- 345 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Düşünmek Kendin Bilmek
Her canlı düşünür mü? Diye sormak geldi kendi kendime. Hani derlerdi ya:Bazı bilim insanları suya kaba, kötü laflar saydırdığımızda farklı salınımlar frekanslar çıkarıyormuş, olumlu, güzel, estetik kelimeler söylendiğinde daha düzgün, daha bir değişik sinyaller veriyormuş...
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ORTAK METİN DEĞERLENDİRME FORMU[1]
Öğretmen Adı Soyadı
Branşı
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ORTAK METİNE İLİŞKİN BÖLÜMLER
1.Ortak programın perspektif ve genel amaçları:Programın perspektif ve genel amaçlarından önemli görülen hususlar:İlgi ve yeteneği esas alması,yüksek öğretime ve hayata hazır olmayı sağlama amacı gütmesidir.
2.Öğrenci Profili:Programda en çok önemsenen üç hedef:1.Öğrencinin beceriye odaklanması2.Eğilim,yönelime ve değerlerin göz önünde bulundurulması.3.İnsanın ruh ve beden olarak bütüncül yapıya sahip olduğunu vurgulaması.
ÖĞRENME SÜREÇ VE BİLEŞENLERİ:
3)a.Kavramsal Beceriler:Programda kavramsal beceriler zamana ve sürece yayılmış,bütüncül bir yaklaşım sergilenmiş.Yetkin ve erdemli bireylerin yetişmesine olanak sağlamayı hedeflemiş.Ahlaklı,vatansever,çevreye duyarlı bireyler yetiştirmeyi amaçlamıştır.
b.Eğilimler:Öğrencilerde en sık gözlenen eğilimlerden "akılcı ve ahlaki bir birey olma"hedefi,insanın kendisi ile tüm varlıkların bir arada bulunması ile "hayatın anlamlı "oluşu arasında bağı fark etmesinin sağlanmasının amaçlanması önemlidir.
c.Öğrenme Çıktısı:Kazanım yerine "öğrenme çıktısı"kavramının temel farkı:Bilgi kümeleri ile kavramsal becerilerin bir döngü oluşturması,çıktıların süreç temelli olması önemli.Yarıştırıcı ,ayrıştırıcı değil esnek ve özgür yaklaşımın
benimsenmesi önemli.Uygun yolu bulana kadar hareket etmek,"çelişkileri"gidermede önemli.Konuve durum bağlamından kopmadan dönüş"yapılandırma"becerisinde önemlidir.
4.PROGRAMLAR ARASI BİLEŞENLER:
A.Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri:Sosyal ve duygusal beceri gelişiminde öğrenci kişi ve gruplarla iş birliği yapar.Gerektiğinde gruplarla ortaklık oluşturur."S.D.B"nin gelişimi açısından programın imkan,yetenek,ve kendine güveni desteklemesi dikkate değer.Öğrencinin öğrenmeyi sorgulaması,öğrenmenin yaşam boyu sürdürülebilir olması önemli.
B.Erdem-Değer-Eylem Modeli:Öğrencinin gelişimi açısından en önemli katkısı değerlerin bağlama uygun olarak içselleştirilebilmesidir.Erdem,değer ve eylemin bir arada tutarlılığıdır.Değerlerin tabii bir şekilde kazandırılmasıdır.Soyut zihinsel sürecin daha anlaşılabilir kılınmasıdır.
C.Sistem Okuryazarlığı:Sistem okuryazarlığının işlendiği "bütünleşik"beceride sistem parçalarını anlama,ilişkilendirme,sürece dayalı olması,sarmal olması çok önemli.
5.Öğrenme Kanıtları,Ölçme ve Değerlendirme:
Önceki programa göre yeni programda ölçme ve değerlendirmede"probleme çözüm bulma becerilerinde "konu-alan "arasında bağlantı,ödevler,öğrenci gelişimini takip etmede raporlar,öğrencinin yıllara göre gelişimini gösteren "öğrenme kanıtları"nın toplanması çıktılara ulaşmada önemlidir.Fazla zamana ihtiyaç duyan öğrencilerin takibi ve desteklenmesi önemlidir.
6.Öğrenme-Öğretme-Değerlendirme:Öğrenmede "ön değerlendirme,köprü kurma"dersin işlenişinde bütüncül yaklaşım öğrencinin gelişmesinde önemli.Düşünerek yapma,beceri odaklı eğitim önemlidir.Öğrenci düşünüp,tartışıp sonuç çıkarır.
Ön değerlendirmede öğrencinin bilgi ve beceri düzeyi,çıktı ve beklentiler anlaşılır,program içeriği özelleştirilir.Öğrenme günlük hayata transfer edilip derinleştirilir.
7.FARKLILAŞTIRMA:Esnek,değişime açık olması,her öğrencinin kendi hızında ilerlemeyi amaçlanması önemli.Öğrencinin güçlü yönlerinin ortaya çıkarılması önemli.
Dersin işlenişinde öğretmen öğretici değil rehber ve kolaylaştırıcı rol oynar.Süreç aktif ve yansıtıcıdır.
8.OKUL TEMELLİ PLANLAMA:Planlamada eğitim kurumu düzeyinde yapılabilir örnekler:"Pratik becerilerin öğretildiği atölyeler"
"Öğrenci düzeyine uygun konu,ders ve disiplinlere yer verilebilmesi"
"Grup çalışmalarında akran öğrenimine yer verilmesi"
Program dışı etkinliklerle gelecekte karşılaşacak zorluk ve fırsatlara da hazırlamanın amaçlanması önemli.
