- 263 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
REHA OĞUZ TÜRKKAN
1994 yılıydı sanırım. Türk Edebiyatı Vakfı’nın Sultanahmet’te bulunan binasında vakfın o zaman ki genel müdürü Gazi ALTUN Bey’le sohbet ediyorduk. Bir ara kapı çalındı ve içeriye ufak tefek biri girdi. Boynuna iple astığı kurşun kalemi ve bembeyaz sakalları ile oldukça dikkat çekiciydi.
Gazi Ağabey saygıyla toparlanarak hemen girişte karşıladı O’nu. Ve nezaketle “Sizi tanıştırayım Reha Oğuz TÜRKKAN bey” diyerek takdim edince; hemen elini öpüp mahcubiyetimi gizlemeye çalışarak; “Hocam kusura bakmayın, şaşkınlığımı bağışlayın.Neredeyse tüm kitaplarınızı okudum. Ama öylesine güçlü bir kaleminiz var ki ben sizi çok iri yarı, boylu-poslu biri olarak tahayyül ediyordum.” deyiverdim.
Gülümseyerek omzuma vurdu ve oturmamı işaret ederek; “Dert etme delikanlı, Zeki Velidi TOGAN’ da aynını söylemişti” dedi ve beni rahatlatmaya çalışarak birkaç küçük hatırasını nakletti.
1920 doğumlu olmasına rağmen inanılmaz enerji dolu ve hareketliydi. En büyük zevklerinden birinin at binmek olduğunu söyleyince hayli şaşırmıştım. Sonraki zamanlarda Kurucusu olduğu TÜRK 2000 VAKFI’nda imkanlar ölçüsünde birkaç kez ziyaret etmek ve sohbetinden istifade etmek fırsatını bulmuştum. Ziyaretlerimde hediye ettiği imzalı kitaplar hala kitaplığımın en nadide köşelerini süsler.
En çok “TABUTLUKTAN GURBETE” isimli kitabını okuduğumda etkilenmiş ve küçük adamın zindanda nasıl devleştiğini yüreğim titreyerek satır satır içmiştim. S
Sohbetin etkisiyle olsa gerek dönüşte yanıma yine Reha Oğuz TÜRKKAN’ın imzalayıp hediye ettiği “BİZ KİMİZ” isimli kitabını almış ve uçakta soluksuzca bilmem kaçıncı kez aynı heyecanla okuyuvermiştim.
Nasip değilmiş. Zira az önce Türk Milliyetçiliğinin çınarı Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz TÜRKKAN’ ın Hakk’ın ebediyete irtihal ettiğini üzüntüyle öğrendim. Mekanı cennet ruhu şâd olsun.
REHA OĞUZ TÜRKKAN KİMDİR?
Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı’nın Onursal Başkanı olan Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan, New York Columbia ve CCNY Üniversiteleri eski öğretim üyesidir. 1960-1969 arasında Amerika’da 124 öğretim merkezi (UNİ-TEQ) kurmuş (beşinde Speed Reading-Hızlı Okuma kursları açmıştır). Başkan olduğu ’Learning Foundations’ Vakfına ABD Federal hükümetince 4 eyaletin öğretim tekniklerini yenileme görevi verilmiş, 1970’lerde de ’Learning Materials Publishing’ Yayınevinin Başkanlığını yapmıştır.
Son yüzyılın önemli psikologlarından, ünlü bilim adamı Prof. Skinner (Harvard Üniversitesi) ve Prof. Crowder’la (UCLA) birlikte ’Sorularla Programlı Öğrenim’ metodunu geliştirmiş; bu yeni öğrenme metodunun üç kurucusundan biri olarak ve ABD’deki eğitime katkılarından dolayı ’WHO’S WHO’ ansiklopedisinde yer almıştır. ABD Federal Hükümeti tarafından 4 eyaletin eğitim planlaması ve Sunrise Açık Üniversite’nin kuruluşunda eğitim teknolojisi danışmanı olarak görev almıştır.
124 okul (4 tanesi Hızlı Okuma ve Bilgisayar üzerine) açtı. Aynı doğrultuda, Türkiye’de Yaykur Açıköğretim Üniversitesi’ni kurdu. 1975-1976 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yaykur Açık Üniversitelerinin kurucusu ve yöneticisi olarak görev yapmıştır. 1976’da NASA’ya danışman olarak Hindistan’daki uydulu Eğitim çalışmalarını inceledi.
ABD’de bulunduğu süre içerisinde ’Psikolojinin İş Dünyasında Başarıya Etkisi ve Uygulanışı, İkna Psikolojisi ve Satış Teknikleri’ konularında iş dünyasına yönelik eğitimler verdi, çeşitli şirket ve kuruluşlara danışmanlık ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı.
1970’lerde Türkiye’de, ’Hızlı Okuma’ adıyla ’Speed Reading’ tekniğini tanıtmış, 1976-1980 arasında Milli Eğitim Bakanlığı, sonra da Kültür ve İçişleri Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerine, Boğaziçi Üniversitesi’nin Öğretim Üyelerine, ve birçok firmalara kurslar ve seminerler vermiştir. Daha sonra da halka açık seminerler başlatmıştır. ’Çok Hızlı Okuma’ konusundaki Türkiye’de ilk kitabını 1985’te yazmıştır.
1987 yılından itibaren, kurucusu olduğu Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı bünyesinde birçok firmaya, kamu kuruluşuna, okullara ve dershanelere eğitimler vermiş, halka açık seminerler düzenlemiştir. Yetiştirdiği eğitmenler Hızlı Okuma konusunu tüm Türkiye’ye yaymışlardır.
Tüm bunların yanı sıra Ord. Prof. Reha Oğuz TÜRKKAN yetmiş seneyi aşkın zamandır Türk Milliyetçiliği davasına hizmet etmiştir. 3 Mayıs 1944 TURANCILIK olaylarında yargılanmış ve Alparslan TÜRKEŞ, Zeki Velidi TOGAN gibi isimlerle birlikte tutuklanan 13 kişiden biri olmuştur. Bu dönemi TABUTLUKTAN GURBETE adlı eserinde tüm detaylarıyla anlatmıştır.
Ve söylemeden edemeyeceğim. Çalıntı eserlerle isminin önüne akademik unvan koyanların baş tacı edilerek “adamlık” payesi verildiği ülkemizde Ord. Prof. Reha Oğuz TÜRKKAN gibi aydınların kıymeti maalesef bilinmemiştir. Bu da en çok Türk Milliyetçilerinin ayıbıdır.
Ne hazindir ki vefat haberini duyunca aklıma ilk gelen Bayrak Şairimizin Arif Nihat ASYA’ nın o ölümsüz dizeleri olmuştu: “Bakmamıştır, dönüp hayatıma / Ağlayanlar, bugün, vefatıma…”
Ebediyete irtihalinin seneyi devriyesinde rahmetle anıyorum. Mekânı cennet, aziz ruhu şâd olsun.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.