- 252 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
MERSİN'DE DOĞA VE SANAT
MERSİN’DE DOĞA VE SANAT
Doğa ve sanat, dünyanın oluşumundan bu yana doğa her zaman kendini yenileyerek günümüze gelmiştir. Diğer yandan da insanlar doğayı etkin şekilde kullanarak, doğayı insanların hizmetine sunan, sanatın çeşitli dalları kullanarak insanlığın hizmetine sunmayı, dünyayı daha yaşanabilir kılma hedefleyerek çalışmalarını sürdürmüşler.
Konuya girerken doğa ve sanat hakkında kısa değerlendirmelerle başlamayalım;
Doğa; kendini sürekli olarak yenileyen ve değiştiren, canlı ve cansız maddelerden oluşan varlıkların hepsini kapsar. İnsani faktörler etkin değildir. Madde ve enerji unsurlarından oluştuğu kabul edilir. İnsan etkinliğinin dışında kendi kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren güç; canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümünü ifade eder. Bazen sadece; insan eliyle büyük değişikliğe uğramamış doğal güzelliklerini koruyan, genellikle kent dışı kesimi anlatmakta kullanılır. Canlıların en geniş yaşam alanına "Doğa" denir.diye tanımlanabilinir.
Sanat ise ; Duygu, düşünce, fikir, tasarım, hayal gücü gibi duyularından yaralanarak ortaya çıkan anlatım ve ürün biçimine Sanat denir. Sanat en genel anlamıyla yaratıcılık ve hayal gücü sonunda ortaya çıkan anlatım biçimidir şeklinde tanımlamak mümkündür.
Sanatçılar yapmış olduğu çalışmalarla çeşitli sanat eserlerini ortaya çıkarırlar.Sanat Eseri kısaca insanlarda güzel duygular uyandıran, duygu düşünce ve hayal dünyasını geliştiren eserlerdir şeklinde ifade edilebilir.Sanatı birkaç başlık altında toplamak mümkün.
1 - Yaratıcılık sanat için olmazsa olmazlardandır.
2 - Sanat için güzellik ve estetik ön plandadır. Çalışmalarını bu anlayışla şekillendirirler.
3 - Sanat sadece maddi kazanç amacıyla yapılmaz .Toplumun gelişmesinde ve olumlu yünde değişmesini amaçlar.
4 - Sanatın olmazsa olmazlardan biri de yaratıcılıktır. İnsanların var oluşundan günümüze kadar yaratıcılığıyla döneme uygun sanat eserlerini sunmaya devam ediyor.
5 - Sanat, daha iyi bir yaşam. daha güzel dünyada yaşamak amacıyla sanatın çeşitli dalarını edebiyat, müzik, mimarlık, heykel, resim, tiyatro, sinema, dans, ve fotoğrafçılık dalarında sanat eserlerini insanlık hizmetine sunar şeklinde ifade edilebilir.
Doğa ve sanat ilişkisine dair şunlar söylenebilinir; Doğaya ve çevreye sanatçı gözüyle bakmak sanatsal öğrenmenin de başlangıcıdır. Sanat bir bilim gibi doğayı inceler. Doğa sürekliliği olan bir öğretmendir ve yaşam boyu öğrenmeyi sağlar. Doğa bireye sayısız farklı örnek sunar. Doğa mükemmel bir sanatı sergiler.
Doğa, insan müdahalesi olmaksızın, insanın varlığı dışında gelişen tüm yaşamı saran toprak, yer altı zenginlikleri, su, hava, bitki ve hayvanlardan oluşmaktadır. İnsanlık ve insana ait sanat eserleri henüz ortada yokken sanat varlığını sürdürmekteydi. Bu düzen, insan müdahalesi dışında sürekli tekrar ederek varlığını sürdürür.
