlam bir kişilik ve karakter kazanabilir.
Düşüncelerine hâkim olan bir insan, en zayıf zamanlarında dahi hâkimiyetini kaybetmez. Bu şuurdaki bir insan ise, varlığının kanunlarını ve kendini keşfetmekle hayatın amacı olan sonsuz huzur ve mutluluğun yolunu tutmuş olur.
İnsanın huzur ve saadeti; sağlık ve mutluluğu kendi içindedir. İç dünyamızdaki duygu ve düşünceler, bedenimizin de besin kaynağıdır. Ruhunda olumsuz duygular barındıran bir insanın hem ruh sağlığı hem de beden sağlığı kısa zamanda bozulur. O hâlde insanın dış şartları düzeltebilmesi için önce iç şartlarını düzeltmesi gerekir.
Bunun en kestirme yolu da susabilmek; boş ve gereksiz konuşmalar yapmak yerine dinlemeyi öğrenmektir. Sözün geçer akçe sayıldığı devrimizde susmayı önemsiz görenlerin çok olduğunu biliniyor. Elinizde ruhunuzdan çalınan sözlerin listesi ile kapı kapı dolaşıp toplamaya çalıştığınız o güzel duygular (sevda, inanç, erdem) suskunluğun gizeminde saklı aslında.
Bilelim ki cahilin kalbi dilinde, âlimin dili kalbindedir. Bunca konuşma yerine daha fazla düşünmeye hem de sükûnetle derin düşünmeye ihtiyacımız çok. Bir konuyu bilmek başka; o konuyla ilgili “Niçinler, nasıllar, nedenler?..” üzerinde yoğunlaşmak çok daha başkadır.
Keşke konuşmaya, tartışmaya, kavga gürültüye ayırdığımız zamanın bir kısmını düşünmeye sarf edebilsek!
Okumadan, bilmeden, öğrenmeden, yaşamadan ve düşünmeden, olaylar ve kişiler hakkında çoğu ön yargıya dayalı olan acele kararlar veriyoruz. Sonra da verdiğimiz bu yanlış ve acele kararları düzeltebilmek uğruna çok daha zahmetli ve sıkıntılı süreçler yaşıyoruz.
Oysa, düşünebilenler için her konunun birçok çözümü vardır. Akıllı insanlar, her bilgiyi, olayı, durumu pozitif ve negatif yönleriyle düşünür. Doğruya ulaşmak için acele etmez. Erken karar verip kendine karanlık zindanlara mahkum etmez.
Sorar, öğrenir, düşünür ve sakince uygular.
İşte gerçek huzur ve mutluluk burada yatmaktadır. Konuşmak, hayati bir ihtiyaç olduğu kadar, o yeteneği güzel ve kararınca kullanabilmek de önem arz etmektedir.
Eski kaynaklar, “insan konuşan bir varlıktır” diyerek insanın diğer canlılardan ayrılan ve onu üstün kılan bir yönüne işaret etmişlerdir. Konuşma kabiliyeti, bir yönüyle insanoğluna müthiş bir üstünlük sağlarken diğer bir yönüyle de ağır bir sorumluluk yüklemiştir.
Dile sahip olmak, konuşmayı kontrol altına alabilmek pek de kolay bir meziyet değildir. Söz, bilenler için cevherdir. Onun kıymetini bilmek, olur olmaz yerde harcamamak gerekir. Huzurun ve mutluluğun sırrı en başta dile sahip olmaktan geçmektedir.
Keza söz var, insanı yola getirir; söz var, insanı yoldan çıkartır. Keşke biz susabilsek de gözümüz, yüzümüz, gönlümüz, hâl ve hareketlerimiz en önemlisi de işimiz ve eserimiz konuşsa!
İşin özü şudur ki işe karşımızdaki insanları düzeltmekle değil, kendimize çekidüzen vermekle başlamalıyız. Her şey bizde gizlidir. Sebep ve sonuçlar da bizdedir. Sebep ve sonuçları başkalarında, başka yerlerde aramak, zafiyet alametidir.
