- 493 Okunma
- 1 Yorum
- 2 Beğeni
HURMA
Eski Mısır’da firavun mezarlarının duvarlarına, hurma palmiyesine atfedilen ölümsüzlük ve meyvelerinin sağlık verici özellikleri nedeniyle ölümsüzlük sembolü olarak hurma çekirdeklerinin resimleri yapılmıştır. Çinliler de hurma meyvesini kutsal kabul etmiş, hurma çekirdeğini uzun ömür ve ölümsüzlük simgesi olarak görmüşlerdir. Bu sembolizm diğer toplumlara da yayılmış, hurma çekirdeklerinin mezara konulmasına ve nazarlık olarak kullanılması adeti sürdürülmüştür.
Kuran’ın pek çok süresinde hurma ağacından bahsedilmektedir. Rahman suresi 10-11. ayetlerde yeryüzünde hurma ağaçlarının bulunduğu belirtilmekte, 46-48. ayetlerde Rabbi’nin makamından korkan kimselere her birinde, her meyvenin çift çift yer aldığı, çeşit çeşit ağaçların ve akıp giden iki pınarın ve yeryüzündeki hurma ağacından daha başka olduğuna özellikle vurgu yapılan bir başka hurma ve bir başka narın bulunduğu iki cennet vaat edilmekte, hurma, Allah’ın insanlara yeryüzünde de bahşettiği cennet ağaçlarından biri olarak geçmektedir. Meryem suresinin 23-25. ayetlerinde doğum sancısının Meryem’i bir hurma dalına götürdüğü, Cebrail’in kendisine ’’Sakın üzülme, Rabbin senin altında bir su arkı meydana getirdi, hurmanın dalını kendine doğru silkele, üzerine derilmiş taze hurmalar dökülsün’’ dediği belirtilerek Hz. İsa’nın doğumuyla hurma ağacı ilişkilendirilmektedir. Hz.İsa’nın isimlerinden biri de hurma ağacı sahibi anlamına gelen Zu’n-nahle’dir. İslami rivayetlere göre, Allah, kudret eliyle hamurunu yoğurup toprağın en değerli kısmından Adem’i, kalan kısmından hurma ağacını yaratmış, bu yüzden Hz. Muhammed. ’’Hurmayı koruyumuz, çünkü o sizin akrabanızdır’’ demiştir.
Eski Ahit’in Tekvin bölümünde Allah’ın toprfaktan yarattığı Adem’i, ortasında hayat ağacı ile iyilik ve kötülüğü bilme ağaçlarının yer aldığı cennetteki bahçeye koyduğu, cennet bahçesini bu bahçeden çıkan bir ırmağın dört kola bölünerek suladığı, dört koldan ikisini Dicle ve Fırat’ın oluşturduğu, Allah’ın Adem’e cennetin her ağacının meyvesinden yemesi için izin verdiği, sadece yerse öleceğini bildirdiği iyilik ve kötülüğü bilme ağacının meyvesinden yemesini yasakladığı, daha sonra Adem’e arkadaş olsun diye kadını yarattığını belitmektediğr. Adem ile Havva kendilerine yasaklanan iyilik ve kötülüğü bilme ağacının meyvesinden yiyerek bilgiyi elde edince, Allah, onları hayat ağacının meyvesinden yiyerek ölümsüzlüğü elde etmesinler diye cennetten kovmuş ve hayat ağacının yolunu korumak için cennet bahçesinin doğusuna Kerubileri ve her tarafa dönen kılıcın alevini koymuştur. Museviler bu nedenle cennette bir hayat ağacı bulunduğuna inanır, Müslümanlar da benzer bir inançla hurma ağacını kutsal sayarl