- 234 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
AKP'NİN HDP ZİYARETİ
AKP’NİN HDP ZİYARETİ
Uzun zamandır başörtüsü gündemde olmazken, CHP’nin başörtüsü teklifi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yeni hamleler yapmasına fırsat yarattı.Hemen karşı hamle yaparak anayasal değişikliği çağrısını yaptı.Bir anda gündemi değiştirdi.
Hemen hazırlıklar yapılarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındak AKP heyetinin parlamentoda grubu bulunan partileri başörtüsü konusunda hazırlanacak anayasa değişikliği ziyaret temasları başladı.
AKP’nin MHP, CHP ve İYİ Parti’yi ziyaret etmeleri fazla bir ses getirmezken, HDP’yi ziyaret etmeleri Cumhur İttifakı ve Millet İttifakında farklı sesler çıkmasına neden oldu.
İlk tepki, AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Orhan Miroğlu’ndan geldi. Miroğlu, HDP’ye yapılan ziyaretin fotoğrafını sosyal medya da paylaşarak, "Fotoğrafa, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyon belgesinin felsefesi üzerinden de ayrıca bakılabilir. Siyasi diyalogsuzluğa bahane üretmek en kolayı" dedi.
Miroğlu devamla "Cumhuriyetin 100.Yılına girerken yeni diyaloglara gerekçe üretmek daha iyi! Yeter ki, HDP karşısına çıkan fırsatları,bu defa da ıskalaması’’ şeklinde açıklamasına yer verdi.
Miroğlu’nun bu açıklamasına karşın AKP’li eski milletvekili Mehmet Metiner, “AK Parti karar vermeli: HDP’yi kendisiyle oturulup konuşulacak ve desteği önemsenecek bir parti olarak görüyorsa o vakit HDP’ye dair dilini ve yaklaşımını değiştirmeli. Sadece HDP’ye dair değil, HDP ile siyaseten ilişkilenen diğer partilere ilişkin dilini ve yaklaşımını da. HDP’yi hem TBMM çatısı altında olmaması gereken terör örgütünün siyasi partisi olarak suçlamak, hem de anayasa değişikliği için muhatap alıp görüşmek, AK Parti açısından sıkıntılı bir yeni durum. Bundan sonra HDP’ye dair söylenecek her söz, bu fotoğrafa çarpıp geri dönecek” diye ifade etti.
BU açıklamalar yapılırken herkes MHP’nin grup toplantısında yapacağı konuşmayı merak ediyordu.
MHP lideri, söz konusu görüşmeyi: "AK Parti heyetinin Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etmesi son derece doğal ve doğru bir adım. HDP’yle niye görüşülmüş? Biz buna nasıl tepki gösterecekmişiz. HDP’ye nasıl baktığımızı tekrar etmeye lüzum bile görmüyorum. AK Parti heyetinin CHP’yle kurduğu temasa ses çıkarmayanların bizim sırtımızdan HDP’yi dillerine dolamaları müflis bir tavırdır. Bizim gözümüzde CHP neyse HDP de odur."şeklinde ifade etti.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak,HDP’yi de ziyaret etmesine ilişkin, "Eğer siz değer ve ilkeler siyaseti yapıyorsanız soyunduğunuz yerde giyineceksiniz. Bundan önce ne söylediniz, şimdi ne yapıyorsunuz, bunu ben milletimizin takdirine bırakıyorum" ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında "’Açılımcılar kumpanyası’ yeniden seyircisiyle buluşuyor! Kumpanyacılar en sonunda merdiven altlarında yürüttükleri sufle çalışmasını bırakıp kamuoyuna resim verme aşamasına geldiler. Kumpanya afişi ve basın bülteni, şöyle olmalı: ’Cumhuriyete karşı, el ele, omuz omuza’" dedi.
Artı Gerçek için bir yazı kaleme alan Demirtaş, "Herkes işi gücü bırakmış HDP-AK Parti fotoğrafı üzerine spekülatif tartışmalar yapıyor.’’ devamında altılı masaya tepki göstererek, ’’HDP’nin olduğu masada biz asla olmayız diyerek HDP ile görüşmeyi kendine zul sayıp anti demokratik tutumunda ısrar eden muhalefetin gönlü hoş olsun diye HDP’liler siyasetin kapılarına kilit mi vursaydılar? Tabii ki bu görüşmeye aşırı anlam yüklemeye, öküzün altında buzağı aramaya gerek yok. Ancak tüm baskı, zulüm, sindirme politikalarına rağmen dimdik ayakta kalmayı başarmış HDP’yi hiç kimse yok sayamaz. Bunu yıllardır tüm HDP’liler anlata anlata dilimizde tüy bitti" dedi.
Muhalefetin AK Parti-HDP görüşmesinden pay çıkarıp HDP ile hızlı bir görüşme trafiği başlatması gerektiğine vurgu yapan Selahattin Demirtaş, "Muhalefet bunun yerine AK Parti’yi yıpratma ve üstü kapalı şekilde yine HDP’yi kriminalize etmeye kalktı. Gerçekten akıl alır gibi değil" ifadesini kullandı.
Bu gelişmeler sonucunda şunlar söylenebilir;
1 - Eğer HDP eski eş başkanı Demirtaş, Erdoğan’a ’seni başkan yaptırmayacağız’ demeseydi yeri cezaevi değil cumhurbaşkanı vekili olurdu.
2 - HDP’nin öncülük ettiği ve üçüncü ittifak olarak adlandırılan Emek Ve Özgürlük İttifakı yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kilit parti konumuna gelmiştir.
3 - Muhalefetin yanlış hamleleri, iktidara inanılmaz fırsatlar vererek, gündemi değiştirme belirleme olanağını sağlıyor.
4 - Yirmi yıldır iktidarı elinde tutan AKP iktidarı kaybetmeme adına her seçimde kendine uygun çözümler üreterek iktidarlarını pekiştirirken,muhalefet yerinde sayıyor.
5 - CHP’nin öncülük ettiği Millet İttifakı veya altılı masa, yanına sağ partileri alırken, soldaki partileri yanına alma cesaretini maalesef gösterememiş.
6 - AKP yapılan kamuoyu araştırmalarında, iktidarı kaybetme tehlikesini fark edince, CHP’nin gösteremediği cesareti göstererek sol partileri usta manevralarla yanına alarak iktidarda kalmayı başarabilmiş.
7 - CHP’nin öncülük ettiği muhalefetin bu korkak ve beceriksiz tavrı yapılacak seçimlerde AKP’nin bir daha iktidarda kalma fırsatını verirse kimse şaşmasın diye düşünüyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.