- 204 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KADINA ŞİDDET
KADINA ŞİDDET
Kadına yönelik bir insan hakkı ihlali olan ve coğrafi sınır tanımaksızın tüm dünyada varlığını sürdüren şiddete karşı duyarlılığı artırmak amacıyla kampanyalar düzenliyor. Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet; dil, din, ırk, sınıf, etnisite, mezhep, cinsiyet ayırt etmeksizin tüm toplumların ortak sorunu.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanılıyor. Bu yıl çeşitli Başta İstanbul İzmir olmak üzere birçok ilde kutlandı.Kutlanırken de polis engeli ile karşı karşıya kalındı. Birçok insan gözaltına alındı.
Konunun daha iyi anlaşılması için günün anlam ve önemini belirten tarihçesine bakmak gerek.’’Birleşmiş Milletler 1999 yılında 25 Kasım’ı ’Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ olarak ilan etti. Bu önemli günün tarihçesi ise Dominik’te yaşanan acıklı bir olaya dayanıyor.
1960 yılında Dominik’te diktatörlüğe karşı mücadele veren üç kız kardeş vardı: Mirabel kardeşler. Mirabel kardeşler diktatörlük karşıtı mücadelelerde sembol haline gelmişlerdi. Bu zorlu mücadelede zaman zaman ağır baskılara boyun eğmek zorunda kaldılar. Hapis cezasına çarptırıldılar. Ancak ülkede adlarından söz ettirmeyi başarmışlardı.
25 Kasım 1960’da bir uçurumun kenarında üç kız kardeşin cansız bedenleri bulundu. Kız kardeşler cinsel saldırıya maruz kalmışlardı. Onlar hakkında ’araba kazasında öldüler’ denildi.
1981 yılında Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı’nda 25 Kasım ’Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’ olarak ilan edildi.
1999 yılına gelindiğinde ise Birleşmiş Milletler 25 Kasım’ı ’Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ olarak ilan etti. ’’
Kadına şiddet, kimi zaman bir anne, kimi zaman bir abla veya kardeş konumunda olan kadınlar toplumumuzun en değerli ve en önemli bireyleridir. Ancak bu bireylere ne yazık ki toplum içinde gereken önem ve değer verilmiyor. Gün geçmiyor ki bir kadın cinayeti, bir taciz vakası, bir yaralama haberi duymamış olalım. Kadına şiddeti en çok erkekler gösteriyor. Kadına şiddet olayları artık had safhaya ulaşmış durumda. Kimisi sokak ortasında kadınını dövüyor, kimisi çocuklarının dahi gözü önünde kadının canına kıyıyor, kimisi de canice öldürüyor.
Şiddet sonuçları itibariyle sadece şiddet gören kişiyi değil aynı zamanda bir babayı, bir evladı, bir kardeşi, geniş ölçekte toplumu ve uzun vadede de geleceğimizi etkiliyor. Şiddete maruz kalan kişiler kadar şiddet mağdurunun yakınları da zarar görüyor. Bu dalga büyüdükçe toplumsal travmalara sebep olarak ilerlemenin, gelişmenin ve en önemlisi toplumsal huzur ve güvenliğin önündeki en büyük engellerden biri haline gelebiliyor. Bu nedenle şiddete karşı sessiz kalmak ve şiddete göz yummak mümkün değil. Şiddet mağduru bugün hiç tanımadığımız biri olabileceği gibi yarın bir yakınımız da olabilir. Bizler şiddete göz yumdukça şiddet kendine yer bulur.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformunun yayınladığı verilere göre 2010-2019 yılları arasında 2996 kadın öldürüldü.
Sadece 2022 yılında ise 327 kadın cinayeti işlendi. Bu cinayetlerin çoğu kadınların eşleri tarafından işlendi.
Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde, kadınlar dayanışma ve mücadele vurgusu yaptı.
Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı avukat Müjde Tozbey Erden “Bu yıl Mahsa Amini ve gericiliğe karşı mücadele eden kadınların yılı. Amini’nin öldürülmesi ile ülkemizdeki kadınlara yönelik şiddetin artması arasında fark olmadığını görmeliyiz. Erkek eliyle yapılan saldırılarda, kadınların baş eğmeyeceğini İran’da gördüğümüz gibi, ülkemizin her köşesinde de görmekteyiz. Bugün en güçlü duruşu kadınlar göstermektedir” diye konuştu.
Sonuç olarak, dünyanın birçok yerinde kadına karşı şiddet devam ediyor.Ama geri bıraktırılmış toplumlarda özellikle Ortadoğu’da kadına karşı şiddet çok daha şiddetli, çok daha vahşi şeklinde devam ediyor.Bunun son örneği İran’da gözaltında vahşice katledilen Jina Mahsa Amini’ye atfen yazdığım şiirimi sunuyorum..
JİNA MAHSA
Nasıl asi kadındı
Adını direnişle yazdırdı
Gözleri
Güneş gibi aydınlık
Yüreği
Özgürlüğe sevdalıydı
Ve
Saçının her teli
Zulme isyandı
Rüzgar oldu
Dört yana savruldu
Bayrak oldu
Dalga dalga dalgalandı
**
Jina Mahsa
Daha yeni girmişti
Yirmi iki yaşına
Bilmem ki
Nasıl bir sevda
Nasıl bir aşktı
Ne yasak dinledi
Ne şeriat
Kar etmedi
Ne molladan fetva
Ne şeriattan nasihat
İsyanın adıydı
Zulüm saltanatına
Asla etmedi itaat
***
Öyle kadın ki
Saçının her teli
Birer isyandı
Kara kaşları
Sanki birer destandı
Ekimin on altısında
Göz altına alındı
Koca yürekli
Büyük direndi
Ama
"Ahlak polisi" dedikleri
Ahlaksızca
Öldürdüler diri diri
****
Jina Mahsa dedikleri
Bir Kürt kızı
Bir direniş yıldızı
Bedeli
Canıyla ağır ödedi
Sanmayın beyler
Bu harami düzeni
Böyle sürüp gider
İster gülün
İster kudurun efendiler
Gün olur
Divan kurulur
Hesap sorulur
Sorulur birer birer
Muzaffer KALABA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.