Hayat tramvay gibidir... tam yer bulmuş, oturacakken bir de bakmışsın son durağa gelmişsin. camillo sbarbaro
Fevzi Gültuna(Batı Yakası
Fevzi Gültuna(Batı Yakası

KİMLİK KARTI

Yorum

KİMLİK KARTI

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

673

Okunma

KİMLİK KARTI

KİMLİK KARTI






Hafta sonu parkta gezerken, arkamdan gelen dede ile torunun konuşmalarına istemeden misafir oldum. Torun her gördüğü ağacın, çiçeğin adını dedesine soruyordu. Dede mahçup bir yüz ifadesiyle torununa:
-“Bu ağaçların isimlerini bilmiyorum, bizim köyün dağlarında çam, meşe, ardıç; su kenarlarında da söğüt ve kavak ağaçları vardı. Ben bu ağaçları biliyorum. Ancak yarından tezi yok; bu parkları yapan belediye görevlilerine gidip buradaki ağaçların ve çiçeklerin isimlerini sorup öğreniriz” dedi.
Torun dedesine:
-“Dedeciğim, yarın başka bir çocuk dedesine ağaçların ve çiçeklerin ismini sorunca; dur gidip belediye görevlilerinden öğrenip geleyim mi diyecek. Bunun bir yolu olmalı. Ben Sosyal Bilgiler kitabımızda görmüştüm koruma altına alınan kocaman bir Çınar Ağacı’nın üzerine bir levha çakmışlar, levhada ağacın adı, yaşı, gövde çapı ve boy uzunluğu yazıyordu. Yani bizim kimliğimiz gibi onunda kimlik kartı vardı. Bizler de ağaçlarımızı, çiçeklerimizi tanımamız için parklarda, çay bahçelerinde bulunan çeşitli ağaç türlerine kimlik kartı çıkartıp üzerlerine asmalıyız ki gezen vatandaşlar kimlik kartlarına bakarak ağaçların türleri ve anavatanları konusunda bilgi sahibi olsunlar”.
İnsan tanımadığı çevre karşısında kendini yabancı hissetmeye başlar. Süreç, yabancılaştığı doğaya gereken önemi vermemeyle devam eder. Gerekli tedbirlerin alınmaması; insan yaşamının bekasını tehdit edici unsurlardan biri olan çevresel felaketlere zemin hazırlar. Ağaçlarımıza ve çiçeklerimize takacağımız kimlik kartları, doğa bilincimizin oluşmasını ve gelişmesini sağlayacaktır…

Belediye yetkililerinden beklentimiz;

Binbir emekle ve masrafla yapılan ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulan parklarımızda farkındalığı arttırmak adına, ağaçlarımızın kimlik kartlarının çıkartılarak halkın bilgilendirilmesi.




Fevzi GÜLTUNA

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kimlik kartı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kimlik kartı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KİMLİK KARTI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ahmet Zeytinci
Ahmet Zeytinci, @ahmetzeytinci
6.6.2021 15:37:07
Hele de bir çok şehirde asırlık hatta bir kaç asırlık çınarlar var bilinmesi güzel olur... Kutlarım...
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL