- 254 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Dijitalleşme Sonrası Toplum
Not: İslâmiyet’te bilgi yazısının bölümü’dür.
DİJİTALLEŞME SONRASI TOPLUM
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgi dünyası gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir. Günümüz dünyası bilgi toplumu olarak tanımlanmaktadır. Dijital teknolojinin gelişmesi ile insanların bu teknolojiyi kullanması ile birlikte yaşam tarzlarında işlerinde ve iletimlerinde değişiklikler meydana gelmiştir.
Çok yerlerde mevcut olan dijital teknoloji gündelik hayatımızda ‘da vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Üretilen ve yaşantımıza giren her yeni teknoloji, program, uygulamalar bizim hayatımızın şekillenmesinde değişmesinde büyük rol oynamaktadır. Önceki alışkanlıklarımızı bırakarak yeni bir hayat yaşamamıza vesile olmakta bu yeni hayatla birlikte yeni kültürler meydana gelmektedir. Bilgi çağı olarak tanımlamış olduğumuz bu çağla birlikte neler oldu ve oluyor bunun değerlendirmesini yapacağız.
Bilgi çağı dediğimizde dijital teknolojilerle çevrelenmiş bilgi sistemi ve toplum olarak tanımlanmaktadır. Radyo ve Televizyon programlarına, o saati gelince ulaşılabilirken, dijital medyada, istediğimiz bilgiye önceden yayınlanmış olan çeşitli programlara ve bilgilere istediğimiz zaman ulaşabilmekteyiz. İnternetten istenilen ürün sipariş edilebilmekte, hesaplarımızdaki parayı kendi hesabımıza veya başka hesaplara kolaylıkla aktarabilmekteyiz. Bu kolaylıklarla beraber riskli, tehlikeli yönleri bulunan dijital medyayı iyi bilerek aleyhimize olabilecek tuzaklarına kapılmamamız gerekmektedir. Küreselleşme dijital medya örgütünün amacı dünyayı tek pazar haline getirerek, din, dil, ırk ve kültür ayrımı yapmaksızın ekonomik ve diğer amaçları doğrultusunda insanlara yön vermektir. Özellikle sosyal medya da insanları etkilemek için reklam ve diğer unsurlarla doğrudan veya dolaylı yön verilmektedir.
Dijital medyanın insanlığa faydaları, sağlamış olduğu kolaylıklar ve riskler günümüzün kaçınılmaz gerçeklerdir. Dünyanın bütün insanlar için küçüldüğü ve etrafımızı saran dijital sistemle birlikte daha sağlıklı ve huzurlu yaşayabilmek için dünya geneli kapsamlı, ilintili düzenlemeler, anlaşmalar yapılmalıdır. Bu unsurun gerçekleşmesi zor olduğundan İslami birlik güçlendirilmeli ve uygun uygulamalar hazırlanarak kullanıma sunulmalıdır. (Avcı M. Aytekin N. 2021)
Tüketim toplumu insani değerlerin kozmopolit bir hal aldığı, istek ve arzuların insandan daha değerli bir hale geldiği, arzu ve isteklerin bitmediği aşırı isteklerdir. Tüketim nedeniyle nesnelerin değeri artarken, değer verilmesi gereken unsurlar değerini kaybetmeye başlamıştır. Bu bakımdan insanlar kendini merkezde konumlandırarak, kazanacağı materyalleri elde edebilmek için bütün gücünü kullanmaktadır. İhtiyaçların sınırı yoktur. Örneğin bu yıl kullandığımız telefonumuz veya bilgisayarımızı gelecek yıl farklı özellikleri ile yeni bilgisayar veya telefon çıktığında çalışır durumda olan bilgisayar veya telefonumuzu kullanmayarak, yeni çıkan cihazları tercih edebiliyoruz. Uluslararası tüketim organizasyonunun yapmak istediği toplumları bir birine yakınlaştırmaktır. Bu isteklerini büyük oranda başarmış görünüyorlar. Tüketicilerin gelir ve giderlerinde bir eşitsizlik, dengesizlik bulunmaktadır. Az geliri olan tüketiciler borçlanarak fazla tüketmekte ve borçlarını ödeyememektedir. Bu sorun insanların birkaç veya bir ömür huzursuz yaşamasına neden olmaktadır. Dijital ortamda tüketimde zaman veya coğrafi sınırlama ortadan kalkmış bulunmaktadır. Bu bakımdan insanların arzuları duyguları, genel istekleri tüketimin nesnesi haline gelmiş bulunmaktadır. Tüketim sistemi, ticareti bir birine bağlı olduğu için insanlar uzaklık yakınlık fark etmeksizin bütün nesnelere rahat ulaşabilmektedirler. (Karaca M. Demirtaş Ö. 2019, S.5-16)
Dijital Tüketim Toplumu
Küreselleşme ile birlikte iletişim ve teknolojini gelişmesiyle sınır kavramı kalmamış bireylerin devletlerin ve örgütlerin istek ve arzularında değişiklikler olmuştur. Yeryüzü tek Pazar haline gelmiştir. Son yıllarda yaşadığımız halen yaşamakta olduğumuz pandemi süreci dijitalleşme ile birlikte teknolojik gelişmenin vermiş olduğu kolaylıkla, insanları kendi istek ve arzuları doğrultusunda yönetmek için, korkunç bir planlarını ortaya koymuşlardır. Bu planları şuur sahibi insanları azaltma boyun eğdirme ve yönetme girişimi olduğunu görmekteyiz. Yaymış oldukları ansızın yakalayan mikrop milyonlarca insanı hayatlarından koparmıştır. Devletler, milletler Covid19 hastalığından korunmak için alınan önlemlerle birlikte ekonomik olarak zor günler yaşamaktadır. Bu süreç bir üçüncü dünya savaşı sürecidir. Dünya savaş halindedir. Bu savaş birinci teknolojik silah ve üçüncü dünya savaşıdır. Küresel ve ulusal güçlerin mücadelesi devam etmektedir.