Doğa, insanlığın var oluşundan çok daha öncesine dayanan varlığı, süreç içerisinde değişimlere uğrayarak insan üzerinde etkisini korumuştur. İnsanlar doğanın sunmuş olduğu, zengin kaynakları kullanmışlardır.İnsandaki akıl gücünün gelişmesiyle doğayı gözlemleyerek, araştırarak tanımlamaya çalışmışlardır. İlk dönemlerde taklide, benzerliğe uygun olarak yapılan bu çalışmalar, geçen süre içerisinde insanın doğaya üstünlük kurma isteğine dönüşmüştür.
Eldeki veriler ışığında varılan sonuç , insanın doğayı biçimlendirme isteği ilk
insandan günümüze kadar hiç eksik olmamıştır. İnsan yaşadığı çevreyi ve doğayı gözlemleyerek onu çözmeye ve anlamlandırmaya çalışmıştır. Tarih sahnesine çıktığından günümüze kadar insan, bilim ve sanatta birçok başarılar elde etmiş ve teknik anlamda ilerlemeler kaydetmiştir. İnsanlar bilerek veya bilmeyerek olayların seyrini ve doğanın dengesinin değişimine neden olmuşlardır. Tüm bunlardan önce insanın ilk eylemi işleyebildiği maddeyi biçimlendirmek ve bu anlamda çalışmalarını başarıyla geliştirerek devam etmiştir.
Doğa sayısız zengin kaynaklara sahip olmasına rağmen, sanatsal açıdan tek başına yeterli değildir. Çünkü ona çeşitli anlamalar veren, onu yorumlayan, değerlendiren insandır. İnsan, doğa ürünü olan, doğal bir varlıktır. Doğal yaşam güçleriyle donatılmıştır. Bu güçler insan benliğinde, yetenekler ve içgüdüler olarak varlığını sürdürür.
Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere her sanatçı ortaya koyduğu yapıtı diğerlerinden farklıdır. Çünkü sanatçının kullandığı doğandaki bir manzara onun ruhsal durumunu gösterir. Bunlar sanatçının sahip olduğu duyarlılık ve dünya görüşüyle ilgilidir.
Bu genel değerlendirmeler sonucunda Mersin’de gerçekleştirilen ’’doğanın Sesinde Sanat’’ etkinliği Akdeniz Sanat Kolektif ve Sözdergisi’nin 12 Haziran 2022 tarihinde Mersin’nin Kızılkaya Yaylası’nda gerçekleşti.
Mersin Yenişehir Belediyesi ve Toroslar Beladiyesi’nin vermiş olduğu iki otobüsle sanata katkı sundular. Kültür ve sanata vermiş oldukları hizmet.ve katmış oldukları değer adına her iki belediyemize teşekkürler.
Kızılkaya Yaylası’na varıldığında kısa bir dilenme molasından sonra, doğa yürüyüşüne başlandı.yürüyüş boyunca şarkı , türküler söylendi, doğanın eşsiz güzellikleri gezildi, doğanın oluşturduğu gölet muhteşemdi.
Uzun doğa yürüyüşünden sonra doğanın sabah serinliğinde sofralar kurulup kahvaltı yapıldı.dost sohbetlerinden sonra doğa ve sanat konusunda söyleşi yapıldı. Konu hakkında çeşitli görüşler dile getirildi. Devamında şiirin toplumsal gelişmelerdeki rolü ve önemi konusuna vurgu yapılarak şairler şiirlerini okudu.
Öğlen sonrasında tiyatro gösterisi büyük bir keyifle izlendi.Sonrasında sanatçılar tarafından tüm dillerde şarkılar , türküler, söylendi.Müzik şöleni görmeye değerdi.Söylenen şarkı ve türkülerle dans gösterisi yapıldı.katılımcılar müzik keyfini zirveye çıkararak yaşadılar.
Etkinlikte gözden kaçmayan bir durum da, bir günde adeta dört mevsim yaşandı. Sabah erken saatlerinde ilkbahar serinliği vardı..Gün ortasında yaz sıcaklığı..İkindi saatlerinde sonbahar esintisi..akşama doğru yağmurla günü sonlardık...
Emek verenleri ve katılımcı dostları yürekten selamlıyorum..nice etkinliklere..
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.