- 603 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beðeni
G E D Ý K A H M E T P A Þ A
GEDÝK AHMED PAÞA
Fatih Sultan Mehmed Han, Ýstanbul’un fethinden sonra Veziriazam Çandarlý Halil Paþa’yý görevden azleder ve bu göreve devþirme kökenli devlet adamlarýn getirir. Böylece devlet/saray içerisinde etkili olan Türk kökenli aile lerin/paþalarýn iktidar ortaklýðýn bitirir. Padiþah Yýldýrým Bayezid döneminde baþlayan iç oðlan istihdamý uygula masý çerçevesinde Gedik Ahmed Paþa, Padiþah 2. Murad Hüdavendiðar döneminde devþirme iç oðlan olarak saraya girer. Yaþamý süresince Osmanlý devletinin XV. yüzyýlda yetiþtirdiði en önemli devlet adamlarýndan (Paþa lardan) birisidir. Ancak üstün meziyet ve becerilerin yaný sýra dik baþlý ve kibirli yapýsý hep baþýna iþ açmýþ. Açýk sözlü ve düþün düðün çekinmeden söylemesi, hatta padiþahlarýn emirlerine bile karþý gelebilecek kadar maðrur olmasý hayatýna mal olmuþ. Fatih S. Mehmed Han’ýn 1473 y.da yaptýðý Otlukbeli Savaþýndan önce þehzade 2. Baye zid’in sorumlu olduðu askerleri denetlemiþ. Alaylarýn disiplinsiz, gayri ihtiyari düzensizliði nedeniyle þehzadeyi sert bir dille uyarmýþ, Þehzade Bayezid’e; “Yemin ederim ki, günün birinde eðer sen hükümdar olursan ben bu kýlýcý senin için kuþanmam ” demiþ tir. Padiþah 2. Bayezid, bu sözü unutmadan Gedik Ahmet Paþaya hem kuþkulu yaklaþmýþ ve mudaresi kalmayýnca idam ettirmiþtir.
Venedikli gezgin Giovanni Maria Angiolello’ya göre; Gedik Ahmed Paþa, Sýrbistan’da doðdu. Osmanlý Tahrir (1570 yýlý) Defteri’nde Ývranye’ye (Vranye) baðlý Punuševce (Polnosevce) köyünün diðer adý, “Gedik Ahmed Paþa” olarak belirtilmesi üzerine doðum yerinin bu köy olduðun düþündürür. Ayrýca Ývranye’de bir cami yaptýrmasý ve vakýf tesis etmesi bu görüþü pekiþtirir. “Gedik” lakabý ise, Âþýkpaþazâde’ye göre, “Kale açmak, kale tamir ve ya inþa etmek becerisine” dayanýlarak namlanýr.
Gedik Ahmet Paþa adýný, Afyonkarahisar’a görevim gereði taþýnýnca daha çok iþitmeye baþladým. Duydukça da merakým arttý. Gedik Ahmet Paþa, Afyonkarahisar’ýn en merkezi yerine sadakay-ý cariye amacýyla þaheser bir kül lüye (Cami, Hamam, Medrese, Sýbyan mektebi) yaptýrmýþ. Küllüye içinde bulu nan Gedik Ahmet Paþa Cami, Afyon i çin “Selahattin Cami” konumunda. Afyo n’a 1277 y. da Sahipata Nusreddün Hasan (Veya Sivastos oðlu Ali Bey) tara fýn dan yaptýrýlan kýrk ahþap direkli Ulu Camiyle birlikte yüzyýllardýr müslümanlarýn “Allahüekber” terennümleriyle Selahattin Cami hüviyetiyle yaþamakta.
Mütedeyyin müslümanlar 1471 yýlýndan beri huþu içinde ibadet edi yor Paþa Camisinde. Paþa Camii ima mý her Cuma Namazýnda hutbe okumak için mimbere çýkýnca caminin banisi olan Gedik Ahmet Paþa’nýn ruhuna dua okuyarak þad ediyor. Türk Milleti, Türk Vataný ve Türk Bayraðý ve dini islam için daha büyük eserler yapan, hatta en büyük deðeri canýný seve seve, gözünü kýrpmadan veren kahraman, gazi ve þehitlerin ruhu bu derece duayla okþanmýyor. Kahramanlarýn, Gedik A. Paþa duasýnda hakký olduðunu sanýyýrum.
