- 495 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?
İNSAN GELECEĞİNİ NASIL KURAR?
Sevgili dostum,
Benim en sevdiğim şeylerden birisi de okuduğum kitapları sana anlatmak. Bu anlatım mektupla olunca hem daha zevkli, hem de başkalarının da kitap hakkında bilgi sahibi olmasına vesile oluyor. Bu da kitaptan hem bizim, hem senin hem de başkalarının azami fayda görmesini sağlıyor. Son okuduğum kitap da İlber Ortaylı Hocanın “İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” kitabı. Kitabın bir başka adı da “ Kendini İnşa Etme Yolları” adını taşıyor. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi kitap daha çok gençlere hitap ediyor ama biz kitapseverler ilk okuyanlar oluyor. Çünkü önce okuyan sonra yazanın her zaman kalbi de beyni de gençtir.
Sevgili dostum, canım kardeşim,
Kitap daha önce yayınlanan ve “Bir Ömür nasıl yaşanır” kitabının devamı gibi. Yenal Bilgici ile soru cevap şeklinde nehir söyleşi olarak hazırlanmış. Kitapta bir Tarih Hocasının da ötesinde bir filozof ve bilge insanın engin hayat tecrübelerini gençlere anlatmasınız zevkle okuyoruz. Çok tarih hocası hayata bakışını beğenmezse de biz bilgisine ve tecrübesine ve bize katkısına bakıyoruz.
Sevgili dostum,
Kitapta İlber Hoca’nın hayranı olduğu İbni Haldun’u yeterince tanımadığımızı, Muhaddime kitabının aslında Kitâbu’l-İber’in bir önsözü olduğunu, bu kitabın da 7. Cilt olarak yayınlandığını ama asıl kitabı kimsenin bilmediğini ve dile getirmediğini anlatıyor. İbni Haldun’un ilminin derinliğine ve yaşadığı çağın kısıtlı imkanlarına rağmen verdiği eserlerine kalitesine vurgu yaparak gençlerin İbni Haldun’dan öğrenmesi gereken çok şey olduğuna vurgu yapıyor.
Sevgili dostum,
Gerçekten de kısıtlı imkanlar ve yaşadığı dönemde imkansızlıklara rağmen günümüze kadar eserleri miras olarak gelen alimlerimizi ve günümüzde imkansızlıklara rağmen eser üreten ve gençlere örnek olması gereken engelli ve kadınlarımızı gençlere güzel anlatmalıyız. Savaşçılardan da Hannibal’ den çok şey ifade edebileceğimizi belirtiyor. Gerçekten de tarihten pek çok şahsiyettin hayatından gerçek manada öğrenmek isterlerse gençlere çok malzeme var.
Sevgili dostum,
İnsan kendini Nasıl İnşa eder? Sorusuna cevap verdikten sonra “Yetenek Nedir ve Nasıl kullanılır? Sorusuna cevap aranıyor ki, gençlerimizin çoğu yeteneklerinin farkında değil ya da yeteneklerini yanılış kullanıyorlar. Bizlerde gençlere yeteneklerini söylediğimiz ve güvendiğimizi belirttiğimizde onlarla alay ettiğimizi zannederek bizde uzaklaşıyorlar. Tabii ki kendine güveni olmayan insan bizlere de inanamaz. Bu kitabı okuyunca daha iyi anlamış oldum. Doğru kullanılırsa gençlerin neler kazanacağını anlatıyor İlber hoca. Yetenekleri harcamayalım. Buna da vurgu var.
Sevgili dostum,
İdamei Hayat Nedir ve Neden Önemlidir? Sorusuna cevap aranırken “zor zamanlarda nelerden güç alınır? “Sorusuna de cevap veriyor. Dilin öneminden bahsedilirken, insanın kendi kendine bile dil öğrenmesinin yollarını gösteriyor. Dil bilen insanların doğru yerlerde görevlendirilmesinin önemini anlatıyor.
Sevgili dostum,
“Toplum Kendini nasıl devam ettirir?” Sorusuna cevap aranırken nesiller boyu ailelerden kültür aktarımının önemine değinirken Fiat markasını yaratan Agnelli ailesinin tembel insanı aile ferdi bile olsa kurumda barındırmadığından bahsederken ülkemizde de 3 veya 4 nesil devam ettirilen aile şirketlerinin kurumsallaşmadığından dolayı devam edemediğini anlatıyor. Kurumsallaşamayan şirketlerin battığını vurguluyor. Buna örneklerde veriyor. Bu kurumların devam ettirilmesi ve neden uzun ömürlü olmadıkları konusunda uzun uzun izahatta bulunan Hoca aynı zamanda işletme tarihi ve yönetimi konusunda da ipucu veriyor.
Sevgili dostum,
Bizde bilgi edinmenin erkeklerde kahvehane ve kadınlarda hamamlarda edinildiğinin esprili vurgusunu da yaparken bilginin dedikodudan ibaret olmadığını ve gerçek bilginin kitaplardan ve güvenilir kaynaklardan edinmenin insanın gelişimine katkısını genişçe anlatıyor. Bilgileri yanlış edindiğimizde nasıl zararlı çıkacağımızın da vurgusun u yapıyor. Bilgi edinmenin önemini kendi tecrübeleri ve hayattan örnekler ile gözlerimiz önüne seriyor. “Eğitimden en çok nasıl fayda sağlanır” bölümünde bunu anlatıyor. Eğitim okulda değil kitaplarda ve bilge insanlardan alınır” vurgusu var.
Sevgili dostum,
İnsan kitabı okurken “ keşke çevremde gençlere de okutabilsem” isteği doğuyor. Bunu çevremde arkadaşlarıma da “ Bu kitabı alıp da çocuklarınıza ve çevrenize hediye edin” dediğimde dudak bükerek “ okumazlar ki” diye hayıflanmalarına şahit olarak üzüldüm. Ben hediye etsem de okumazlar zaten. İsteyen zaten kitapçılardan alıyor ya da kütüphaneden ödünç alarak okuyorlar.
Sevgili dostum,
Kitapta birkaç yerde vurgulanan ve benzer fikirleri paylaşan insanların dost olduğunu halbuki farklı fikirlerde insanların farklı fikirlerinden faydalanmalarını anlatırken “ eşek eşeği yalar” esprili tespitini de kitapta birkaç yerde vurguluyor.
Sevgili dostum,
Kitapta başaran da başaramayan herkesin torpil peşinde olduğunu vurgularken layık olmayanın görevlere gelmesinin zararını ülkemize verdiği zararını da anlatırken anılarına da yer vererek “liyakat” a vurgu yapıyor. Geleceğimizin güzel olması için görevleri hak edene vermemiz gerektiğinin üzerine basıyor. Bunu da genişçe anlatıyor ve geleceğimiz için önemini etraflıca anlatıyor.
Sevgili dostum,
“Etrafa Bakma sanatı”, İlhamı Nerede arayacağız”, “Umudumuzu Nasıl koruyacağız” başlıkların dan da görüleceği gibi kitap gençlerin geleceklerini nasıl şekillendirmeleri konusunda bilgi edinmesini sağlıyor. Kitabı, ilerde tekrar okumak için kitaplığımıza yerleştirirken gençlere hediye etmeye ve önermeye devam edeceğiz. Onlar bizim geleceğimiz çünkü. Hemen olmasa da” Bir gün okurlar” umudu ile kitap hediye etmeye devam edelim. Onlar okumasa da belki çocukları veya torunları o da olmazsa torunlarının çocukları okur belki.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.