- 139 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BAYRAM VE SEÇİM
BAYRAM VE SEÇİM
Son zamanlarda ülke olarak birçok zor günlerden geçtik. Alınmayan tedbirler nedeniyle büyük acılar, büyük felaketler yaşandı. Hala depremlerde yaşanan büyük acılar tüm tazeliğiyle yüreklerimizi yakıyor.
Üst üste meydana gelen depremlerde resmi olarak kimlikleri belirlenen ölü sayısı 50 bini çoktan geçti. Kimlikleri belirlenemeyen, halen bulanamayan insanları düşünürsek bu rakamlar korkunç boyutlara ulaşır. 3 milyondan fazla insan yerlerini yurtlarını terk ederek başka illere taşınmak zorunda kaldı.
Bu acılarla Ramazan Bayramı’nı kutlayacağız. Nasıl kutlanacağı da ayrı bir sorun olarak önümüzde duruyor.
Şu da bir gerçek ki, her geçen gün bayramlar eski güzelliklerini gittikçe kaybediyor. Çoğumuz hatırlarız eskiden balarımızın aldıkları bayramlık elbiselere kıyamazdık. gece yatarken yastığımızın veya yorganımızın altına saklayarak sabah erkenden giyme sevincini yaşardık.
Ramazan Bayramı’nın en önemli özelliği komşu, dost ve akrabaların ziyaret gezileriyle bir araya gelmeleridir. Büyükleri ve akrabalar ziyaret edilir.
Gençler yaşlıların ellerini öperek onlara olan saygılarını pekiştirirlerdi.
El öpen çocuklara para ve hediye verilir.
Ziyarete gelenlere Ramazan Bayramı’nda şeker ikram edilir.
Bayramların en güzel özeliği , halen toplumu bir arada tutan en önemli değerlerin başında gelmektedir. Toplumsal hafızayı taze tutan bayramlar aynı zamanda toplumun kendini güvende hissettiği alanlar oluşturur. Bayramların kuşaktan kuşağa aktarılması ise toplumun geleceği açısından çok önemlidir.
Bayramlar, insanlar arasındaki sevgi bağlarının güçlendiği, dargınların barıştığı, toplumsal dayanışmanın arttığı, kardeşlik ruhunun canlandığı, yaşlıların, hastaların, kimsesizlerin ziyaret edildiği, hediyeleşme, birlikte yeme-içme, paylaşma ve ikramların olduğu, neşe, sevinç, eğlence dolu, huzurlu ve mutlu günlerdir.Bu değerleri nesilden nesile aktarmalıyız.
Bu belirlemelerden sonra siyasi parti liderlerinin bayram programlarına bakalım.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayramın ilk günü son anda bir değişiklik olmazsa İstanbul’da olması düşünülüyor..
İkinci gününde Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep’in Nurdağı ilçesine gidecek Erdoğan’ın, Nurdağı ilçesinde depremzedeler için yapılan ilk köy evlerinin teslim törenine katılımı planlanıyor.
Son günü İstanbul’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı programına katılacak Erdoğan’ın, daha sonra Sakarya’ya geçmesi bekleniyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ramazan Bayramı’na Ankara’da girecek.
Bahçeli, bayram namazının ardından partisinin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in anıt mezarını ziyaret edecek.
Bayramın ikinci gününde ise Bahçeli’nin, Nurdağı’na yapacağı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik etmesi bekleniyor.
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bayramın ilk günü Adıyaman’da depremzedelerle bir araya gelecek.
Bayramın ikinci gününde İstanbul’da olacak Kılıçdaroğlu’nun, üçüncü günde ise Ankara’da düzenlenecek 23 Nisan programına katılması planlanıyor.
Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve eski MHP’li Sinan Oğan’ın bayramı Almanya, Belçika ve Hollanda’da Türk vatandaşlarla bir arada geçirmesi bekleniyor.
Milletvekilliği için gerekli 100 bin oyu toplayamayan, 4. günde AKPnin araçlarıyla taşınan insanlarla 100 bini tamamlayan Cumhurbaşkanı adayı ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise bayramda memleketi Yalova’da olacak.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bayramın ilk günü partili milletvekilleriyle depremden etkilenen Hatay’da olacak. Depremde olumsuz etkilenen depremzedelerle çeşitli temaslar ve ziyaretlerle sorunlarını dinleyecek.
Eş Genel Başkan Pervin Buldan ise bayramı İstanbul’da birçok görüşme, ziyaret ve etkinliklere bulunarak geçirecek.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ramazan Bayramı’nın ilk günü Malatya’daki "Bayram Sofrası" programında depremzedelerle bir araya gelecek.
Aynı gün Hatay’da depremzedelerle buluşacak Akşener’in, bayramın ikinci ve üçüncü günleri ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kırıkkale, Yozgat, Konya ve Karaman’ı ziyaret etmesi öngörülüyor.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın bayramın ilk günü Diyarbakır’da olması planlanıyor.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bayramın ilk günü Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde depremzede vatandaşlarla buluşacak. Davutoğlu, bayramın üçüncü günü ise İstanbul’da teşkilatla bayramlaşacak.
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, bayrama Osmaniye’de girecek, daha sonra memleketi Afyonkarahisar’a geçecek.
Tüm bu bilgiler ışığında rahatlıkla şunlar söylenebilir;
1 - Ramazan veya şeker bayramı, sonrasında da Türkiye’nin kaderini belirleyecek milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerini yaşayacağız.
2 - Eğer yapılacak seçimlerde halklar arasında yıllardır kökleşen ve tüm kışkırtmalara rağmen bu birlik, beraberlik, dayanışma, kardeşçe bir arada yaşam istemi ve halkların sağ duyusu ile yapılırsa hep beraber her şeyin daha güzel olduğu aydınlık günleri hep beraber yaşarız.
3 - Ama dostluk , barış ve kardeşlik yerine düşmanlık ve ayrılık, din , dil, ırk , mezhep vb duygular körüklenerek seçime gidilirse bugünleri bile arar duruma geliriz.
4 - Ramazan Bayramı’da bu ayrışmaları, oyunları bozmak için vesile olmalı. Kucaklaşma için zemin oluşturmalı.
5 - Halklarımız için en hayırlısı olan, yapılacak milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerini bayramlarımızın birlik, beraberlik, barış içinde, demokratik bir seçimle taçlandırıp sonuçlandırmaktır diye düşünüyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.