Neden 29 Ekim?
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Cumhuriyetin ilanından 2 yıl sonra, Ekim 1925’te Fahrettin Altay Çankaya’da Atatürk’ün misafiridir. Hep merak ettiği fakat istediği cevabı bulamadığı bir soru vardır.. Neden 29 Ekim?
Kendi kendine ’’ Atatürk hep mazlum bir millet ’’ derdi diye terennüm eder. Ve şöyle devam eder kendisi; Cumhuriyetin ilanından epey bir süre geçmişti. Ben de hep neden 29 Ekim diye kendi kendime sormuşumdur. Bir gün Çankaya’da sofra dağıldıktan sonra, ’’ Paşam benim dikkatimi çekmiştir. Hep düşündüm. 30 Ekim 1918 günü mütareke ilan edildi. Adana’daki karargâhınızdan Başkent’e (İstanbul’a) verdiğiniz şifreyi hatırlıyorum. Şimdi aradan zaman geçti, Cumhuriyet’imizin ilanının 29 Ekim gecesine gelmesi acaba bir tesadüf müdür? Üç gün evvel, beş gün sonra da olabilirdi’’ diye sordum.
Bunun üzerine Atatürk şunları söylüyor:
’’ Mütarekenin ilk günlerini hatırlarsın. Saray ve hükümet teslimiyeti kabul etmişti. Hükümet sarayın, saray da İtilaf Devletleri’nin elinin altına girmişti. Saray bu halinden memnundu. Fakat, ben bunu kabul edemezdim.
Buna karşı koymakla bir çıkış yolunu temin ederek, bu mazlum milleti tarih sahnesinden silmek, ortadan kaldırmak isteyenlere karşı harekete geçmek için kendimi vazifeli saymıştım.
Dünyada tek başımıza idik, fakat benim inandığım ideale benimle beraber olanlar da bağlandılar ve netice hasıl oldu. Mütareke 30 Ekim 1918’de imzalanmıştı.
Vatan parçalanmış, istilaya uğramıştı. Peki, 30 Ekim 1918’den bizim İzmir’e girdiğimiz tarih olan 9 Eylül 1922’ye kadar kaç yıl geçti? Dört yıl. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan ettik.
İşte beş yıla sığdırdığımız büyük inkılap, bizim yaşadığımız şartlara duçar olmuş, hangi milletin tarihinde vardır? Bu mazlum millet kendisinin hakkı olan yere ulaşmıştır, çektiğimiz acıların, sıkıntıların en büyük mükafatı işte budur. Bütün dünya bunu görmüştür. Daha da görecekleri vardır.
Beni en çok mesut eden hadise, bu mazlum milletin hak ettiği bu yere gelmesidir. Sen benim 30 Ekim 1918 sonrası günlerdeki çektiğim azabı bilirsin. Yanımdaydın. Mondros 30 Ekim’dir. Cumhuriyet 29 Ekim. İşte bu da bir milletin, mazlum bir milletin ahıdır. Sanırım ki o zamanki devletler bunu anlamışlardır.’’
Atatürk bir an durdu, Fahrettin Paşa’ya baktı ve sonra elini masanın üzerine vurarak:
’’ Deyiniz ki, bu tarihten silinmek istenilen bir milletin öcüdür! ’’
Fahrettin Altay’ın ’’Ama bundan hiç bahsetmediniz’’ demesi üzerine,
Atatürk ’’ Övünmek olur, övünmek benimle beraber mefkureye inananların, milletin, ordunun hakkıdır ’’ der.
Fahrettin Altay’ın Atatürk’ün bu olaya bakışıyla ilgili düşüncesi şudur;
Cumhuriyetin ilanı üç gün önce, iki gün sonra da olabilirdi. Bazı akımlar vardı, onlara karşı harekete geçmişti. Ama dikkatimden kaçmayan husus, müzakerelerin bir an evvel bitmesini istemesiydi. Adana’dan İstanbul’a verdiği şifrede yanında bulunduğum için, mütareke koşullarına olan şiddetli itirazını ve o günkü azabını çok iyi biliyordum. Diyelim ki, bu bir milletin öcüdür sözünden bir netice çıkarabiliyorum, belki iki neticeyi birden elde etmek istemişti.
’’ Dâhi odur ki, ileride herkesin takdir ve kabul edeceği şeyleri ilk ortaya koyduğu vakit herkes onlara delilik der ’’ diyen Atatürk, Cumhuriyetin tarihini seçerken bile, dünyaya ve Türk ulusuna bir deha örneği daha göstermiş oluyordu.
Her anlamı ile büyük Türk ulusunun öz ve aziz malı olan Cumhuriyet kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek ve sonsuza dek yaşayacaktır. Nice 100 Yıllara!
( Fahrettin Altay’ın anılarından derlenmiştir )
YORUMLAR
Tebrik ederim.
Var olun üstadım.
Türk'e Türklüğe emeği geçenlere selam olsun.
Bu ülke bu günlere kolay gelmedi.
Bu gün dünya üzerinde bir yerimiz varsa Atatürk ve silah arkadaşlarının sayesinde var.
Onun izinden gidip başarı gösterenlerden, bu ülkeye varlığını adayanlardan Allah razı olsun.
Duyarlılığınız için teşekkürler.
Selam ve saygı bırakıyorum buraya.
Türkiye Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun.
Ne mutlu Türküm diyene.
Gkhn.
Bir ulusa bırakıla bilecek en kutsal değer cumhuriyettir cumhuriyet demek bağımsızlık demektir vatan demektir kutlarım çalışmanızı
Gkhn.
Bu güzel emeği ve hakedilmiş güne gelişi kutluyorum.
İlelebet cumhuriyetle kalmak dileklerimle.
Gkhn.
Saygı ve sevgilerimle.