- 275 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TURGUT ZAİM.
TURGUT ZAİM KİMDİR?
Saint-Joseph Fransız Lisesinde okudu. Güzel Sanatlar Akademisi’ne İbrahim Çallı atölyesinde devam etti. 1930’da Akademi’den mezun olmadan önce Konya’da kısa bir süre öğretmenlik yaptı. Konya’daki öğretmenliği Anadolu’ya ilk ziyaretiydi. Bu sanatçıya köylü ve göçebe yaşamı gözlemesi için fırsat verdi. Sonuçta batı resim tekniklerini kullanarak Anadolu temalı resimler yaptı. Geleneksel resim sanatı olan Türk Minyatür’ün ilham almıştır. Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdikten sonra çalışmalarına devam etmek için Paris’e gitti. Ancak sadece bir kaç hafta kalarak Türkiye’ye döndü. Dönüşünde Anadolu yaşamına tekrar canlanan ilgisiyle, Sivas’ta öğretmenliğe başladı. Sonra Devlet Tiyatrosu’na dekoratör oldu, uzun süre bu görevde kaldı. Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliğine ve D Grubu’na katıldı. Bunların düzenlediği sergilerde yer aldı. 1939’da Türk hükümetinin organize ettiği turneye Kayseri’den bir dizi resimle katıldı.
Devlet resim ve heykel sergilerinde ikincilik (1957) ve birincilik (1958) aldı. Turgut Zaim bir folklor ressamıdır. Eserlerinde Anadolu köy hayatı, köylüler ve göçerlerden alınmış çeşitli konular belirir. Yağlıboya tablolarında seçtiği köy ve köylü tiplerini, köy yaşantılarını, çarşı ve pazar görünümlerini, gergef işleyen kadınları, çobanları, yörükleri tahta oymalarına ve çinko kazılarına da aktardı.
Yerel özellikleri ustaca yansıttığı, öz-biçim ilişkilerinde ulusal bir anlayışı benimsediği resimlerinde genellikle köylüleri, göçerleri konu aldı. “Orta Oyunu” (1935), “Yörük Köyü” (1957), “Yaylada Yörükler” (1962) gibi eserleri İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndedir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.