- 263 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KPSS İPTALİ VE GELİŞMELER
KPSS İPTALİ VE GELİŞMELER
Türkiye’de sınavlar merkezi olmadan ve kuramsallaşmadan önce dağınık durumdaydı. Bu durumu düzelmek amacıyla merkezi sisteme geçişin gerekliliği düşünüldü.
Bu amaçla, 1974 yılında Üniversitelerarası Kurul, üniversite giriş sınavlarının tek merkezden yapılmasına karar vererek 19 Kasım 1974’te Üniversite Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ni (ÜSYM) kuruldu.
1981 yılında ÜSYM yapılan düzenlemeyle Öğrenci Seçme Yerleştirme (ÖSYM) adı ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’ ün bir alt kuruluşu haline dönüştürüldü.
1974 yılında kurulan ÜSYM ve 2002 yılına kadar güvenli bir kurumdu.AKP’nin iktidara gelmesiyle göreve getirilen Prof. Dr. Ali Demir, 2011 - 2015 dönemlerinde yolsuzluklarla anılmaya başlandı. Bu dönem Erdoğan’ın Gülen için ’’beraber ıslandık biz bu yollarda’’ dediği dönem bu dönemdi.
Bu dönemlerde sonradan adı ’’FETÖ’’ ve ’’paralel devlet yapılanması (PDY) ’’ sağlanan sonsuz destekle önemli devlet kurumlarını ele geçirildi.
15 Temmuz 2016 yılında, ’’FETÖ’’ tarafından kalkışılan darbe girişimi başarısız sonrası yolsuzluklar nedeniyle, Demir 2017’de istifa etmiştir. Bu göreve 2018’de Prof. Dr. Halis Aygün atanmıştı.
Dünden bugüne ÖSYM ve yapılanlara kısaca vurgu yaptıktan sonra, en son 31 Temmuz 2022 de yapılan KPSS ve yapılan yolsuzluklar nedeniyle iptal edilen sınava gelelim.
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise mecliste yaptığı açıklamada yaşanan olayın cemaatler arası savaş olduğunu iddia etti.
Adıgüzel, “AKP çeşitli cemaat ve tarikatların bir üst kuruluşu niteliğinde bir organizasyondur. Rant paylaşımını, koltuk paylaşımını, parselleşmeyi yöneten bir kurumdur. Bütün bakanlıklarda ve kurumlarda AKP’nin izdüşümünü görebilirsiniz. AKP nasıl cemaatler ve tarikatlar arasında bölüşülmüşse kurumlar da bu şekilde bölüşülmüştür.
Geçmişte FETÖ ağırlıktaydı şimdi onun boşalttığı alanlara başka tarikat ve cemaatler girmiştir. Bu yüzden sayın Erdoğan’ın ÖSYM başkanını görevden alması ‘neden soruları sızdırdın?’ tepkisi değil ‘neden soruları acemice sızdırdın?’ tepkisidir. FETÖ gitti, maşa düştü gerçek el ortaya çıktı.
Yani FETÖ’nün eğitimli kadrolarının daha ustaca yaptığı bu işlerde şimdi acemilikler yapılmaktadır. Bu nedenle ortaya dökülmektedir. ÖSYM başkanının görevden alınmasından sonra bu işi daha ustaca yapan yani soruları daha gizlice çaldıran kişiler göreve gelecektir. ÖSYM cemaatlerin ve tarikatların birbirlerine yaptıkları operasyonlara sahne olmaktadır” dedi.
Adıgüzel devamında,“2022 KPSS sorularının, “Yediiklim Yayınevi” kitapçığında yayınlanan sorularla birebir aynı olduğuna ilişkin delilleri kamuoyunun bilgisine sunmamızdan sonra, Erdoğan’ın MHP’ye yakınlığıyla bilinen Prof. Dr. Halis Aygün sorularının sızdırıldığı iddiasıyla görevden alınarak, yerine atanan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 31 Temmuz’da yapılan KPSS oturumunun iptal ediğini açıkladı.
Yeni göreve getirilen Prof. Dr. Ersoy.’’Yapılan kapsamlı değerlendirmelerin ardından hem 31 Temmuz 2022’de yapılan KPSS oturumları iptal edilmiş hem de 6-7 Ağustos ve 14 Ağustos 2022 tarihinde yapılması planlanan oturumlar ertelenmiştir.
Yeni KPSS sınav takvimi 17 Eylül’de başlayacaktır. Hiç arzu etmediğimiz şekilde iptal ve ertelemelere sebebiyet veren bu talihsiz süreçten dolayı tüm adaylardan özür diliyoruz.’’şeklinde açıkladı.
Bu gelişmeler sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen 2022 KPSS Genel Kültür, Genel Yetenek Sınavlarına ilişkin olarak 2022 KPSS sorularının çalındığına, sızdırıldığına yönelik çıkan iddialarla ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu tarafından Cumhuriyet Başsavcılığımıza yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştır.
Verilen talimatlarla özel bir eğitim kurumuna ait yayın evi ve dershanesinde aynı gün arama ve el koyma işlemi yapılmış, aramalar neticesinde bir kısım dijital materyaller ile soru kitapçıklarına el konulmuştur. Soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir” denildi.
Bu açıklamalar ışığında başlıklar şeklinde şunlar söylenebilir;
1 - AKP’nin 2002 de iktidara geldikten sonra, Gülen cemaatine sınırsız imkanlar sağlayarak sonradan ’’paralel devlet yapılanması’’ (PDY) diye adlandırılan oluşuma vesile oldu.
2 - Sonradan ’’FETÖ’’ diye adlandırılan yapılanma ÖSYM’yi ele geçirdikten sonra sınavlarda çeşitli yolsuzluklar yaparak kendi militanlarını yerleştirdi.
3 - Erdoğan ve Gülen arasındaki güç hakimiyeti 15 Temmuz başarısız darbe girişimine neden oldu.Ama ’’FETÖ’’nün siyasi ayağı yargılanmadı.
4 - Çözüm kurumların başındaki insanları değiştirmede değil,çözüm demokratik hukuk sistemini devletin kurum ve kuruluşlarda egemen kılmakta.
5 - Demokratik hukuk devleti için ’’başkanlık sistemi’’ yerine ’’demokratik parlamenter sistemi’’ne geçilmeli.
6 - Sistem değişikliği için, yapılacak seçimde, ’’elimiz kırılsaydı da oyumuzu vermeseydik’’ dememek için, oyumuzu değişimden yana kullanmanın gerekliliğine inanıyorum.
YORUMLAR
Merhabalar Muzaffer Bey,
Laleye "lale" denilen bir yazı olmuş. Tebrik ederim. Liyakatin bu hale gelmesi gerçekten üzücü. İki satır yazı yazamayan adamlar kurum müdürleri olmuş, yetkileri ellerinden alınınca da ağlıyorlar, denk gelebilirsiniz sağda solda...
Bunları sesli bir şekilde dile getirmeniz gerçekten yürekli bir hareket böyle bir ortamda, teşekkür ederim.
Lütfen benzeri yazılarınızı ve de analizlerinizi çoğaltın, garip virajlarda ülke ve toplum. Bir kişi bir kişidir.
Bu yazının altına da imzamı atarım.
Saygılarımla...