Söz Yazı ve Sayı
Söz dille ifade iken sayı rakamlarla anlatımdır. Dille olan edebiyat, rakamlarla olan matematiktir. Her ikisi de mutlak ihtiyaçtır. İnsan için vazgeçilmezdir. Sözle anlatır sayıların dilini kullanarak konuşuruz. Çoğu şeyi sayılarla izah ederiz. Sayılar bizi aritmetik ve matematiğe, cebir ve geometriye sözse Türkçe ve edebiyata çıkarır.
…………………….
Edebiyat bir halkın, toplumun, milletin anlatısıdır, masalı hikayesidir. Gerçek tarihidir. Eskilere uzanan köprüsüdür. Matematikse sizin doğaya hakimiyetinizdir. Fiziğin, kimyanın izahıdır. Yasaların sayı kullanarak anlatısıdır, açılımıdır.
…………………...
Sayısal olsun sözel olsun her ikisi de lüzumludur. Fazlasıyla gereklidir. Sözelden psikoloji, sosyoloji, felsefeye ulaşılır, sayısaldan mantık astronomi ve geometriye kavuşulur.
……………………
Sosyal bilimler olmadan hayat ve toplum anlaşılamaz. Yeni bir dünya kurulamaz. Fen ve matematik olmadan kurulan dünya inşa edilemez, üzerinde yaşanılamaz.
...
Yazıysa, söz ve sayının zamana ve döneme göre taşa kayaya, ahşaba deriye, son merhalede kağıda dökümüdür. Günümüz dünyasında dijital ortama aktarımıdır.
...
Tarihlendirmek ve sıralamak gerekirse söz insanın varoluşuyladır. Sayı yazıdan da yenidir. Yazının tarihi altı yedi bin yıl öncesidir. Sayınınki ise iki üç bin yıllık süredir.
Kemal GÜL
11.01.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.