Gedik Ahmet Paþa, Fatih Sultan Mehmed zamanýnda askeri rütbede yükselip kýsa sürede Rum Beylerbeyliði, Anadolu (1462 den sonra) Beylerbeyliði, Vezirlik ve 1474 y.da Veziriazamlýk görevlerinde bulunur. Anadolu Beyler beyi olduðu yýllarda Karamani Türkmenleriyle savaþmaya giderken Afyonkara hisar’da yaptýrdýðý küllüyeden baþka Kütahya’ya da bir mektep, bir arasta (be desten), Konya Ladikte bir mescid yaptýrmýþ ve Konya Mevlevi Tekke’yi de tamir ettirmiþtir. Hatta Afyonkarahisar’a yaptýrdýðý küllüyenin yeri þehrin dýþýnda olduðu için tepki gösteren halk, “-Gedik Paþa, Dað baþýna cami yaptýrýyor. Sabah-akþam- yatsý namazlarýna gitmek yürek ister” diye serzeniþte bulunduðu söylenir. Pek tabi caminin bulunduðu mevki zaman içerisinde þehrin merkezi yeri haline gelmiþ ve kolayca ulaþýlan mekan olmuþtur.
Sultan Fatih Mehmed Han, vezirlerinden Rum Mehmed Paþa’yý Kara man Beyliði/ Devleti üzerine savaþ mak için gönderince Anadolu Beylerbeyi Gedik Ahmed Paþa’da ordusuyla destek verir. 1471 yýlýnda yapýlan Kara man seferi sonucunda, Larende (Karaman) kesin olarak zapt edilir. Taþ taþ üstünde cansýz ve baþ baþ üstünde canlý varlýk býrakýlmaz. Zalimin zulmü inlettikçe inler.
Þikari Karamanoðularý Tarihinde; “Bu sefer sýrasýnda yirmi altý gün cenk eylediler. Sahra leþle doldu. Dað ve taþ kýrmýzý kan oldu. 9400-yiðit topraða düþtü. 4- Beylerbeyi helâk oldu(öldü). 7- Sancakbeyi, 102- Müteferrika (ulak görevli) öldü. Dünya dünya olalý böyle cenk olmadý idi. Karamanoðlu sýnýp (yenilip) Sultan Mehmed gelip þeh re kondu (yerleþti). Karamanoðlu’nun saraylarýn yýkýp yerine bir hisar yaptý. Sarayýn kulesi âsmâna (göðe) eriþti.
Diledi ki; “Bu þehri yakýp katliam ede (tamamýný öldüre)” Ulemâ icâzet vermedi. Ýstanbul’u yeni almýþ idi. Murad eyledi (istedi) ki; “Cümle halký Ýstanbul’a süre” Þehrin içinden otuz bir bin Müslüman evi, yedi bin kâfir sürgün eyledi. Üç yüz þeyh, Va’iz, Müftü, Alim ve Abid sürdü. Lakin bunlar Ýstanbul’da sakin olmayýp (oturmayýp) üç yýldan sonra kaçýp yine Karaman’a geldiler.”
Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmed Han, Gedik Ahmed Paþa’yý tek rar Karaman üzerine gönderdi. Gedik A. Paþa, Larende’ye gelip ateþe urup (ve rip) yakýp, yýkýp harap eyledi. 117- mahalle, 4- Cami’-i selâtin (Sultan Camisi), 307- Vakit Mescidi, 29- Hamam, 4- Medrese, 33- Tekke, 7- Hânkah (tarikat tek kesi) olmak üzere cümle þehri harap edip, koyun, kuzu sürer gibi insanlarýn oðlunu, uþaðýný önüne býrakýp þeyh, ulemâ ve fukarâ feryat ederken yirmi, otuz bin adam Karadað dibine cem’edip (toplayýp) sürgün edildi.”diye açýklanýr.
Tarihçi Âþýkpaþazâde; “Gedik Ahmed Paþa, Konya’ya gelerek Þehzade’ nin ordusuyla beraber Konya’dan Larende’ye gelir. Gedik A. Paþa, Karaman o ðullarý Beyi Pir Ahmed Bey’e bir elçi göndererek anlaþma yapmak istediðini söyler. Pir Ahmed Bey, meselenin savaþsýz çözülmesi teklifinden memnun olur. Gönderilen elçi bir ziyafette aðýrlandýðý sýrada, Gedik Ahmed Paþa yanýnda ki kuvvetlerle ziyafete baskýn verir. Pir Ahmed Bey bu baskýndan da kaçmayý baþarýr. Pir Ahmed Bey’in kaçmasý üzerine Gedik Ahmed Paþa Ermenek (Firan) Kalesine ilerler. Kaleyi zapt etmek için yapýlan hazýrlýklarý görüp dehþete kapý lan halk, kaleyi sulh ile teslim etmiþtir.”
