- 194 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
GÜMÜŞHANE BASINININ DUAYENLERİNDEN ALİŞAN ERGİN'İN ARDINDAN
M. NİHAT MALKOÇ
Gümüşhane, doğasıyla ve insanıyla benim ikinci memleketim diyebileceğim güzel bir şehir. Ömrümün en güzel yılları Gümüşhane’de geçti. 1992’nin 02 Aralık’ında bu güzide şehirde başladı, bugün 30. yılını geride bıraktığım öğretmenliğimin ilk yılları. Bu şehirdeyken evlendim. Bu şehirde doğdu ilk çocuğum. Birçok doyumsuz güzelliği burada yaşadım.
Beş sene öğretmenlik yaptığım Gümüşhane, hafızamda kendine hep yer edindi. İlk evimi tuttuğum Hasanbey Mahallesi’ni, beş sene görev yaptığım Gümüşhane Lisesi’ni ve dört yıl ikamet ettiğim lise lojmanlarını hiçbir zaman unutmadım. Kuşakkaya Dağı’yla Harşit Nehri’yle, Tekke beldesiyle ve Süleymaniye’siyle hiçbir zaman unutmadım Gümüşhane’yi.
Gümüşhane’de bulunduğum beş sene içerisinde bu güzel şehirde iz bırakmaya çalıştım. Başta meslektaşlarım olan öğretmenler olmak üzere, değişik meslek gruplarından birbirinden kıymetli dostlar edindim. Çok kıymeti öğrencilerim oldu. Onları, dününü ve dinini unutmayan ahlâklı fertler olarak geleceğe hazırlamak için gecemizi gündüzümüze kattık.
Gümüşhane’ye gelmeden evvel, henüz üniversite öğrencilik yıllarımda Trabzon’da Türksesi ve Hizmet gazetelerinde köşe yazıları yazmaktaydım. Öğretmen olarak Gümüşhane’ye atanınca gördüm ki bu güzide şehirde Kuşakkaya ve Demokrat Gümüşhane adlarında iki güzel gazete yayımlanıyor. Bu gazetelerin varlığı beni fazlasıyla mutlu etmişti. İlk işim bu gazetelerin sahipleriyle tanışmak oldu. Önce Kuşakkaya gazetesinin sahibi ve başyazarı Turan Tuğlu ağabeyle tanıştım, sohbetinden istifade ettim. Ardından da Demokrat Gümüşhane gazetesinin hazırlandığı matbaaya giderek Alişan Ergin Hoca’yla tanıştım. Yıllardan beri bu işle uğraşan ve bu mesleğin duayeni olan bu iki kıymetli insanın bana yaklaşımları son derece nezaketliydi. Zira her iki meslek büyüğümüz de naif insanlardı.
Kuşakkaya gazetesinde de Demokrat Gümüşhane Gazetesi’nde de aynı anda yazmaya başladım. Ara ara hem köşe yazıları yazıyordum hem de "Muhabbet Bağının Gülleri" adında karma bir köşeyi yönetiyordum. Bu köşede değişik kişilerin yazdıkları şiirlere ve kısa yazılara yer veriyordum. Zaman zaman da özlü sözler, kıssalar ve anekdotlar alıntılıyordum.
Derslerim bittikten sonra akşama doğru okuldan şehir merkezine iner, bu gazetelerdeki kıymetli abilerimle kültür, sanat ve edebiyat üzerine sohbetler eder, fikir alışverişinde bulunurdum. Onların mesleki tecrübelerini dinler, kalem hayatımda onlardan istifade ederdim.
Geçenlerde (11Ocak 2024 tarihinde) Demokrat Gümüşhane gazetesinin sahibi ve başyazarı eğitimci-yazar Alişan Ergin’in vefat haberini duyunca yaşadığım o doyumsuz günler bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti. Baktım da, o günlerden bugünlere otuz yılı arkamızda bırakmışız. Otuz yılda hem biz hem de dünya değişmiş. Fakat hatıralar hep hatırda.
Bana her zaman bir abi gibi davranan ve kıymet veren Alişan Ergin’in vefat haberi beni fevkalâde üzdü. Bu hem onunla olan şahsî hatıralarımdan hem de kendisinin bu şehir için taşıdığı önemden dolayıydı. Zira onun ölümüyle Gümüşhane önemli bir değerini daha kaybetti. Bu şehrin geçmişini ve geçmişteki değerlerini çok iyi bilen merhum Alişan Ergin abi Gümüşhane’nin mümtaz değerlerindendi. Bu şehir onun eksikliğini her zaman hissedecektir.
Yakın zamanda ebediyete uğurladığımız Alişan Ergin 1938 yılında Gümüşhane’nin Merkez Dörtkonak (Edire) Köyü’nde dünyaya gelmişti. İlkokulu Gümüşhane Merkez Dörtkonak Köyü İlkokulu’nda okumuştu. 1955 yılında Erzurum Pulur İlköğretmen Okulu’ndan mezun olmuştu. İlkokul öğretmeni olarak Van Özalp İlçesine tayin edilmişti. Daha sonra Kelkit’in Çimenli, Torul Bahçelik (Coloşana) köylerinde 15 yıl öğretmenlik yapmıştı. Gümüşhane Kız Yetiştirme Yurdu’nda öğretmen ve Müdür Yardımcısı olarak vazifelerde bulunmuştu. Gazipaşa İlkokulu Müdür Muavini iken İlköğretim Müdürlüğü’ne asaleten atanmıştı. Öğretmenler Dayanışma Derneği’nde yöneticilik yapmıştı. 1981 yılında emekliye ayrılmıştı. Oltan Sungurlu ile birlikte Gümüşhane’de Anavatan Partisi kurucuları arasında yer almıştı. 1983 ile 1988 yılları arasında ANAP İl Başkanlığı görevinde bulunmuştu. Gümüşhane’nin en uzun soluklu gazetesi olan, 8 Aralık 1952 tarihinde kurulan Demokrat Gümüşhane Gazetesi’ni 1981 yılı Temmuz ayında Ahmet Kantek’ten satın almıştı. Demokrat Gümüşhane gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve köşe yazarı olarak Gümüşhane’ye uzun yıllar hizmet veren Alişan Ergin evli ve bir çocuk babasıydı.
Emekli Öğretmen Hüseyin Ergin’in kardeşi, İl Özel İdaresi Emekli Şube Müdürlerinden Abdulkerim Ergin’in babası, Dr. Ali Uğur Ergin’in dedesi, İl Sağlık Müdürlüğü Eski Şube Müdürlerinden Murat Ergin ve Matbaacı Suat Ergin’in amcaları, gumushane.gen.tr haber sitesi sahibi ve Gümüşhane İHA temsilcisi Recep Ergin ve Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarından Mehmet Yücel Ergin’in’in büyük amcaları olan Merhum Alişan Ergin; eğitim, siyaset ve medya dünyasında Gümüşhane’de iz bırakan bir duayendi. Ergin, öğlen namazına müteakip Gümüşhane merkez Kemaliye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Dörtkonak Köyü’nde toprağa verildi. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun. Geride kalan yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.