- 196 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Dünyanın Yaratılışı ve Tanzim Edilişi 1
Cenab-ı Hak kâinatı yarattıktan sonra asıl gelecek olan misafirine zemin hazırlamıştır. Ve bu açıdan çeşitli safhalardan geçirerek insanın yaşayışına en uygun hale getirip dünyayı yaratmıştır. İnsanın neye ihtiyacı varsa hepsi hazır hale gelmiştir. Sonra sıra yeryüzünün halifesinin yaratılışına gelecektir.
Esir Maddesi
Arzın üzerinde şuan bulunan milyonlarca mahlûkat ve bu varlıkların sayısız ihtiyaçları vardır. Ayrıca bu yaratılanlar her şey emrine sunulan, her şey onun ihtiyaçlarını gidermek için yaratılan yeryüzünün halifesi sultanı insan içindir.
İnsan için hazırlanan bu mekân acaba nasıl oluşturuldu? Hammaddesi nedir? Nasıl oluşturuldu? Nasıl yaratılanlara, yararlı hale getirildi? Bütün bu soruların cevabını ilim adamları araştırmışlar ve halende araştırmaktadırlar. İşin gerçek mahiyeti keşfedildikçe dini bilgilerin doğruluğu tespit edilmiş, aralarındaki paralellikde gözler önüne serilmiş olur. Bu bağlamda, şu gelecek ifadelerine dikkatlerinizi çekmek istiyorum.
Dünyanın yaratılışındaki sıralama şöyledir: Suya benzer bir madde sertleşir ve taş olur. Taş Allah’ın emriyle toprak olur. Zaten arzdan kastedilen topraktır. Su yumuşak olduğundan ve taş da sert olduğundan bunlardan istifade etmesi mümkün değildir. Mesela şu anki hayat tarzımızı yani binalarımızı veya sebze, meyvelerimizi su veya taş üzerinde oluşturup, hayatımızı devam ettirmemiz imkânsızdır. Bu bakımdan Cenab-ı Hak toprağı taş üzerine sermiş ve canlıların istifadesine sunmuştur.
Demek ki, arzın yaratılışındaki hammadde sudur veya su gibi bir şeydir. Bu açıdan suyun üzerinde yaşayıp, ekmek-biçmek mümkün görünmüyor. Cenab-ı Allah su gibi maddeyi sertleştirmiştir. Ancak bilindiği gibi sertleşmiş olan taş gibi bir maddeden de istifade zordur. Sürmek, ekmek ve ürün elde etmek mümkün değildir. Mümkün görünmediği için Allah’u Teâlâ insanın hizmetine en çok yarayacak en uygun şekli, yani taşın üstüne toprağı sermekle oluşturmuştur. Böylece yumuşak olan toprakta insan neslinin devamı için gerekli her çeşit bitkinin ve meyvenin yetiştirilmesi sağlanmış olmaktadır. Bu olaya maddeci gözle bakıp, bunca kabiliyetin toprağa ait olduğu iddiasında bulunmak ne kadar basit düşüyor değil mi?
Ahmet TULGANER
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.