- 342 Okunma
- 2 Yorum
- 2 Beğeni
Mücadele İnsanı
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Mücadele İnsanı
Güç
Son teknolojiler, sosyal meyya, yapay zekâ gibi kavramlar hayatlarımıza çoktandır dâhil oldu. Bu olgular büyümekte, hayatları gasp etmekte ve olumsuz cihetlerini gün geçtikçe artırarak sürdürmektedirler. Aynen bunlarda olduğu gibi insanların mücadeleleri, kavgaları ve savaşları tarih boyu devam etmiş ve gelecekte de devam edecektir. Armageddon’a taşıyan bir hâli de yaşamıyor değiliz aslında. İki dünya savaşının ardından savaşların daha şiddetli devam edeceği görülüyor. Bu kadar savaş sonucunda insanlığın ders alamamış olması, sevginin, insanların gönüllerini iyileştireceği felsefesini edinememesi, kavrayamaması ne kadar acı olduğu görülüyor. Özü zorluklarda, tecrübeleri yelde, çıtkırıldım bir dünyada yaşamaya devam edeceğiz gibi duruyor. İnsan, her ne kadar travmalar atlatmış olsa da yeni travmalara duçar olmaktan da kaçamıyor bir yer de. Yaşanılan bunca elem, acunda bir iz bırakacaktır muhakkak.
Filhakika, iğneyi gençlerimizden daha çok hepimize, kendimize öncelikli olarak batırmamız gereken dünyamızda bizlerin büyük bir dilemmanın içerisinde olduğumuz gerçeğinden hareketle özümüze, aslımıza dönmek gibi bir mecburiyetimiz de yok değil. Ruh ve mana mefhumuna yabancı bir nesil istemiyoruz. Eğer kendi gerçeklerimizi unutursak başkalarının empozeleriyle oyalanacağız demektir. Biz Müslümanların sorunlarının teşhisini yapıp uygun bir metodoloji içerisinde istikamet almamızın şifrelerini bulmamız gerekiyor bir yer de. Tavşanlı şapkadan nurtopu gibi cici demokrasiler çıkaran emperyalistlerle, kapitalistlerle savaşlarımız hep devam edecektir. Hümanist demeççiler hep aldatma üzerine kurgularına devam edecekler. İyi ile kötü arasında hep savaş olmuştur ve olacaktır böyle böyle. “Civcivler sonbaharda sayılır” olduğunu da hepimiz biliriz. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hep Allah’ın (c.c.) dediği olacaktır. Havf ve recâ arasındaki Müslümanın ve her bir iyi insanın elbette ki galebe gelmesi için en doğru metodolojiyi şiar edinmesi elzem olacaktır.
Yoruldum İnsanı
Çağımızın insanı, öz olarak teknoloji mesabesinde bir kurguya ve kuyruğa dâhil olmaktadır. Her ne kadar farklı sesler çıksa da hiç birisi bu ana akımın önüne geçememektedir. Böylelikle her yeniçağın dramını yazan insanlığın bütün felsefesi, bu çağda da tarihin akışına hasredilecek. Bu minvalde insanlığını törpületerek bu zeval üzre konumunu sağlamlaştırdığına inanacak. Kapanan her pencerenin yerine yeni pencerelerin açılacağını bilen insanın hoyratlığı da böyle olsa gerek. Keşmekeşliğin paralelinde hep bir ağırdan almanın ve yorulmanın dünyası olarak kalacak. Elbet yorulacak denir insan. Elbet ödülün mukabilinde bir bedel olacak denilir. “Yoruldum ayaklarımdan işte, tırnaklarımdan, gölgemden, saçlarımdan. Yoruldum işte insan olmaktan!” (Pablo Neruda) Bu yorgunlukların karşısında hep müdana ile karşı duruşları olmadı değil. Tekerrürde kalınarak dersler tamamlanmış hiç değil.
