- 585 Okunma
- 2 Yorum
- 2 Beğeni
TİYATRAL FİLMOGRAFİK ANLATI ROMAN YAZINI
TİYATRAL, FİLMOGRAFİK, ANLATI, ROMANI YAZINI
Yazın hayatının başlamasından bu yana insanlar teknoloji ve sosyal yaşamın gelişmesine bağlı olarak değişmiş ve günümüze kadar gelmiştir.
Önce dilden dile anlatılanlar anonim daha sonra yazının bulunmasıyla birlikte edebi olarak en basit halinden en gelişmiş haline doğru değişim göstermiştir.
İlk roman olarak kabul edilen DON KİŞOT isimli romanın CERVANTES tarafından yazıldığında yazın ve anlatım ile resim ve kabartma alanında eserler üretiliyordu.
Bu sebeple romanda olaylar cisimler coğrafya ve iç dış mekânlar ile duygu ve hayallerinde yazar anlatmak ve okutucuya aktarmak zorundaydı.
O dönemlerde bir Afrika hayvanı olan fili Avrupa’da gören belki hiç yoktu. Avusturalya’da bir Zürafayı da anlatmak için hiç görmeyenlerin tasavvur edeceği bilgileri aktarmak gerekirdi. Bir dağı bir köprüyü veya şehir ile gölü anlatmak yâda bir ülkenin insanlarının yaşamına uygun giyim ve kuşamı ile adetlerine göre yazmak gerekirdi.
Ama zamanla resim, fotoğraf, radyo, sinema internet sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte herkesin merak etiği her şeyi görsel olarak görme ve öğrenme imkânı oldu. Bu sebeple artık okuyucu görsel kaynaklardan öğrendiği ve bildiği olay ve sonuçları ile anlatım ve kaynakları yazından okuma zahmetine girmeden bu hamallıktan kurtarmak ve zaman kazandırmak için yeni şartlarda bir yazım türüne ihtiyaç duyuldu.
Bunun için az kelime ve kısa cümleler ile görselliği öne çıkaran anlatımlar bu dönemin en uygun yazın türünü yaratmayı zorunlu kıldı. Bu yazın türü ilede; bir tiyatro, film, sinema, dizi veya belgesel izleyen bir okuyucu anlayışı gelişti. Bu durumda okuyucuyu; hem görselden öğrenen, hem de yazıdan koparmadan okuyucu olarak, tutan ve geliştiren yazın türü doğdu. Bu yazın türüne de, TİYATRAL FİLMOGRAFIK ANLATI ROMANI Yazını denebilinir.
Bu tarzı Türkiye de ve Dünya’da ilk kez kullanan ve ismini koyan kişinin SEMİR BOLAT olduğunu söyleyebiliriz (Bir edebiyat araştırmacısının belirtiği bir not).
Ayrıca DENEME, BİYOGRAFİ, MAKALE VE DİĞER ANLATIM TÜRLERİNDE DE KULANDI. Başlıca Eserleri:
1.NE DERTMİŞ,
2.MUHASEBECİ GULABİ,
3.FERYAT FERYAL,
4.AYDINLIĞA KOŞANLAR,
5.AYDINLIĞIN KORKAKLARI,
6.ÇIKMAZ SOKAK DÜNYADAN ÇIKAR SOKAK GLOSEP olarak söylenebilir
YORUMLAR
Sayın Bolat, yazınızı ilgiyle okudum. Teşekkür ederim paylaşım için.
Fakat benim merak ettiğim tanımladığınız bu "yazın türü"nün İngilizce karşılığı nasıl tanımlanmakta/verilmekte?
Acaba THEATER, FILMOGRAPHIC, NARRATOR, NOVEL WRITTEN olarak mı geçiyor. Bulamadım.
Yardımcı olacağınız umuyorum.
Teşekkürler, saygılar.
semir bolat
Tüya
Ayrıca ben teşekkür ederim edebiyat dünyasında yeni ve öğretici bir "terim" ile "ilk" tanışanlardan olacağım için.
Sanırım ben Türkiye'de , edebiyat alanında olup bitenlerden (sosyal medya dahil) pek takip etmediğimdendir.
Bu story"nin geliştirilip kabul bulmasını umuyor ve başarılar diliyorum, efendim.
Çok saygılar, selamlar.
Çağımızın hem zamanı kullanmak, hemde bilinenin yerine yeni bilinmeyenlerin anlaşılmasına yer ayıran ve görseliğin harf yerini tutan, hafıza, kavrama, anlama ve yazıyla ifade etmenin yeni tarz ve harflerin, emojin, sembol, resmiediş ve boyutlu ifadelerin dijitale uyum sağlayan, geçmişle bağını koparmayacak, köklü bir yazın türü olarak yerini almıştır.