İnsanlar, toplu hâlde yaşarlar ve birbirleriyle değişik yollarla iletişim kurarlar. İnsanlar arası bu iletişim bir anlamda hayatî bir mecburiyettir. İletişim, çoğu zaman kelimeler aracılığıyla“konuşma dili” sayesinde kurulur.
Ne var ki kelimeler, iletişim için yeterli olmaz. Bu durumda devreye “beden dili” girer. Gerçek bir iletişim için bu iki araç da genellikle yetersiz kalmaktadır.
İletişimin temeli ve en sağlam yolu kanaatimizce duyguların dünyası olan “gönül dili”dir.
Susmak ne güzel bir eylemdir. Belki de bir devrimdir. Ne çok şey barındırır içinde ne çok kırgınlıklar.kızgınlıklar,hatta sevgi… Bazen sevgiden de susar insan
Dilinin ucuna kadar gelir ama susturur bir şey onu.
Belki kalbinin derinliklerinden gelen bir his. Belki bir yorgunluk…
Eylemsizleşir .Zira öncesinde kurduğu dolu dolu cümlelerin içi boşatıldıysa artık cümle kurmaya hacet görmez uzun uzun susar.Sustuğunda daha çok sever ,daha çok özler,daha çok saygı duyar kendine. Kim bilir belki de en doğru olanı budur.
Gönlün dili, duyguların oymağıdır. O sessiz oymak, her türlü iletişimi içinde barındırır. Gönül dilinde ikiyüzlülük, sahtecilik, rol yapmak, aldatmak… yoktur.
Gönül dilinin temel ilkeleri; samimiyet, tevazu, önyargısızlık gibi üstün hasletlerdir. Bu dil, insanlığın fıtrat dilidir. Onunla doğulur. Siz onu terk etmezseniz; o dil sizi terk etmez.
Nihayet, iletişimde en geniş ve en kapsamlı basamak “gönül dili”dir. Eğer; sözlerimiz, kalbimizin en derin kıvrımlarından çıkıp geliyorsa, yüreğimizi ortaya koyarak iletişim kuruyorsak, bütün bunları en başta yüzümüz ve gözlerimiz olmak üzere bedenimize doğru yansıtabiliyorsak, işte o zaman etki alanımız karşı tarafın kulağından yüreğine kadar uzanır.
Böylelikle iletişim, gönülden gerçekleşmiş olur. Bunca gereksiz söz sarf etmek yerine gönlün diline kulak vermek, duygulara değer vermek en gerçekçi iletişim yöntemidir. Çünkü; hâlden anlamayana söz kâr etmez!
Vazgeçmekle başlar çoğu şey bazen.Çok konuştuğumuz zamanlar olur,anlamaya,anlatmaya,ortaya yolu bulmaya çalıştığımız ,ziyan olmasın dediğimiz anlar…Hem de ne çoklar hayatımızda .
Fakat bazen olmaz.Bir şekilde olmaz işte.Seninle alakalı değildir çoğu sebepler .Sadece olmaz işte.Kısır bir döngü,makus bir talih ,pek çok neden manidir senin konuşmana .
Susan insan zor bulunur oldu artık.Susmak meğer ne zormuş kimileri için.
Sizi anlamayanlara susun sadece .Zamanla anlayacaklar susmalarınızı ,çekip gidecekler.Üzülmeyin,bırakın gitsinler.Kısa bir küskünlük yeter onları yolcu etmeye.
O hâlde susalım, dinleyelim, hissedelim, düşünelim, yaşayalım ve gönül diliyle konuşalım… Susan insanların kıymetini bilin. Hayatınızda onları çok özel bir yere koyun.