İnsanlar dijitalleşme öncesi rahat yönlendirilirken, çok kolay yönetilirken, toplumların uyanışı, sorgulaması başlamış durumdadır. Artık insanlar bireysel ve toplumsal olarak, tüketeceği mallara, olaylara, objektif baktıktan sonra nasıl adım atacağına karar vermektedir. Pandemi hastalığını yayan küreselciler, ikinci bir teknolojik silah ile toprak zehirlemesini gerçekleştirecekti, fakat ulusal gurubun yapmış olduğu başarılı operasyon sonucu otuz yıl boyunca hazırlamış oldukları teknoloji ile toprağı zehirleyecekleri bu silah, Süveyş kanalında Evergreen operasyonu ile gemi durdurularak içindeki zehir imha edilmiştir. 22 Mart 2021 de Çin ve ABD tarafından başlatılan plan bir hafta sonra başarısız olmuştur. Küreselcilerin insanları gıda ile kontrol altında tutma hayalleri suya düşmüştür. Devletleri halkları ile birlikte bir örgütle beraber hareket ettiğini değerlendiremeyiz. Örgütler devletlerin içindeki ve dünya konjonktüründeki gücü kadar amaçları için her şeyi yapmaktadırlar.(Sarıaydın K. 2021)
Dijital medya sonucu
Dijital medya masum göründüğü kadar, kontrol altında olmadığında tehlikelidir. Savaşlar para ile silahla, akılla yapılmaktadır. Günümüz dünyasının en güçlü silahı dijital medyadır, medyadır. Dünya geleninde çıkartılan farklı arama motorları ve uygulamaların güzelliklerin yararlanmaktayız. Bir iletişim uygulaması olan whatsapp yetkilisi bir devlet başkanına karşı gelebiliyor. Twitter, önceki ABD Başkanı Donald Trump’ ın hesabını kapatabiliyor. (Haber Türk, 2021, Twitter Trump’ın hesabını kapattı)
Ülkemiz İHA/SİHA teknolojisinde ve diğer çeşitli silahların sahada uygulanması ile savunmada sanayiinde geliştiğini yükselen bir güç olduğunu dünyaya göstermiştir. Fakat günümüzün en güçlü silahı olan dijital medyada, medyada, çok zayıftır veya yoktur. Medyası olmayan, dijital medyası olmayan, bir ülke kısa süreli savunma sanayii silahlarla savaş kazanmış olsa dahi, uzun sürede başarılı olması mümkün değildir. Dijital medyası olmayan bir ülke dünyaya ve milletine gönül dostlarına, kendisini yapacaklarını anlatamadığı gibi, diğer medya uygulamalarının yön verdiği, fırsat verdiği kadar yaşama hakkına sahip olur.
Türkiye çok gerekli ve vazgeçilmez olan dijital medyada, medyada eksik olan değil hiç olmayan materyallerini tamamlayarak geleceğe daha emin adımlarla yürümelidir. Bu bakımdan açığın kapanması için bu alanda uzman olan akademisyenlere fırsat verilmeli, gereken hiçbir masraftan kaçınmamalıdır. Çünkü dijital medya her şeye yön veren en büyük unsur olduğundan dolayı olmazsa olmazımız olduğunun bilincinde olarak çalışmalara başlanması gerekmektedir. Bu sorunun giderilmesi sonrası, diğer sorunların, daha kolay çözümleme fırsatı olacaktır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.