“Gedik Ahmed Paþa Ermenek’ten Mennan kalesi üzerine yürür. Men nan kalesi yüksek bir kayanýn üzerinde ulu burçlarla yükselen çok saðlam ve ulaþýlmasý çok zor olan bir kaledir. Pir Ahmed Bey bu kaleyi; “Orasý kartal yuvasýdýr, Ne top çýkar ne zaptedilir” diye tasvir eder. Mennan Kalesine tek giriþ var. Kale yakýnýnda bulunan baþka bir yüksek kayadan buraya uzatýlan köprü dür giriþ kapýsý. Köprü imha edildiði için bu kaleye giriþ imkâný kalmaz .
Gedik Ahmed Paþa’nýn ordusunda bulunan topçular ve kaleleri zapt etmekte usta askerler bu kalenin alýnamayacaðýn Paþa’ya iletirler. Bunun üzerine Gedik Ahmed Paþa toplarý kurmak için uygun bir yer belirler. Ancak askerler toplarýn oraya çýkarýlmasýnýn mümkün olmadýðýn söyler. Askerin umutsuzluðunu fark eden Gedik Ahmed Paþa, atýndan inerek topu çeken ipe sarýlýr ve “Gedik öküz çekmeyince bu top yukaru çýkmaz” dediði aktarýlýr.
Gedik Ahmet Paþa’nýn kaleyi koruyan dizdar Yusuf’a teslim olmasý için etkili bir çaðrý yapar. Hisarýn saðlamlýðýna güvenmemelerini, imkânsýz sandýklarýný yapma kudretinin bulunduðunu, Pir Ahmed Bey’in ailesinin II. Mehmed’ in akrabalarý olduðu için canlarýna dokunulmayacaðýný ve saygý göreceklerini taahhüt eder. Gedik A. Paþa’nýn söyledikleri karþýsýnda ikna olan dizdar Yusuf, Mennan Kaleyi Paþa’ya teslim eder. Pir Ahmed Bey’in ailesi ve diðer kadýnlar güvenli bir þekilde Konya’ya gönderilirken, Beyin tüm hazinesi ele geçirilir.”
Fatih Sultan Mehmet Han’ýn oðlu Þehzade Mustafa vefat edince Gedik Ahmed Paþa Konya’ya gelir. Fatih Sultan Mehmed’den bir emir alýr ve hemen Larende’ye (Karaman) doðru yola çýkar. Taþeli’nde fethedilmeyen kale kalmamasýna raðmen daðlýk bölge içinde yaþayan halkýn isyan çýkardýðý söylenir. Ge dik Ahmed Paþa, Taþeli bölgesinde bulunan aþiret reisleriyle iyi iliþkiler kurar ve devlet hâkimiyetin kabul etmeleri halinde ödüllendirileceklerin söyler. Ýki ay boyunca, buradaki beylerle birlikte ava gider, yemekler tertip edip eðlen celer düzenleyerek güvenlerin kazanýr. Nihayetinde aþiretleri devletin hizmeti ne girmeye ikna eder.
Gedik Ahmet Paþa günlerden bir gün Ýstanbul’a dönmesi gerektiði, an cak gitmeden önce beylerin davetli olduðu bir þenlik tertip ettiðin bildirir. Ge dik A. Paþa, davetine gelen tüm beyler ziyafeteyken askerlerine gizlice baskýn emri verip þehrin tüm ileri gelenlerin öldürtür. Canýný kurtarýp ölmeyenleri ise Karaman’dan sürðün edile rek Sýrbistan, Bosna ve Trakya’ya yerleþtirilir.”
Gedik A.Paþanýn bu mezalimi Türkmenlerin yüreðini daðlar. Ýnim inim inletir. Gedik A. Paþa, gerçekleþtirdiði bu zalimlikle Karamanoðullarý Beyliðini ortadan kaldýran komutan olarak anýlýr. Karamani Türkmenler’in köküne kibrit suyu dökerek tarih sahnesinden silen paþadýr. Diðer taraftan Karaman oðullarý için yazýlan destan ve aðýtlarda ise, Paþa’ya duyulan öfke ve serzeniþ açýkça dile getirilir.
Gedik A.Paþa, Karamani Türkmenleri bir nevi soy kýrýma tabi tutar. Ýkinci dünya harbinden sonra Rus Stalin’in Ahýska Türklerini Sibirya’ya sürdüðü gibi Karamani Türkmenleri’ni de Gedik Ahmet Paþa, hem sürer hem de gaddarca mezalime tabi tutar. Her þerde bir hayýr olduðu üzere belki Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün balkan Türkleri arasýndan doðuþuna olanak saðlamýþtýr. G.A.Paþanýn karamanilere yaptýðý za
limliði G.A.Paþanýn Karamanilere yaptýðý zulmü anlatmak için Mevlana Veli yüddinoðlu Ahmed Paþa tarafýndan “Tarih-i Feth-i Karaman” terkibi yazýlmýþ.
