- 450 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Anı Yaşamak
Değerli Dostlar; sizlerle herkesi ilgilendiren ve hepimiz için çok önem arz eden “anı yaşamak” konusunu paylaşalım istedim.
Bir çoğumuz, geleceğe yatırım yapmaktan ve dünümüz ile hesaplaşmaktan içinde bulunduğumuz anı yaşayamıyoruz.
Ya geçmişte yaşadığımız olaylarla ya da hatalarla hesaplaşıp duruyor; kendimize, çevremize, feleğe vs. kızıyoruz. Ya da gelecek kaygısı ile anı yaşayamadığımız gibi huzursuz oluyoruz.
Günümüz dünyasına baktığımızda her şey çok karışık, herkes mutsuz, insan ilişkileri sığ. Sevgi ve saygı yok dememiz yanlış olmaz. Onları bulan şanslı olduğunu düşünüyor. Aslında hiç de öyle değil. Hayatı zorlaştıran bizleriz. Ve ne yazık ki, herkes kendini mükemmel görüyor. Elbette her şey dört dörtlük ve güllük gülistanlık olamaz. Çok sıkıntılar yaşayan ve kayıpları olan insanlar var aramızda. Bütün problem, bunlarla başa çıkma enerjimizin farklı olmasından kaynaklanıyor.
Hayat kalitenizi artırmak, hayatınızı yeniden şekillendirmek ve biraz daha keyifli bir hale getirmek istiyorsanız, Carpe Diem felsefesi* tam size göre! Peki, Carpe Diem nedir?
Anı yaşamak olarak bilinen Carpe Diem, “günü yakala” olarak Türkçeye çevrilmiştir. Milattan 23 yıl öncesine dayanan bu felsefi akım, Romalı şair Horatius’un yazdığı bir eserin dizelerinde geçer. Anı yaşamak, günü gün etmek, doyasıya yaşamak ve tadını çıkarmak anlamlarına gelir. Carpe Diem felsefesi, her daim ölüm gerçeğinin farkında olarak zamanın değerini bilenlerin ve anı yaşamaya özen gösterenlerin felsefesi olarak da tanımlanabilir.
Günümüzde yaygın olan Carpe Diem algısı çoğu zaman asıl anlamından uzaklaşmış ve adeta bir boş vermişlik olarak yorumlanmıştır. Halbuki anı yaşamak yarını düşünmeden, umursamazca ve hazcı bir hayat tarzı benimsemek değildir. Orijinal anlamındaki “Günü yakala, yarına çok az güven” söylemiyle anlatılmak istenen, geleceği görmezden gelmemek, yarın için bugünden düşünerek harekete geçmek ve yaşanılan anı kıymetlendirmektir. Yarının insanlar için neler getireceği belli değildir. Bu nedenle anı kıymetli hale getirmek ve umutsuzluğa kapılmadan hayatın tadını çıkarmak bu akımın en önemli özelliği olarak kabul edilir.
Hayatı ele alış biçimini kökten değiştiren bu felsefi akım, yaşanılan anın önemini bildiren ve zamanı verimli kullanmayı nasihat eden bir görüştür. Carpe Diem felsefesi, hayatı hoyratça harcamanızı tavsiye etmez. Bilakis zamanınızı kendiniz, çevreniz ve insanlık için çalışarak geçirmenizi öğütler. Siz de Carpe Diem felsefesinin gerçek anlamından uzaklaşmadan yaşamınızı yeniden şekillendirebilir, hayata daha pozitif bir gözle bakarak geleceğinize yön verebilirsiniz.
Carpe Diem anlamı itibariyle temellerini attığı hedonist bir hayat felsefesine benzetilebilir. Ancak buradaki ince çizgiye dikkat etmek gerekir. Anı yaşamak felsefesi "Yarını boş ver, yarın için plan yapma, zevk aldığın şeylere yönel ya da günü gününde yaşa” gibi bir anlam ifade etmez. “Tam aksine, gününü gün etmeyi değil, günü yakalamayı ve anı yaşamayı vurgular.”
Şu an ve şimdiyi odak noktası olarak kabul eden Carpe Diem felsefesi ile hayatınıza yön vermek ve yeni bir başlangıç yapmak he zaman kolay olmayabilir. Bu felsefede önemli olan geçmişe çok fazla takılı kalmadan yaşamak ama gelecek ile ilgili plan yapmaktan da asla vazgeçmemektir. Dolayısıyla felsefenin özü "Dün bitti, yarın uzakta ve bugün ise andadır." diyebilmekten geçer.
Anda neden kalamıyoruz? Anı yaşayabilmek için neler yapabiliriz? İşte anı yaşamak için 5 ipucu…
1) Geçmişte yaşanmış olumsuz bir duygunun şu anda tekrarlanması.
2) Beklenti ve standartlarımızı karşılayamamanın yarattığı kaygı.
3) Başa çıkamayacaklarımızdan kaçınmak.
4)Amaçsızlık ve hedefsizlik.
5) Acele yapılan işlerimiz.
Günü yakalamak ve anı yaşamak dileğiyle...
• Carpe Diem Felsefesi (Anı Yaşa) bölümü hazırlanırken; www.magnumicecream.com sayfasından alıntı yapılmıştır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.