- 219 Okunma
- 0 Yorum
- 2 Beğeni
KİTAP & ŞİİR & ÖDÜL
KİTAP & ŞİİR & ÖDÜL
Kitap okumak insanoğlunun kişisel gelişimini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. İnsanın fikir yapısını, hayal dünyasını geliştirir; kelime dağarcığını arttırır, insana bilgi ve birikim kazandırır.
Kitap karanlıkları aydınlatan güneş gibidir, dünyamızı aydınlatır. Kitap okumak insanoğlunun kişisel gelişimini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. İnsanın fikir yapısını, hayal dünyasını geliştirir; kelime dağarcığını arttırır, insana bilgi ve birikim kazandırır. Okumak, kişiyi öğrenmeye teşvik eden en önemli bilgi kaynağıdır. Çoğu insan için en kolay ve en etkili öğrenme yolu kitap okumaktır.
Şiir ise insanlık tarihi boyunca duygu, düşünce ve hayalleri etkili biçimde anlatmanın bir yolu olmuştur. Şiir sıkıştığımız en zor anlarda bile bütün algılarımızı aynı anda harekete geçirme gücüne sahiptir.
Şiir, kısa mısralardan oluşması ve ahenk yönü ile insanların üzerinde etkileyicidir. İnsanlar, gelişimlerinin her döneminde şiire karşı olumlu tepki gösterirler; şiir dinlemekten, okumaktan ve ezberlemekten zevk alırlar. Şiir sevgisi çocukluk döneminin ilk evresinden başlar. Gençlik döneminde gelişir. Olgun döneminde iyice pekişir.
Kitap ve şiir yaşamın her döneminde kimseye muhtaç olmadan dik ve onurlu durmamızı sağlar. Yaşamdan kaynaklı kişisel ve toplumsal sorunların çözümde en iyi yol göstericidir. Özcesi kitap okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.
Belki mesleğim gereği, kitap ve şiire her zaman büyük önem verdim.Öğrencilerime ödev olarak seviyelerine uygun kitap verir şiir okuturdum. Verdiğim kitapları sözlü ve yazılı olarak ifade etmelerini isterdim. Yazılı ifadeleri kontrol eder, sözlü olarak da sınıfta anlatmalarını isterdim. Bu yöntem çocukların ufku açılır, hayal güçlerini gelişir, başarılı olmalarını sağlardı.
Şunu da vurgulamakta yarar görüyorum: kitabın ve şiirin eğitimdeki rolü ve önemi konusunda, okullara gider öğrencilerle değerli söyleşiler yapmaya büyük önem verirdim. Düzenlenen imza günlerinde okuyucularıma kitap imzalamaktan büyük onur duyardım. Özel günlerde ve dini bayramlarda sevdiklerime verilecek en büyük hediye kitap olduğunu düşündüm. Sevdiklerime kitap hediye etmeyi prensip edindim.
Şiir ve kitap, toplumların gelişmesinde ve değişmesinde etkin rol oynar. Bunun farkında olan egemenler, her dönemde kedine biat eden kalemlere ihtiyaç duymuşlar. Gerektiği zamanlarda, beslenme kalemleri kullanarak vatan, millet, Sakarya edebiyatıyla egemenliklerini devamını sağlamaya çalışmışlar.Çoğu zaman da başarılı oldukları da söylenebilinir.
Diğer yanında, kalemini yoksul kesimden yana kullanan, zulüm ve zorbalığa karşı duran, insanca yaşanacak, dünyaya gururla bakılacak özgür ve onurlu yarınlar için dik ve onurlu duruş gösteren kalemlerde olmuştur.
Tarih bize defalarca göstermiş ki, krizlerin yoğun olarak yaşandığı, yokluk, yoksulluğun diz boyu oldu zamanlarda,egemenler saltanatlarını sürdürememiş, değişimden ve gelişmeden yana olanlar tarafından saltanatlarına son verildiği her dönemde görülmüştür.Zulüm saltanatı dün olduğu gibi, bugün de yıkılmaya mahkumdur.
Geçen günlerde Şair Didem MADAK anısına yapılan yarışmada DEVRAN adlı şiirim yarışmada ödül almaya laik görüldü. Büyük onur duydum.
Yarışmanın benim için bir başka önemi, ödüle laik görülen şairlerin ödül olarak kitaplarla ödüllendirmesi oldu.
Kitapla kalın..şiirle kalın diyerek DEVRAN şiirimi sunuyorum. Keyifli okumalar diliyorum..
DEVRAN
Yine akşam oldu
Öyle derinden
Öyle inceden inceye
Hem de yüreğimin
Tam da orta yerinden
Bir sancı tuttu
Hava da iyice soğudu
Sobaya biraz odun atayım
Bir de üstüne
Kaçak çaydan koyayım
Sen de al sazını eline
Dokun ince teline
Usulca türkünü söyle
Nasılsa uzun olacak bu gece
**
Öyle uzak durma
Gel de yanıma otur
Nusaybin harabe
Kalmamış bir yerde huzur
Dicle sessiz
Dicle kızıl akıyor
Sur yasta
Sur ölüm kokuyor
Söyle dostum
Bu ne amansız zulüm
Bu ne ecelsiz ölüm
Sen yine al sazını eline
Vur ince teline
Yine uzun olacak bu gece
***
Zaman kötü zaman
Bir bak
Cizre yıkık viran
Şırnak feryat figan
Ne ağaç kalmış ne orman
Hiç yoktan
Çöle dönmüş Botan
Arda kalan kocaman hüsran
Söyle kurban
Söyle bu nasıl devran
Sen yine al sazını eline
Öyle inceden inceye
Dokun ince teline
Yine uzun olacak bu gece
****
İçeri iyice soğudu
Kalan bir kaç odunu
Sobaya atayım
Nasılsa uzun hikaye
Sığmaz oldu
Güne geceye
Bilmem ki kurban
Bu nasıl bir ferman
Böyle her yer yıkık viran
Sen yine al sazını eline
Haykıralım şiirlerle
Haykıralım bir ağızdan
Böyle gelse de
Böyle gitmez bu devran
Muzaffer KALABA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.