YORUMLAR
redfer
Sağ olun ,var olun
Selam ve saygılarımla
Susmak ama hakkı da haklıyı da gördüğü zaman konuşmak da yerinde ve zamanında o da gerekli... Bazen söyleyemediklerimiz de hesap sorar bizden. Şimdinin politikacıları çok konuşuyorlar oysa ki işlerine odaklansalar keşke... En büyük toplumsal hastalığımız galiba ''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak.'' sıkıntı burada... Kutlarım güzel bir yazıydı...
redfer
Sağ olun ,var olun
Selam ve saygılarımla
Kısaca insan olabilmektir bu bir erdemlik , bir büyük eğitim gerek kutluyorum hocam
redfer
Sağ olun ,var olun
Selam ve saygılarımla
Sustuğu için yargılanan insanlar var.
Oysa ki, sükut ikrardan gelir.
Tebrik ederim, gayet güzel bir yazı.
redfer
Sağ olun ,var olun
Selam ve saygılarımla
redfer
Sağ olun ,var olun
Selam ve saygılarımla
Ben konuştuğum insanlara çok dikkat ederim zira bazı insanlar anladığı kadarını dinler gerisini duymaz bile...Siz boşuna nefes tüketmiş olursunuz...
Güzel yazınızı kutlarım üstadım.
Harikaydı...
Her zaman mutlu ve huzurlu olmanız temennisiyle...
Selamlar ve saygılar...
redfer
Sağ olun ,var olun
Selam ve saygılarımla
modern dönem parelinde liberal devletleri meydana getirirken bu oluşum insan özünü kutsallaştırmıştır. Bu noktada temel insan özü anlayışı “gayri-insan” anlayışını doğurmuştur. İnsan kavramı böylesine yüceleştirilirken “beden”in “ruh” üzerindeki egemenliği kaçınılmaz bir boyuta geldi. Tarihin tetiklediği unsurlar insan sosyolojisini ve davranışlarını belirlerken biz insanlığın keşfetmesi gereken özbilincimizin saflığı olsa gerek. Bunu başardığımız sürece gereksiz olan her türlü eylemsi hareketlerin fazlalığından arındırılmış oluruz diye düşündüm. Örneğin fazla konuşmak gibi…
Usta kaleminize saygılarımla
redfer
Sağ olun ,var olun
Selam ve saygılarımla
Her başlıkta ayrı anlamlar vardı
Susmayı bilmek en zor olanı başarmak gibidir diye düşünürüm hep
Ruhumun açlığını fark ettim, anlamayana anlatmak zorunda kaldığım zamanlarıma üzüldüm.
Yazınız okuyarak düşüncelerimi geliştirdim
Teşekkür ederim kendi adıma aydınlatıcı düşündürücü yazınız için
Allah'a emanet olun
Saygıyla selamlıyorum
redfer
Sağ olun ,var olun
Allah'a emanet olun
Selam ve saygılarımla
Sanırım, buradan özetle anlatılmak istenen insanın hiç konuşmaması konuşulmaması değil de lafazanlığın boş konuşmanın gereksizliği, zaman israfının önüne geçilmesi bir de ağızdan çıkan sözün geri alınması mümkün olmadığından kaş yapayım derken gözün çıkarılmaması gerekliliği ifade edilmekte anlatılmak istenmektedir diye düşünüyorum.
Yoksa hiç bir yaratılmışa canlıya verilmeyen konuşmak gibi ayrıcalıklı ve halükülada güzel bir nimet biz insanlara boşuna verilmemiştir. Özetle yerinde zamanında az konuş öz konuş, hatta bilerek bir konuşan varsa o vakit susup onu dinlemenin uygun düşeceği anlaşılmaktadır.
Kaleminiz daim ilhamınız bol olsun. saygılar
redfer
Sağ olun ,var olun
Selam ve saygılarımla
Merhaba değerli şairim ,
yazınızı derin bir anlamın izinde giderek ve her satırında birey olarak önce kendimi sonra da
içinde şekillendiğimiz toplumu düşünerek okudum .Her başlığın ayrı mesajlar verdiği
çok anlamlı eserinizi kutlarım.
Selam ve saygılarımla.
redfer
Sağ olun ,var olun
Allah'a emanet olun.