SAY BÝZÝ
“Gedik paþa geldi, Otað kuruldu,
Karamanlýya nice sorgu soruldu,
Boyunlara kalýn zencir vuruldu,
Gedik Paþa itme, Ýlden say bizi,
Çoban ölür sürü kalmaz, daðýlýr,
Sarý inek sað oldukça saðýlýr,
Vezirleri yargýlara çaðrýlýr,
Aman Paþa kovma, Ýlden say bizi,
Acep Ýller hep böylemi bozulur,
Kara yazý hep böylemi yazýlýr,
Kiþi saðken mezarýmý kazýlýr,
Gedik Paþa itme, Ýlden say bizi.
Kanýn‟oldu Karamanýn beyleri,
Noldu acep yayalarý, seymeni,
Kaný farsak, Turgut oðlu, candarý
Aman Paþa sürme, Ýlden say bizi,
Yeþil bayrak Karamandan söküldü,
Çoluk çocuk sokaklara döküldü,
Kale yandý, ahalisi sürüldü,
Gedik Paþa itme, Ýlden say bizi,
Ýmaretin kapanýrmý kapýsýn,
Örenemi dönecektir yapýsýn,
Bunca hayrat, hem türbesi, hepisin,
Gedik Paþa itme, Ýlsen say bizi.
Rum Mehmet‟in sayýlýrmý yaptýðýn,
Görürmüyüz bu zülümün bittiðin,
Bire kâfir sana kalmaz ettiðin,
Aman Paþa itme, Ýlden say bizi.
Pir Ahmed Bey yetiþ diye ah ider
Kasým Beyle Uyuz oðlu vah ider
Karamanlu yalnýz günahlar ider
Aman Paþa itme, Ýlden say bizi.
Yurt kavgasý beter imiþ bilene,
Aðlýyorsam, inliyorsam kime ne,
Diyemedim, aðam paþam gelene,
Aman Paþa itme, Ýlden say bizi
Bu illerin bülbülleri ötmesin,
Ocaklarýn tütünleri tütmesin,
Çobanlarýn sürülerin gütmesin,
Aman Paþa itme, Ýlden say bizi
Devre yýldýz doðmuþ görmüþ görenler
Yere girmiþ, sultanlýklar sürenler,
Yazýk olsun, bu beyliði virenler,
Gedik Paþa itme, Ýlden say bizi.
Aþýk Muslu yurdun yýkýk görünce,
Karamanun iþi sona erince,
Destanýný göz yaþý ile diyince,
Gedik Paþa kovma, Ýlden say bizi”
Devþirme Osmanlý Paþasý, yaþamý boyunca doðduðu sýlasý Polnesevce köyünü unutmadan oraya devletin tüm imkanlarýyla hayýr eserleri yaptýrýr. Çocukken soydaþlarý olan insanlarýn yaþadýðý Arnavutluk gibi ülkeye Fatih Sul tan Mehmet’in yapacaðý (1474 yýlý) sefere bilinçli olarak katýlmak istemez ve mahkum olur. Anadolu Selçuklu Devletinin tek varisi olduðunu ileri süren Karamanoðullarý Türkmenlerin soyunu kuruturcasýna zalimlik yapar. Bu gaddar lýðý için Gedik Ahmet Paþa’nýn Amel Defteri heybe benzeri iki gözlü olur. Sýratý Müstakimde heybenin hangi gözünün (Günah-Sevap) aðýr basacaðýný Allah-ü Teala bilecek.
Halk ozaný Aþýk Mahzuni Þerif’in bir türküsünde; “-Mevlam gül diyerek iki göz vermiþ, Bilmem aðlasam mý, aðlamasam mý” dediði gibi, Gedik Ahmet Paþa’nýn yaptýðý eserler ve zalimliði için;
Hayýrlý dua mý etsem, Yoksa Lanet mi okusam bilmiyorum. En iyisi bu hassas konuyu Allah-ü Zül Celal bilir inancýyla Rahmaný Rahime havale etmek.
Kaynak:
*-Þikari Karamanoðullarý Tarihi
(Karamanname)
*-AþýkPaþazade Tarihi
*-Gökçen Günek Görgöz/
Doç.Dr.Alper Baðer
(Gedik Ahmet Paþa hayatý-eserleri)
Süleyman YILDIZ
(lEMOS5303)
Mart- 2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.