- 290 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
“Vefa örneği gösteren Gürkan’a teşekkürler”
Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan ve saygıdeğer eşi Hafize Gürkan ile olan tanışmamız ve dostluğumuz yıllar öncesine dayanmaktadır.
Ailece derneğimizin faaliyetlerini yakından takip eden, katılarak maddi ve manevi destek veren duyarlı insanlardı. Başkanımız eşi Hafize Gürkan, gönüllü olarak gelip katıldığı ve desteklediği dernek faaliyetlerimizde yönetim kurulunda da uzun bir süre aktif olarak görev alarak maddi ve manevi destek vermişti.
Dernekte yapmış olduğumuz çalışmalar ve faaliyetler esnasında başlayan dostluklarımız aradan otuz yıla yakın bir süre geçmesine rağmen günümüze kadar kesintisiz devam etmiştir.
Geçtiğimiz yıl 6 Nisan 2022 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan bir sürpriz yaparak ofisimde beni ziyarete gelmişti.
Ziyaret esnasında yapmış olduğumuz sohbette kendisine hayalini kurduğum ve gerçekleştirmeyi çok istediğim birkaç projenin kısa bir özetini dosya halinde teslim etmiştim.
Dosyayı verirken kendisine engelsiz bir Malatya yaratılmasının yolunun nereden, nasıl ve ne şekilde geçtiğini, aksaklıkların nerelerde kaynaklandığını, bunun için neler yapılması gerektiğini tek tek anlatarak bu konuda gerekli adımların atılmasını talep etmiştim.
Beni can kulağı ile dinleyen ve sözlerime hak veren başkanımızdan kabul etmesi halinde belediyede erişilebilirlik konularında aktif olarak görev alabileceğimi söylemiştim.
Yapmış olduğum teklifi olumlu gören başkanımız bana bu konuda belediyede aktif bir görev vereceklerini söylemişti. Bu görüşmeden sonra araya kız kardeşimin hastalanması ve ardından ise vefat etmesinin girmesi nedeniyle biraz gecikmelide olsa 9 Ağustos 2022 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın olurlarıyla belediyede erişilebilirlikten sorumlu danışman olarak göreve başlamıştım.
Böyle bir göreve getirilmemi 2015 yılı ile 2019 yıllarında dönemin belediye başkanları ile de görüşme yaparak talepte bulunmuştum. Ancak bu talebim uygun görülmemiş olacak ki kabul edilmemişti.
Görev talebinde bulunurken öncelikle amacım yıllarca dernek başkanlığı yaptığım görev nedeniyle edinmiş olduğum bilgi birikimlerimle erişilebilir bir şehir yaratılması için katkıda bulunmaktı.
Bunun dışında ise 21 yıllık süre içerisinde yüzlerce engelli insanın istihdam edilmesine katkıda bulunan bir kişi olarak hiçbir zaman kendimi ön planda tutarak derneği şahsi konular için kullanmamış ve bu nedenle de işsiz kalmış olmamdı.
Belediye tarafından elbette erişilebilir çalışmalar yapılıyordu. Ancak ne kadar çalışmalar yapılıyor olsa da yine bir yerlerde bir eksiklik ve yanlışlık ortaya çıkıyor ve sorunlar devam ediyordu.
Bu eksiklikleri ve yanlışlıkları gerek bu köşedeki yazılarımda gerekse de bulunduğum her ortamda ve toplantılarda dile getirmeye çalışıyor ve anlatıyordum.
Amacım belediye olarak engellilere yönelik yapılan erişilebilirlik çalışmalarının daha sağlıklı ve kullanılabilir şekilde hayata geçmesine katkıda bulanmaktı.
Göreve başladığım günden itibaren öncelikle ana yollarımızdaki mevcut yaya kaldırımlarındaki rampalarda bulunan eksiklikleri incelemeye başladım. Malatya merkezinden başlayarak şehrin birçok bölgesindeki yaya kaldırımlarında var olan rampalar incelenerek eksiklerin giderilmesi amacıyla raporları hazırladım.
Bunların dışında ise Engelliler ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü hizmet binası ile Yeşiltepe de bulunan Engelsiz Yaşam Merkezinin “Erişilebilirlik Belgesi” alabilmesi amacıyla gereken çalışmalar başlatılmış ve kısa zamanda tamamlanması sağlanarak belge alımları sağlanmıştır.
Bu iki belgenin ardından ise vakit kaybetmeden Nikâh Sarayı, Sanat Merkezi ve Kernek Külliyesinde bulunan Kadın Yaşam Merkezinin de “Erişilebilirlik Belgesi” alabilmesi amacıyla çalışmaları başlatmış ancak asrın felaketi denilen 6 Şubat depreminin yaşanması nedeniyle tamamlanamadan yarım kalmıştı.
Deprem nedeniyle yarım kalan çalışmaları birkaç ay aradan sonra tekrar başlatmış ve kısa zamanda eksiklikler tamamlandığında “Erişilebilirlik Belgesi” alınması sağlanacaktır. Diğer binalarla ilgili çalışmalarımız ise devam etmektedir.
Bir taraftan Büyükşehir Belediyesine bağlı hizmet binalarının “Erişilebilirlik Belgesi” alması sağlanırken diğer taraftan ise engelli vatandaşların iletmiş olduğu sorunlar yerinde incelenerek çözümler üretilerek yardımcı olunmuştur.
Sözün özü olarak, engelli camiasına yıllarca büyük bir özveri ve fedakârlıkla katkıda bulunan ve engelsiz bir Malatya yaratılması için mücadele eden biri olarak şahsıma bir vefa örneği göstererek görev veren Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a çok teşekkür ediyorum. Engellilerin erişilebilirlik konularında yaşamış olduğu sorunların çözüme kavuşması ve engelsiz bir Malatya yaratılması amacıyla geçtiğimiz yıl başlatmış olduğumuz ancak 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinin sekteye uğrattığı çalışmalara kaldığımız yerden devam edeceğiz. Tek amacımız doğunun Paris’i denilen Malatya’nın her yönüyle erişilebilir bir şehir haline gelmesidir.
Ali Haydar Koyun
Yazar/Engelli Aktivist
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.