- 265 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Tevhid-i Tedrisat Neleri Değiştirmiştir Neler Kazandırmıştır
Eğitim öğretimde birlik anlamındaki Tevhid-i Tedrisat Kanunu Cumhuriyetin ilanını müteakip eğitimi tek çatı altında toplamak adına 3 Mart 1924 tarihinde çıkarılmıştır. Bu yasayla birlikte tüm yurttaki eğitim öğretim kurumlari birleştirilmiştir.
...
Eğitimdeki ayrılık ve farklılığın önüne geçmek adına ilk olarak İkinci Mahmut döneminde bir düzenlemeye gidilmiştir. Bu dönemde adı eğitim ve kültür anlamına gelen maarif sözcüğü kullanılarak 17 Mart 1957 tarihinde Maarif-i Umumiye Nezareti kurulmuştur. Ancak bunun bir yasa ile ele alınması Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından gerçekleştirilmiştir ve isim 1920 yılında Maarif Vekaleti olarak değiştirilerek esasları belirlenmiştir. Ankara’da isim bu iken aynı dönemde İstanbul’da yani Osmanlı’da bakanlığın adı Maarif Nazırlığı idi. Osmanlı’da eğitim öğretim vakıflar aracılığıyla yürütülürken Tevhid-i Tadrisatla birlikte devlet uhdesine alınmıştır.
...
Bakanlığın adı 1935 yılına kadar Maarif Vekaleti iken 35-41 yılları arasında Kültür Bakanlığı, 41-46 arasında Maarif Vekilliği, 46-50 arasında Milli Eğitim Bakanlığı, 50-60 arasında Maarif Vekaleti ve 1960 sonrası tekrar Milli Eğitim Bakanlığı olmuştur. İleriki yıllarda bu isim değişmiştir. Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı adı altın ile bir süre hizmet vermiştir.
...
Buradaki amaç eğitim öğretimde dağınıklığı gidermek, birliği sağlamak, kurumları ve kurulları oturtmak, bu alanda ileriye yönelik hamle yapmak, geleceğin Türkiye’sini inşa etmek, ileri ve çağdaş toplum oluşturmak adınadır.
...
Ülkede imamhatipler ve ilahiyatlar bu dönemi müteakip açılmıştır. Dini eğitim doğrudan devletin denetimine alınmıştır. Tekke, zaviye ve medreselerin faaliyetlerine son verilmiştir. Sıbyan mektepleri, rüştiye ve idadilerin fonksiyonu değiştirilmiştir. Yeni sistemle Cumhuriyet nesilleri yetiştirilmeye çalışılmıştır.
Kemal SEYFİ
12.03.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.