- 280 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BALTIK MİMARİSİ.
BALTIK MİMARİSİ NEDİR?
1700’lerin başında Hollanda’nın Baltık Denizi kıyısında uygulanmaya başlandığı için bu ismi alan mimari tarz, özellikle tek katlı bazalt taş uygulamasıyla öne çıkmaktadır.
1700’lerin başında Hollanda’nın Baltık Denizi kıyısında uygulanmaya başlandığı için bu ismi alan mimari tarz, özellikle tek katlı bazalt taş uygulamasıyla öne çıkmaktadır. Nadiren 3 katlı da yapılabilen mimari eserlere İstanbul’da da rastlanmaktadır.
Rusların Kars ve çevresini hakimiyet altına almasının ardından başlayan yapılaşmada “peç” adı verilen ısıtma sistemine sahip yapıların inşası başladı. Askeri bölge olarak kullanılan bu bölgede hava sıcaklığının yılın uzun döneminde soğuk olmasının da etkisiyle kapalı balkonlar kullanıldı. Günümüzde de turistler tarafından ilgi gören bu yapılar restore edilerek korunuyor
Turizm için farklı bir destinasyon alanı olan bu yapılardan bazıları günümüzde Kars Vali Konağı, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Kars Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ve defterdarlık ile otel binası olarak kullanılıyor.
Rusların Kars’ta Baltık mimarisi tarzında yaptırdığı binalar arasında yerini alan, o dönem ki adıyla Cheltikov otel olarak kullanılan yapının dış cephesi sütun, rölyef ve kartuşlarla süslü.
Cumhuriyetin ilanından sonra Kars Doğumevi olarak kullanılan bina, otel yapılmadan önce hekimevi olarak faaliyet gösterdi.
Baltık mimarisiyle yapılan eserler arasında arasında büyüklüğüyle dikkati çeken defterdarlık binası, Cumhuriyetin ilanının ardından bir süre Kars Valiliği olarak kullanıldı.
Restoresi 1980 yılında yapılan eser günümüzde defterdarlık hizmet binası olarak hizmet veriyor
1877-1878 RUS HARBİ (93 HARBİ )
Osmanlı ve Rusya tarihte defalarca savaşan iki ülke olmuştur. Bunlardan en fazla etkili olan 1877 yılında yaşanan Osmanlı-Rus savaşı oldu. Bu savaşın sebeplerini daha iyi anlamak için bir yüzyıl geriye gitmek gerekiyor. Rusların Osmanlı üzerinde baskıyı arttırmak istemeleri, Boğazların kontrolünü ele geçirerek Avrupa ülkeleri üzerinde baskı kurma hedefleri başlıca sebepleriydi. Rusların 1800’lerin ortalarında Osmanlı Kırım Hanlığı üzerinde kurdukları baskı ve 1850’de Kırım’ı işgal etmeleri savaş seslerinin iyiden iyiye duyulmasını sağladı. O dönemde birkaç cephede isyanlarla uğraşan Rus savaşında Osmanlı büyük yara aldı ve Kars ve çevresi Rusların hakimiyeti altına girdi. Bu durum 1918 yılına kadar devam etti.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.