- 334 Okunma
- 2 Yorum
- 2 Beğeni
6 Şubat
6 Şubattaki Kahramanmaraş, Elbistan depremi üzerinden beş-altı ay geçmiş bulunuyor
Halk şaşkın, perişan, korku içinde. En ufak bir artçıda ne yapacağımızı, nasıl davranacağımızı bilemiyoruz.Kimle katşılaşsam falanca köyde,tandırlıkta otuzar kişi kaldıklarını dile getiriyor.El uzatmak paket içinde yiyecek, içecek, giyecek vermekle olmaz, olmamalı. Kaldı ki o yardımlar da savaşta ganimet yağmalar gibi yağmalayan yağmalayana dönüştü.Sadece çocuklara palyaço eşliğinde psikolojik destek verilmemeli. Okunmayan kitapları evde paketleyip göndermekle de... Ya da öyle görülmemeli. Yetişkinlerde gözetim altında olmalı, bilinçlendirilmeli.Uzak hedefler neler? Konteynerde klima veya ufo ile soğuk kış günlerinde barınılabilecek mi ? İlk paniği atlattıktan sonra evlerimizi görüp incelemeye geldiğimde her tarafta yıkım, talan, sağa sola apar topar paket taşımalar, insanların görüp yaşadıklarını hikaye anlatır gibi anlatmaları dikkatimi çekti. Peki ne vardı?
Ne yok ki:Etrafa saçılmış buzdolaplarındaki yiyecek içecekler, kavanozlar, merdivenlerdeki saçılmış eşyelar, kıyafetler,çorap içine bırakılmış gözlük. Kim bilir sahibi ne alemde, hayatta mı? etrafa yada bina önlerine bırakılmış mobilyalar,mutfak eşyeları vb.
Çok katlı binalar etrafındaki aşağıya atılmış gıda paketlerini kaldırdığımda o soğuk havada dahi kurtlanmış, kaldırılmayı bekleyen kokuşmuş yiyecek paketleri. Bu atıkları birkaç kere toplayıp çöp bıraktım ama sonraki haftalar yine dağlar kadar etrafta çöp, moloz, atık birikti. Kendimizi düşünmeden çevreyi ne zaman düşüneceğiz?
Asıl tehlike harfiyatlardaki kansorojen kimyasal maddeler, belki böceklerin istilası, salgın hastalıklar vs. Şu anda pencereyi, balkon camını açaınca acaip pis kokular, çeşit çeşit böcekler, haşereler ışığa koşuyor. Ne yapsak nafile.. . Ne oldu bu "kadim şehire?" Bu tehlike üzerinde kimsenin uyarmaması bilgilendirmemesi. Bizlerin vurdumduymaz, duyarsız tavırlarımızdan faydalanılması, kötüye kullanılması mı? Demeliyim.
İşçisi, memuru, köylüsü, şehirlisi ile topyekün bilinçlenmek,uzmanların uyarsına uyarak depreme dayanıklı kentler inşa etmek ümidiyle...
YORUMLAR
Yüreğine sağlık.
Nasıl bir şey yapılmalı ki ; yetkililee gelip bir hafta kalsalar normal vataş gibi ,yaşanmadan görmeden çözüm de bulunmaz ki...Gelseler yaşasalar deprem bölgelerinde...Ne bileyim belki daha iyi çözümler üretebilirler...
Deprem bölgeleri önemini kaybetmesin,unutulmuş hissetmeyelim...