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ALAN DEĞERLENDİRME FORMU[2]
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ÖĞRETİM PROGRAMI İNCELEMESİ:
ZÜMRE ADI:TÜRKÇE
ZÜMRE ÖĞRETMEN ADI SOYADI:
BRANŞI:TÜRKÇE
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİNE AİT BÖLÜMLER:
1.Öğretim programlarının felsefesi:Program felsefesinde önemli görülen hususlar:Dinleme,izleme,konuşma,okuma,yazma becerilerinin geliştirilmesinin amaçlanması.Konuşma becerisinin "sözlü üretim ve sözlüetkileşim"den oluşması.
Yazma Becerisi:Öğrenciye yazmayı sevdirmenin yanında sistemli ve kademeli olarak"içerik,paragraf,metin"oluşturma olanağı sağlaması önemli.
Dili en yetkin biçimde kullanabilme,Türkçenin zenginliklerine vakıf olabilme Türk kültürü ve değerlerimizin öğretilmesinin amaçlanması.
2.Ünite-Tema Öğrene Alanı:Ünite-tema öğrenme alanının sıralanmasında önceki programa göre temel farklılıklar:Öğretme çıktısının öğrenme ve tekrara dayalı olması, söz varlığı oluşturma hedefinde öğrencinin kendini değerlendirmesi,tepki koyması,sorgulaması,duygu,düşünce,hayal dünyasını geliştirmesi
3.İçerik Çerçevesi:Önceki programdan farklı olarak bazı çıktıların diğerlerinin öğrenilmesi için ön koşul olması.Gerektiğinde ek çalışmaya yer verilmesi.Söz varlığı için sözlük oluşturma,üst bilişsel beceriler için "serbest metinlerden"yararlanılması gibi.
4.Öğrenme kanıtları-Ölçme -Değerlendirme:Ölçme değerlendirmede dinleme izlemede dereceli puanlama anahtarı kullanılabilri.Öğrenme süreci anında müdaheleyi-hikaye edici bir paragrafta-gerektirebilir.Dinleme,izleme,okumada süreç planlanabilir.Her öğrencinin okuma kültürü,düzeyi sene başında belirlenir.Ölçme-değerlendirmede yöntemlerin "eğilim,ihtiyaç, ve özel durum"lara göre çeşitlendirilmeis önemli.Öğrenciye uygun stratejiyi seçtin,bunu çok güzel uyguladın,denmeli.Ayrıştırıcı yargılayıcı olmamalı.
7.Sınıflarda paragaf bilgisi olarak anlatım biçimleri yerine" paragrafın türü"kavramı kullanılacak.Ör,bu paragrafın türü (tartışma,tanıtma betimleme,öyküleme vb.)nedir gibi.
ilgi çekici,günlük yaşamla ilişkili,motive edici dijital oyunlara yer verilir.
5.Öğretme-Öğrenme Yaşantıları:T.D.8.2 de "dinlediği,izlediği bir metinde"gerçek-hayal-öznel-nesnel vb."bilgilere göre ölçütler belirlenir,kavram,nesne,varlık,olay sınıflandırılır.İkinci ünite 24 Kasım haftasında öğrenme tema alanında müzik öğretmeni ile iş birliği yapılarak müzik veya şiir dinletisi nakaratlardaki ses benzerliklerine dikkat çekilir.türkü veya şiirdeki "durak,vurgu,tonlamalara"a dikkat çekilir.Değerler tabii bir şekilde kazandırılır.Arkadaşlarla iletşim temasında iletişimde sevgi dili vurgulanır.
6.Farklılaştırma:Farklılaştırma türlerinden metni dinleyip izlerken zihinde imajlar,grafikler,resimler oluşturma ,metinlerde -hikayede-şema oluşturma önemli.Diğer kavramlarla soyut-somut-öznel-nesnel vb.bağ kurma önemli.Öğrencinin zayıf ve güçlü yönlerinin ortaya çıkarılması,atölye çalışmaları,dereceli puanlama anahtarı,gözlem formu,gözlem formu bulunur bu konuda.Atölye çalışmasında sınıf düzeyi gözetilir.
Farklılık gösteren öğrenciler için farklı stratejiler uygulanır.
Bilimsel düşünme,akademik bakış açısı edinme amaçlanır.öğrencinin özgür ve akıcı bir şekilde düşüncelerini kağıda dökmesi teşvik edilmeli.Yazdıklarının paylaşılması öğrencinin gelişmesi açısından olumlu.
Desteklemede Amaç:Öğrencinin ilgi ve seviyesine göre güçlü yönlerini ön plana veya ortaya çıkarmak amaçtır.
örneğin yedinci sınıflarda"metni analiz,tahmin,görselleştirme"karşılaştırma stratejisi uygulanır.
Ön değerlendirme sürecinve tekniği kullanılır.de "soru-cevap,tartışma,beyin fırtınası yöntemi
Köprü Kurmada:Önceki temada basit çıkarımlar sonraki temada analiz,karşılaştırmayapılabilir
7.Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Açıklama:Türkiye yüzyılı maarif modelinin daha sağlıklı uygulanması için
Bütüncül yaklaşımın,farklılaştırılmış eğitim anlayışının,okul temelli programa olanak sağlamasının önemi büyüktür.
Öğrencinin kendi güçlü ve gelişmeye açık yönlerinin değerlendirilmesi süreç ve zaman açısından önemli.
Kademeli sorumluluk stratejisi:Usta-Çırak ilişkisine benzediği için verimli olabilir.Bu stratejiyi ne tür bir metinde,ne zaman,nasıl kullanılacağını öğretmen belirler.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.