Selam ve saygılarımla
Muhteşem değerli bir esinti.
Susmak...
Bir ömür boyu kanıksanan da bu olmadı mı kendi açımdan?
Üstelik susmak sessiz kalmak verilen en büyük tepkidir.
İçten selam saygılarımla üstadım
Yerine ve güne öylesine yakışmış ki...
redfer
Sağ olun,ar olun
Allah'a emanet olun.
Selam ve hürmetlerimle
Allah'ın sıfatıdır kelâm.
Kelamullah Kuran'dır.
Sözlerin özü Kur'an.
Söz öz olursa ne mutlu.
Rabb'im bizi yalandan uzak tut.
Allah razı olsun Üstadım.
Allah say ve gayretini arttırsın.
Rabb'im seni Cennetlere ulaştırsın. Âmin.
Çok saygımla Üstadım.
Çok saygımla.
redfer
Selam ve saygılar bizden Deniz Bey Üstadım
Susmak, konuşma iletişim eyleminin durdurmak muhatap olunanla bir fikir veya bir görüş hakkında muhatap olunmadığı ifade etmek için varsayılan söylemin yok sayılması eylemidir. İnsan; düşünme, dinleme, öğrenme, algılama, hayal kurma, konuşma, sorgulama, muhakeme etme, yazma gibi birçok farklı özelliği ile diğer canlılardan ayrılır. Bu bağlamda; toplumsal bir varlık olan insan türü, kendi kendisiyle ve diğer varlıklarla iletişim kurmak zorundadır. İletişim becerisi, insanın ruhî dengesinin kurulmasında; huzurlu, mutlu, başarılı bir hayat sürmesinde en önemli etkenlerden birisidir. İletişim sadece sözlü değil, aynı zamanda yazılı ve bedensel olarak da gerçekleşebilir. İyi iletişim kurabilen bireyler, iş hayatında daha başarılı olabilirler. İş dünyasında etkili iletişim becerileri, liderlik pozisyonlarında da önemlidir. Bir liderin ekibiyle iyi iletişim kurabilmesi, işbirliği ve verimlilik açısından kritiktir. Aynı zamanda kişisel ilişkilerde de iyi iletişim becerileri sağlıklı ilişkilerin temelini oluşturur. Empati yapabilme yeteneği ve duygusal zekâ da iyi iletişimin bir parçasıdır. İletişimde açık ve net ifadeler kullanmak, anlaşılmayı kolaylaştırır ve yanlış anlamaların önüne geçer. İyi bir dinleyici olmak da iletişimin önemli bir yönüdür. Karşı tarafın duygularını anlamak ve saygı göstermek, sağlıklı iletişimin temelini oluşturur. İletişimdeki bu temel prensipler iş hayatından kişisel ilişkilere kadar her alanda geçerlidir.Saygı ve sevgilerimle üstadım.
redfer
Allah'a emanet olun.
Çok istidade ettim, Allah razı olsun Hoca’m….
Müsade ederseniz yazınızı sosyal medya hesaplarımda da paylaşmak isterim…
redfer
Paylaşmanızda her hangi bir sakınca yoktur.
Yusuf Akkaya Üstadım.
Yusuf Akkaya
Üstadım saygıyla.
Bu kadar önemli ve bilimsel bir yazıyı yazmadan önce araştırmak derlemek
Ve yazıya dökmek mutlaka bir emek ve zaman işidir.
Ancak;
Hergün burada şiir ya da yazı yazıp da heyecanla okunmasını bekleyen yüzlerce yazar yüzlerce yazı var.
Size acizhane bir soru?
Her ne kadar günün yazısı seçilsiniz de
Bu kadar uzun bir yazı yayınlamak sizce biraz
TrBencillik değil mi
Saygıyla
redfer
Mutlaka haklılık tarafınız vardır.
Bir kitap çalışması içindeyim yazılarım ona yönelik.
Umarım anlayışla karşılarsınız.
Selam ve hürmetlerimle