- 458 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
En Büyük Öğretmen ödülü
Eğitim Sen
Menü
Arama...
Aile Birliği Mazeretinden Ataması Yapılmayanlara İl/İlçe Emri Hakkı Verilmesi İçin MEB’e BaşvurdukErkan İbiş Yapacağını Yaptı, Hukuksuzca Kendini Rektör İlan Etti!Genel Başkanımız Nejla Kurul: “Eğitimin Dinselleştirilmesine Yönelik Tüm Girişimlerin Karşısındayız”Öğrencilerimizi Cemaat Yurtlarına Mahkum Eden Bu Düzen Değişmelidir!Kırıkkale’deki Eğitimi Dinselleştirme İşlemlerine Dava AçtıkAkademi Biat Etmedi, Etmeyecek! Reddinizi Reddediyoruz!Genel Başkanımız Kurul: “Öğretmenler Arasında Dayanışma ve Birlikte Çalışma Duygusu Yok Olacak”Seçmeli Dersleri Öğrenciler ve Velileri Seçmeli, Okul Yöneticilerinin Seçme ve Yönlendirme Yapmasının Önüne Geçilmelidir!Öğretmenlik Meslek Kanunu / AfişÖğretmenlik Meslek Kanunu
ANA SAYFA BASIN AÇIKLAMALARI 15 ARALIK 1969’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN BÜYÜK ÖĞRETMEN BOYKOTU YOLUMUZU AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR!
15 Aralık 1969’da Gerçekleştirilen Büyük Öğretmen Boykotu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor!
15 Aralık 1969’da Gerçekleştirilen Büyük Öğretmen Boykotu Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor!
Tarih: 15 Aralık , 2020Kategori: Basın Açıklamaları, Manşet
“Hak diyenin ağzına vurulmamalı, yol açanın yolu kesilmemelidir. Bu mücadeleye giren insanlar, sonuç ne olursa olsun, bunlara katlanmayı bilmelidir. Biz bileceğiz, bizden sonraki öğretmenler de bilecektir. Çok iyi biliyor ve inanıyoruz, çektiklerimiz boşa gitmeyecektir!” Fakir Baykurt/9 Ekim 1971 Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi
15 Aralık 1969’da Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) öncülüğünde örgütlenen Büyük Öğretmen Boykotu’nun üzerinden 51. yıl geçti. 15-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Öğretmen Boykotu, eğitim emekçilerinin demokratik mücadeleye getirdikleri katkı açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.
1969 Büyük Eğitim Boykotu’nun gerisinde, kökleri 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanan örgütlülüğün öğretmen hareketine kazandırdığı birikim, iktidarın öğretmenlerin taleplerine ve haklarına olumsuz yaklaşımı vardır. Büyük Öğretmen Boykotu, 1965-1971 yılları arasında ilk sendikal deneyimini yaşayan kamu emekçileri sendikacılığının gerçek anlamda ilk büyük eylemliliği olması açısından ayrıca önem taşımaktadır.
Büyük Öğretmen Boykotu kararı, 10 Aralık 1969’da Fakir baykurt Başkanlığında toplanan yönetim organlarında alınmış ve daha sonra İlkokul Öğretmenleri Sendikası (İLKSEN) ile ortaklaştırılarak tüm il ve ilçelerde birlikte örgütlenmiştir. 10 Aralık 1969’da TÖS Genel Merkezi’nin “Bütün Öğretmenler Boykota!” adlı bildirisinde yazılan ifadelerin günümüzde yaşananlarla benzerliği dikkat çekicidir;
“Türkiye eğitiminin ve öğretmenlerinin içinde bulunduğu bunalım dayanılmaz dereceye gelmiştir. Yabancı etkiler altında, sırtı halka dönük, eşitlikten uzak, tüketici, kalitesiz eğitim, yıllardır çocuklarımızı, halkımızı ve öğretmenlerimizi bıktırmıştır. Bugüne kadar yapılan her uyarıyı ve düzeltici her uygulamayı, türlü çeşitli iftira ve bühtanlarla boğan iç ve dış çıkarcılar, bu bakımsız ve perişan devlet eğitimini halkın çocuklarına bırakıp, kendi öz çocukları için özel okullar açmışlar ve açtırmışlardır. Yöneticilerimiz, kendi çocuklarını çoğunlukla dış ülkelerde okutmakta, oradan diploma aldırmaktadırlar.”
1969 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan 120 bin öğretmen varken, yapılan fiili greve 109 bin eğitim emekçisinin katılmış olması, eylemin örgütleniş ve hayata geçiriliş aşamalarının ne kadar başarılı bir şekilde yürütüldüğünü göstermektedir.
Büyük Öğretmen Boykotunun etkisi sadece öğretmenler ve öğretmen hareketiyle sınırlı kalmamıştır. Öğretmenlerin ve genel olarak kamu emekçilerinin, geleneksel kimlik algılarının değişmesinde, başka bir anlatımla emekçi kimliklerinin farkına varmalarında, dolayısıyla devleti “işveren” olarak gören bir yeni bakış kazanmalarında ya da bu bakışın yaygınlaşmasında belirleyici etkisi olmuştur.
Büyük Öğretmen Boykotu, o dönem DİSK ile yeni ve mücadeleci bir sürece giren işçi sınıfının yanı sıra, kamu emekçileri kesimleri arasında da toplu sözleşmeli ve grevli sendika talebinin ortaya çıkmasında kamu emekçilerinin sınıf hareketinin etkin, dinamik bir öznesi haline gelişinde de önemli bir uğrak noktası olmuştur. Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı mücadelesi bugün Eğitim Sen ve KESK öncülüğünde yürütülmektedir. Aradan 51 yıl geçmiş olmasına rağmen Büyük Öğretmen Boykutu’nun yarattığı değerler yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir.
Tweetle0Paylaş0Paylaş0Paylaş0
Önceki
Genel Başkanımız Nejla Kurul, Artı TV’de MEB Bütçesini Değerlendirdi
Sonraki
Şube Müdürü Atamalarına İlişkin İtirazımızı MEB’e İlettik!
İLGİLİ YAZILAR
Aile Birliği Mazeretinden Ataması Yapılmayanlara İl/İlçe Emri Hakkı Verilmesi İçin MEB’e Başvurduk
Aile Birliği Mazeretinden Ataması Yapılmayanlara İl/İlçe Emri Hakkı Verilmesi İçin MEB’e Başvurduk
17 Ocak , 2022
Erkan İbiş Yapacağını Yaptı, Hukuksuzca Kendini Rektör İlan Etti!
Erkan İbiş Yapacağını Yaptı, Hukuksuzca Kendini Rektör İlan Etti!
14 Ocak , 2022
Öğrencilerimizi Cemaat Yurtlarına Mahkum Eden Bu Düzen Değişmelidir!
Öğrencilerimizi Cemaat Yurtlarına Mahkum Eden Bu Düzen Değişmelidir!
12 Ocak , 2022
Anketler
Arşivler
Afişler – Broşürler
Belgeler
Bildiriler
Çalışma Raporları
Fotoğraflar
Kitaplar
Raporlar
Süreli Yayınlar
Arama...
Köşe yazısı
MEHMET SAİT KAYA
GAZETECİ /YAZAR
SON YAZILAR
Tarih 18 .01.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.