- 253 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
GENÇLİK HANGİ YOLDA
Gençlik Hangi Yolda
İki farklı insan tipi, iki farklı gençlik. Buraya nereden geldik. Dünkü yazımda bahse konu ettiğim söyleşmede eğitimci olduğumu öğrenen beyefendinin gençliği nasıl görüyorsunuz, iyiye mi gidiyor, kötüye mi gidiyor?’ sorusuna cevap olacak bu yazım.
Orada görevli iki kişi üzerinden örnekleyerek cevapladım bu soruyu. Birinci kişi görevini nimet olarak görmüyor, asık suratlı tipik memur tavrıyla, orda hizmet eden değil de hizmet alan konumuna yükselerek, oranın sahibi imiş gibi davranıyor, gidişatı beğenmeyen patron gibi surat asıyor, elinden gelse bizi azarlayacak. Onun mahkeme duvarı suratını görünce orada huzur bulamadım, okumamı sürdüremedim ve kısa zamanda orayı terk ettim.
Dört, beş gün sonra beni okuma aşkı ve hayal ettiğim ortam ve bu projenin fikir vericisi olduğum için oraya sevk etti. Bu kez asık suratlı genç yoktu, güler yüzlü bayan karşıladı bizi. İşte dedim ikisi de aynı işi yapıyor. Biri işinin sorumluluğunda, diğeri sorumsuz. OYSA O İŞİ ALMAK İÇİN BEKLİYEN BİR SÜRÜ İNSAN VAR.
Güler yüzlü bayan master yapıyor, orada çocuklarla ilgileniyor, onları eğitmeye çabalıyor, gelen misafirleri ihmal etmiyordu. Ayrıca üst kattaki tadilatlarla da ilgilendiğini ifade ediyor, bundan yüksünmediğini ifade ediyordu.
İşte ülkeyi ileriye taşıyacak insan tipi. Öbürü ise eski Türkiye’nin son temsilcisi…
Bu konu bu iki örnekle geçiştirilemez. Açayım biraz. Bir yanda, eğitme uzak, gelişmeye kapalı, olumsuzluklara açık gençlik tipi var, diğer yanda bunun tam tersi bir gençlik. Biri vazife ve sorumluluklarını biliyor, kendini geliştiriyor, çevresine yararlı oluyor, diğeri tam tersi eline geçirdiği nimetlerin kıymetini bilmiyor, elinin tersiyle itiyor, dahası kötüye kullanıyor.
Daha ötesi bugün bir yanda, içki, kumar ve uyuşturucu gibi illetlere bulaşmış gençlik tipiyle, kendini milletine adamış, çevresine karşı saygılı, dürüst, inançlı, yardımsever, bilim, sanat ve kültürel faaliyetlere yönelmiş gençlik tipi. Çevreci, yaşlılara saygı gösteren, sınırlarını ve sorumluluklarını bilen insan tipi.
Bu her iki tipi de aynı eğitim sistemi yetiştiriyor. Bence sistemin hatası bu iyi tip insanı çok yetiştirip yetiştirmemekle alakalı. Yani sistem acaba çoğunlukla iyi tip insan mı yetiştiriyor, kötü tip mi?
Eğer çevremiz kirli, toplu taşıma vasıtalarında yaşlı, hamile ve hastalara yer verilmiyorsa durum olumsuz. Aksi durumsa umutların yeşermesine yol açacaktır.
Gençliğin handikapları yok mu? Var elbette. Gelişen teknoloji ve refahın kanı kaynayan bu kesimi ayartmaması düşünülemez. Refahın toplumları ayarttığı, metamorfoza sürüklediği bir gerçek. Maddi refahım manevi refahla birlikte gelişmediği toplumlarda manevi alanda tefessühün yaşandığı bir gerçek. Ancak hükümetin alacağı tedbirlerle manevi eğitim müesseselerini çoğaltılması ve çeşitlendirilmesi bu alandaki umutlarımızı tazelemekte.
Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 2.8.2018