Tarım Niçin Önemlidir İhtiyaçlar Hiyerarşisindeki Yeri Nedir
Tarım niçin önemlidir sorusunun cevabını diğer devrimler henüz yakın tarihken tarım devriminin günümüzden on bin yıl önce gerçekleşmiş olmasında aramak gerekir. Tarım olmaksızın hiç bir şey olmaz. Aç iken ne bir şey düşünülebilir ne de yapılabilir. Aç ayı oynamaz ve can bogazdan gelir sözleri bu nedenledir. İnsanlık temel gereksinimi karşılamadan bir diğerine atlayamamaktadır. Bakınız sanayi devriminin tarihi yenidir. Şuracıkta bir kaç yüz yıllıktır. Bilgi çağı ise içerisinden geçilen süreçtedir.
...
Abraham Maslov’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin ilk basamağını teşkil eden temel gereksinim fizyolojiktir. Fizyolojikten kasıt yeme içmedir, beslenmedir. Yenilip içilmeden, karnınız doymadan bir başka şey düşünülemez. Bir üst ihtiyaç sıralamasına geçilemez sevgi nedir tadılamaz, ait olma duygusu yaşanılamaz, ikbalde hedeflenen şeyler gerçekleştirilemez. Mutlak zorunluluk olan yerine getirilmediği sürece bir başka şeyin yapılması, elde edilmesi mümkün olmaz.
...
Gıdanın kaynağı topraktır. Ekip biçmek yetiştirmektir. Ürünü işleyip hazır hale getirmektir. Besin olarak sofralara ulaştırmaktır.
...
Tarım hep önemlidir ancak son dönemde daha ehemmiyet arz eder hale gelmiştir. Tarımda oluşabilecek bir aksama insanımızı endişelendirmekte, aç kalırmıyım korkusu yaşatmaktadır. Tarım sadece bitkisel ürün boyutlu değil hayvancılığı da kapsar mahiyettedir. Tarım et süt yumurta demektir. Tüm tahıl gurubu, baklagil, meyve sebze, yağ, nişaşta şeker ve endüstri bitkileri tarımın ana unsurlarıdır.
...
Toprak, tohum, su, emek ve diğer tüm unsurlar ürünü ortaya koymaktadır. Tarımdaki her bileşen önemlidir. Birinin yetersizliği beklentiyi boşa çıkarabilir. Yeterli ürünün elde edilmesine mani olabilir.
...
Tarım yani ondan elde edilecek olan ürün insanımızın ve tüm insanlığın yaşam kaynağıdır. Önce üreteceğiz, sonra açlığımızı giderip doyacağız, hayatı güvence altına alacağız, taşıdığımız canı idame ettireceğiz. Kendimizi ve neslimizi koruyacağız. Türümüzün devamını sağlayacağız ki insanoğlu hep yaşasın, insanlık ililebet baki kalsın.
Kemal GÜL
26.03.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.