Bütün şımarıklıkları, mihnetle nihayetlendirip kaderini yaşayacak. İnsan bu yalnızlığında çoğalıp kalabalığında eksilen olacak. Her şeye rağmen umudu ile kayıpları arasında bir muvazene üzere yol alışının yanında zevale uğrayacağının hesabını tutacak. Zaman denen döner dolapta kulaktan kulağa müjdelenen her söylenti, zaaflarını, çaresizliklerini söyleyecek. Her yeni sözün, aslını taklit etmekten öteye gidemeyeceğini de bilecek. Çoğalarak ve birbirine eklenerek büyümenin yanında zamanın akıcılığı, birbirini kovalayan günler olarak gelip geçeceğini görecek. Çok küçük yaşlardan itibaren muvakkat bir âlemle yüzleşip kendi türküsüyle avunur olacak. Ama beklenen sona ulaşmaktan başka çaresinin olmadığını da bilmeye devam edecek.
Baharın gonca gülüne, adrenalinine, doğumuna, enerjisine ve yeni nesillerle birlikte hayat bulan dünya ortaklığına güvenecek. Güzün, zemherinin, tarihin, mazinin sitayişini yapmaktan da geri durmayacak. Yaşanılan güzelliklerin ve huzurun yanında buhran, bühtan, yalnızlık gibi onlarca zorluklarla savaşını sürdürmeye devam edecek. Yeni ile eski, kuvvetli ile zayıf ve bunun gibi bütün bilumum zıtlıklar üzerinden muvazenesini sürdürüp tabiatın kuralı, seleksiyon deyip geçecek bir taraftan…
Doruk Nokta
Arzumuz, insanlığın doğru istikamet üzerinde yol alması üzerinedir. Daha doğrusu hangi yazar hangi şair, hangi sanat erbabı bu istikamet üzerinde değildir ki? İnsanın hedefinin müdanasız ve minnetsiz ilerleyebilmesi gerektiğini serdetme özgürlüğünü de beraber taşımak... Asıl olan özün yanında, şuurdan mürekkep, kültürel fütuhat, intizam, letafet, iç ve dış tezyinat, medeniyet olgusu, daha çok da Müslüman ve Türk bakışın nişanelerini taşımak... Allah imhal (mühlet verme) eder fakat ihmal etmez anlayışının, insan ve insanlık üzerine bir zırh ve barınak olmasıdır. Savaş sorunsalı önceliğinde, dünyanın birçok önemli sorunuyla yüzleşmek ve çözmek zorundayız. Merhum Bilge Üstat Aliya Izzetbegoviç’in “Müslümanlar ne yapacaklarsa şimdi ve burada gerçekleştirmek durumundadır.” anlayışının kararlılığı gibi sağlam durmalıyız. Sorumluluk alma, dertlenme ve çok çalışma bilincini de bunlara dâhil edebiliriz.
Yaşanmışlıklar üzerinden tecrübe edilmiş hadiseler, dünyayı özetleme, teslimiyet, kabulleniş, inanmışlık daha çok da hayatın faniliği anlayışında ikame olacaktır. İnsan hep bir arayışın, bulma isteğinin, zarar mertebesindeki hırsın, vahşi kapitalizmin, mücadelelerin, curcunanın, hengâmenin cenderesinde kıvranıyor maalesef. Bu seyrüseferdeki insanın bütün bu meşakkatinin yanında, fani olana boyun eğmez anlayışındaki manifestosu ile kimliği, durulan yeri ve daha çok da bakışlarını şekillendirecektir. Arifane ve dervişane bir bakışla dünyanın bir yorulma yeri gerçeğini hatırdan çıkarmayıp modern çağın dramını yaşayan günümüz insanının karşısında merhamet yüklü vicdanı, olmazsa olmaz bir zırh gibi tutmalıdır.
