- 821 Okunma
- 0 Yorum
- 2 Beğeni
İbadet
İBADET
Sevgili dostum,
Tokat’IN Kabatepe(Madas) köyünden çıkarak küçük yaşta Tokat’ta hafızlığını tamamlayan ve İlahiyat konusunda İstanbul’da ve Mekke’de akademik Kariyer yaparak, uzun yıllar boyunca Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde hocalık yapan ve yaş haddinden emekli olan Prof.Dr Hasan Elik Hoca, meal tefsirlerinin yanında vaazlarını da kitap haline getirmişti. Şimdi bunları 10 kitaplık bir set halinde yeniden yayınlıyor.Her yıl bir tanesini yayınladığı kitaplar 3 e ulaştı.
Sevgili dostum,
10 kitaplık serinin hikayesi ise şöyle: Kalebodur’un kurucusu İbrahim Bodur, Hasan Elik Hocanın yakın dostudur. Kalebodur’un istanbul merkezinde ve fabrikalarında Hasan Elik Hoca’dan Cuma günleri ve özel günlerde vaaz ve hutbe vermesini ister. Bunları da daha sonra kitap haline getirerek Kalebodur çalışanlarına ve okurların hizmetine sunarlar. Bu güzel hizmet ilgi görür.Aradan seneler geçtikten sonra bile talep edilir.
Sevgili dostum,
Bu güzel hizmet yıllar sonra Mrmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları tarafından yeniden yayınlanmaya başlar. İlk 2 i kitap “İçimizdeki Allah” ve “Denge” kitabını okumuş ve tanıtmıştık. Elimize aylar öncesine geçmesine rağmen serinin 3. Kitabı “İbadet” i okumak yeni nasip oldu. Bu kitabı bize ulaştıran İbrahim Mermertürk’e ayrıca teşekkür ederim.
Sevgili dostum,
Güzel anlatıma sahip olan “İbadet” kitabı İslamın 5 şartına açıklık getiren ve sonrasında Namaz, Oruç.. Zekat ve Hac ile Kurban konusunda geniş açıklamalarda bulunan bir kitap.
Sevgili dostum,
Kelimei Şahadet’in öneminden başlayan kitap Namazın önemine geçtikten sonra, namazaın neden önemli olduğunu genişçe anlatıp, Cuma namazının hikayesinden bahsederek namazın farz kılınmasının hikmetinden bahsettikten sonra peygamberin uygulamalarını, sünnetleri neden evinde kıldığından bahsederek açıklamalarda bulunuyor.Namaz hakkında kısa bir risAle sunuyor. (Risale küçük kitap demek)
Sevgili dostum,
Orucun önemi, uygulanması ve fıtırdan bahsettikten sonra, orucu bozan ve bozmayan şeylerden kısaca bahsederek farz kılınmasının hikmetlerinden , orucun amaçlarından genişçe bahsediyor.Orucun insnaın beden ve ruhuna verdiği hazzı anlatıyor.
Sevgili dostum,
Zekatın mneminden bahsederken alt sınırının yüzde 2.5 olmasına rağmen üst sınırının olmadığından bahsederken bu ibadetin tam yapılması halinde fakir insanın kalmayabileceğine de vurgu yapıyor. Bu ibadeti hali vakti yerinde olanların iyi anlamasına da parmak basılıyor.
Sevgili dostum,
Hac ibadetinden ve hac sırasında kesilen Kurbanların geçmiş zamanda ne kadar israf edildiğinden günümüzde teknolojinin gelişmesi ile fakir ülkelere uçakla nakledilmesinin öneminden bahsediyor. Hocanın 14 yıl Arabistan Hicaz bölgesinde akademik kariyer yaparak Peygamberin yaşadığı o mekanlardan aldığı feyze okurken şahit oluyoruz. Farklı bakış açısı ile izah ediyor. Bu arada zamanın Tokat Müftüsü Abdulgafur Karaismailoğlu’nun kendisine hafızlık konusundaki desteklerine de şahit oluyoruz. Abdulgafur Hocanın disiplinini ve bunun eğitimdeki önemini de anlamış oluyoruz.
Sevgili dostum,
Farklı bakış açısından dolayı Hocanın anlattıklarını benimsemeyen olsa da farklılıklara saygılı olmamız gerektiğine inanan bir insan olarak okuduklarımızı bir süzgeçten geçirerek okuduğumuz zaman yazılan her şeyin insanlara faydalı olduğunu anlıyoruz.
Sevgili dostum,
Din konusunda eser ortaya koymak gerçekten zor. Her konuda eksik bulmaya çalışan insanlara, farklılıkları, farklı görüşleri anlatmak daha zor. Hoca bunu göze alarak farklı görüşlerini dili döndüğü kalemi yettiği kadar anlatmaya çalışmış İnsnaların ibadetler konusunda düşünmeye davet etmiş. İbadetin amacına ulaşması için yapmamız gerekenleri izah etmiş.
Sevgili dostum,
Her okuduğpumuz kitap içindeki bilgileri çoğu zmaan biliyıor olska da farklı bakış açılarından , farklı kalemlerden yeniden okumak genel kültürümüzün pekişmesine, okuduklarımızın bizlere yeni hazlar vermesine sebep oluyor. O yüzden bize gönderilen kitapları özetle okumaya paylaşmaya, kütüphanelerden ödünç alarak okuduığumuz kitapları da tanıtmaya gayret ediyoruz. Okuyanlarda kitabın bir özetini farklı bir bakış açısından okuyunca bilgi tazelemiş oluyorlar inancımız bizi mutlu eden yönü. Sen de zaten öyle dememiş miydin. “mektubunu okurken adeta bir kitap daha okumuş gibi oluyorum” demiştin. Bir mektubumuzun bir dostumuzu daha bilgilendirmesinden daha güzel ne olabilir ki ?
Sevgili dostum,
“Kitapla dostluk” bence dostlukların en güzeli. Ne sataşma var, ne alınma, ne de boş konuşması var kitabın. Ne eli var boş hareketler yapan ne de dili var boş konuşan. Bir çiçek gibi kokan yaprakları var kitabın. Kitap açarsan bilgi sunuyor ve susuyor. Bu da insana başka haz veriyor. “Allah’ım bana kita dolu bir ev ve çiçek dolu bir bahçe ver” diyen ne güzel dua etmiş.
Sevgili dostum,
Bu duayı sende her zmaan yaparsın. Bu duan her zmaan kabul olur ve sna agelince güzel bahçen ile güzel kitaplığınla karşılaşınca “iyi ki senin gibi dostum var” derim. Bu şükür de bana lzeet verir. Boş konuşan insandan kaçarken sana koşarak gelirim ve kitaplarından bilgi çiçeklerinden güzel rayihalar ile dolar vücüdum ve ruhum. O zaman yaşamanın hazzını duyarım.
Başka güzel kitap tanıtan mektuplarda buluşmak üzere. Kitabı yazan Hasan Elik Hocaya ve bize ulaştıran İbrahim Mermertürk Hocaya teşekkür ederiz . Marifet iltifata ve teşekküre tabidir demişler.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.