- 351 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
Ankara Kitap Fuarı İzlenimleri
2 Aralık cumartesi günü Ankara Kitap Fuarı ATO Congresium da başladı. Her zaman ilgiyle takip ederim Kitap fuarlarını. Bizimde ilgi alanımız bu ne yapalım vazgeçemiyoruz ne okumaktan, nede yazıp çizmekten ve kitaptan.
Tam kuyruğa girince, çocukluk arkadaşım da olan aynı zamanda, yazar arkadaşımı aradım geliyor musun diye. Dün uğramış, giriş ücreti yirmi lira deyince, herhalde şaka yapıyor dedim. İçeri girince şaka ile değil gerçekle karşılaştık. Yirmi lira..
Geçen sene sanırım beş lira olan fiyat bu sene nasıl yirmi olur? Dört katına çıkmış. Tamam her şey pahalandı da bu kitap yahu kültürel bir olay. Her gün uğrarım dediğim fuara en fazla bir kere daha giderim. Bizim gibi emekli adamlar için oraya on gün gidip, iki yüz lira saymak büyük yük. Hayat pahalılığı kitap fuarına da çökmüş. İkinci el kitaplara bile sahaflar elli altmış lira fiyatlar koymuşlar.
Fuarda kitap imzalayacak bir sürü dostum arkadaşım var. Daha önce bir vesile ile tanışmışız. İnsan istiyor kitaplarını imzalatıp almak. Lakin emeklide bir insanım. Bakalım nasıl kalkacağım altından bu pahalılıkta ?
Bedava olsa giriş ya da çok cüzi bir fiyat olsa ne olur sanki? Bu işler ile ilgilenen bir devlet yetkilisi, amir filan yok mu? Zaten senede bir bilemedin iki kere oluyor en fazla bu kitap fuarları. İnsanları, hele de biz kitap severleri enayi yerine koymasınlar. Öğrencilere öğretmenlere indirimli, biz emeklilere de indirimli olsa fena olmaz...
Kültür, kitap, okumak, yazmak, edebiyat, birikim, savsaklanacak bir konu değil. Zaten on gün boyunca yüz binlerce insan ziyaret edecek bu fuarı. Giriş fiyatını makul bir değere çekseniz fazla bir şey kaybetmezsiniz... Bizleri de soğutmamış olursunuz kitaptan ve okumaktan... Duada ederim billahi hepinize...
YORUMLAR
Evet Ahmet bey giriş ücreti 20 Lira olmuş. Geçen sene 2,5 Liraydı. Kesin hatırlıyorum. Çünkü kitap fuarlarını asla kaçırmayanlardanım. Şubat ayındaki deprem nedeniyle iptal edilmişti.
Kitaplar da çok pahalı. Ona rağmen yaklaşık 15 adet kitap aldım gene de. Bu yıl ikinci defa gitmem kesinlikle. Ben girişin ücretli olmasına karşıyım. Hele 20 Lira. Bir de şehirlerarası yollarda bulunan dinlenme tesislerinde WC nin paralı olması çok zoruma gidiyor.
Kitap fuarında TDK ve Türk Tarih Kurumu yayınları çok uygun. Güzel yayınlar da var. Tavsiye ederim.
Selam ve saygılar.
Ahmet Zeytinci
Merhaaba Ahmet Bey, son yıllarda kitap fuarlarının faal olduğu haftalarda fuarları ziyaret etmek kısmet olmuyor. İstanbul, Ankara ve kocaeli'inde katıldığım fuarlarda paralı giriş yoktu. Demek ki, böyle olmuş. hayırlısı yaşadıkça daha neler göreceğiz. Ben de aynı dertten muzdaribim. kitaplar biz emekliler için daha da pahalı. İşin garip yolu, halk kütüphanelerinde belli görüşün yazarlarının eserleri rafları süslüyor. Aranan kitapları bulmak olanaklı olmuyor. Hayırlısı diyelim. Selamlarımla esen kalın.
Ahmet Zeytinci
Önümüzdeki sene Mart ayında Karadeniz bölgesinin en iyi kitap fuarlarından birisi olan "MERZİFON KİTAP FUARI " öncesi Ankara gibi üst düzey bir fuarın parayla girişin yapılması ve de kitapların fiyatlarındaki dip artış ki kağıt ithalatı o da kağıt fabrikalarının özelleştirilip yok edilmesiyle kitap okumak dahi ülkede artık lüks.
Onun ötesinde benim kendi bulunduğum bölgedeki kitap fuarında 6 dönemdir gördüğüm aşırı ilginin ,çevre ilçelerden dahi okur yoğunluğu ,alanında isim yapmış yazarların hemen hemen hepsini görme şansımız oldu.
Ankara'ya fazla uzakta değilim ama kitap fuarı olduğunda ise şehrin yoğunluğu bizlere engeller çıkartır.
Her yazar gibi bizlerinde gayesi böylesi üst düzey fuarlarda kitaplarımızla okuyucuyla buluşmak.
Onu biraz bu esnada irdelemek ki gerekli.
Ülke de kitap yazmanında artık bir yerde tanıtım ve reklam propagandasıyla okuyucuyla buluşmanın kilit nokta oluşu açıkça biraz benim gibi yeni nesil yazarların motivasyonunu engeller nitelikte.
Zaten ki elimizdeki kitap dosyasıyla yayınevlerinden kabul almak özellikle ülkenin en dev 10 yayınevinde hemen hemen imkansız.
Bunda yapıtın türü ve de ekonomik unsurlar , risk olayı başlıca faktör.
Ülkede yazar olmak bile bir mucize haline gelmişken kitap fuarlarına katılmak sanırım hayal.
Bazen fuarları karşılaştırmaya çalışıldığında insan açmaza düşebiliyor.
Kimi belediyeler daha hassas kimileri ise göstermelik.
Ülkede kitap okurunun niteliği ise bence vasat niteliği çizgisinde.
Bir Japonya bir batı ülkeleri gibi okuyucu düzeyine ulaşım için kaç asır beklenmeli o da belirsiz.
Bu yazıda biraz genel çerçevede yorum ve yaklaşmaktaki Merzifon Kitap fuarı öncesi görüşlerimi iletmeye çalıştım size.
Umarım sitedeki her arkadaşın böylesi fuarlara girebilecek kitap yazmaya ulaşmasını isterim.
Ben kitap yazmaya ilk adım attım ve de başardım.
Ama fuarlarda bulunmak ise orası ayrı propaganda ve reklam konusu.
Dip yorumla yazınıza katkıda bulunmak istedim.
Saygılar...
Ahmet Zeytinci
Ahmet Zeytinci
Kavramsal Empati Yılmaz S
Ben meydanda elimde defter bir köşede şiir yazsam aşırı dikkat çekiyor.
İnsanların kitaba ,edebiyata bakışı telefonlarda sosyal medyadan ibaret.
Ben bile elimde sayısız kitap var ama o ruhu ,kitap hissini aldığımız eğitim yok etti.
Hep beni bu günlere getiren öğretmenlere lanet ediyorum.
Şiir yazmam ise hiçbir katkıları olmadı bir kişi hariç.
Kitap fuarları bence ülkedeki en önemli fuarların başında olmak zorunda.
Ama ilgi , kitap okumanın işkence gibi görülmesi ve cehalet.
Celal Şengör'ün dedikleri harfiyen doğruymuş meğer.
İnsanın tedavisine bile moral bırakmıyorlar...