Ağırlaşan bir yabancılaşma haliyle cebelleşen insanlık, yüklerini azaltacak yeni yeni hayat bilgileri geliştirip özüne dönecek ki çözümler bulunsun sıkıntılarına. Hulasa; samimiyet havuzunda dostlukla, içtenlikle, huzur tasavvurunda vücut bulmak asıl böyle olmalıdır. Bu neviden fikirler taşımanın kültürümüze, geçmişimize, insana dair mülahazalar yüreklere nüfus edilebilmenin veçheleriyle yerini alacaktır. Bu encam üzere hem nasihat nüveleriyle hem de yüreğe dokunmalarla, insaniyete giden yolları belirleyecek. Dünya durağında sahil-i selamet bulunacaktır
İlkay Coşkun
22.07.2023
Kültür Ajanda Dergisi
Sayı 118, Eylül 2023
YORUMLAR
Güç, her zaman psikolojimizin iyi olması sağlıktır. Sağlık da iyi iletişimle ortak bilişime dayanır. Vücudumuzun oluşturan hücre bilişimizin iletişimi aldığımız gıdalarla olmaktadır. Temiz ve sağlıklı gıdalar almalıyız. Milli bilincimizle ortak üretim ve dini maneviyatımızla ortak koruma ve bilimsel ölçüyle adil hakkaniyetli paylaşım. Milli bilincimizle bir tohumsak dini inancımızla bir kök salıyorsak bilimle de yeşeriyoruzdur. Olmazsa olmaz. Güç sekteye uğrarsa bozulma meydana gelir ve bozulmanın giderilmesi savaştır. Nasıl hastalandığımızda bünyemiz bir savaş veriyorsa toplum hastalandığında da isyan ve kargaşa doğmaktadır. Bu dünya sıçradığında bulaşıcı hastalıklar gibi toplum zafiyeti de toplumlara bulaşarak dünya savaşı haline almaktadır. Savaşlar yıkıcı olduğu kadar kazanılan barış yani bağışıkla iyileşmeye de sebep olmuştur. Savaş var savaş var. Dersimize iyi çalışırsak sadece talimlerimizin tatbikatına çok gereksinim duymayız. Diplomasiyle savaşmadan da iyileşebiliriz. İnsanın yorulması varlığının yokluğuna ihtiyacından gelir. Tik tak tik saat bile bir atar bir durur. Zaman bir var bir yok geçer. Bir varız bir yokuz birlikte çoğalıp birlikte ayrılarak azalırız. Kendimizle de öğle bir öğün yer bir öğün çalışırız. Yediklerimiz enerjiyle bir yokluğumuza geçer. Birlikte çalışarak bir yokluk kazanarak bir varlık kazanırız. Yine sağlıklı çalışmayla yorgunluğumuzda sağlıklı istirahatle geçiririz. Sağlıklı olma bilincini edinmek için bünyemizi bilmekle çevremizi algılamak üzeredir. Bunun için inanç duyar bir ibadetle din durur ve bir aydınlanma içerisinde bilgi bilime varırız. İbadetle bir lamba bilimle doğru aydınlanma sağlarız. Güç, enerjinin bir süreç içinde doğru kullanımıyla tasarrufuyla dinlenme doruk noktasını bulacağından mücadele insanı başarıya ulaşacaktır. Duran her cisim düşünür. Düşünmek içseldir. Bir düşündün bir düşünmedin düşersin. Düşünüp düşünmediğini düşünürsen kalkıp yürürsün. Dünyanın durması durağan değildir. Yer hareketiyle sürekli hareket halindedir. Dolayısıyla harekette içseldir. Dışsal olan hareketli cisimlerin karşılaşmasıdır. Bir dış sal güçle yeni ve kapsamlı bir içsel güç yaratarak toplumsal hareket sağlamasıdır. Savaşlarında temeli budur. Dünya savaşında bir çok içsel millet gücü karşı karşıya gelerek savaş sonucunda bir dünya barış gücüne vararak dünya birliği sağlamıştır. Savaşla kazanılan bu barış gücü diplomasiyle çoğu zaman savaşılmadan bilinç kazanımıyla insanlık birliği sağlanmıştır. Yani millet din olarak bir içsel güç sağlarız ama insanlık bilinciyle ortak olamazsak çatışır savaşır ancak savaş sonrası barışla birlik sağlarız. Mücadele insanı yazınız okurlarla mücadele güç birliği sağlamıştır. Teşekkürler.
İlkay Coşkun
Sağlıcakla kalınız. Selamlarımla.
''İnsan düşünen bir hayvandır.'' der ünlü filozof Aristo... Tabi hayvandan hayvana da fark var aslında. Ceylan gibi, kuzu gibi uysal olup faydalı olmakta var, çakal gibi, timsah gibi yırtıcı davranışlar sergileyip insanları bezdirende var... İnsanın her zaman iyiden ve iyilikten yana olması neticesinde dünyada da huzur ve emniyet ortamı sağlanacaktır... Güzel bir yazıydı kutlarım...