- 476 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SELİMİYE KIŞLASI,GÜLCEMAL VAPURU VE HAMZALILAR
SELİMİYE KIŞLASI
Selimiye Kışlası İstanbul’un Üsküdar ilçesinde III. Selim tarafından Nizâm-ı Cedîd askerleri için inşa ettirilen kışla Selimiye Kışlası ilk olarak III. Selim devrinde yeni kurulan Nizâm-ı Cedîd askerleri için kesmetaş bir kaide üzerinde ahşap olarak inşa edildi. Yeniçeriler’in isyanı sonucunda yıkılan bu kışla II.
Açılış tarihi: 6 Şubat 1828
İnşa eden: II. Mahmud
Muharebeler/ Savaşlar: Kırım Savaşı (uzaktan sağlık desteği)
Hizmeti: 1. Ordu Karargâhı
Mimarı: Krikor Balyan
Selimiye Kışlası ilk olarak III. Selim devrinde yeni kurulan Nizâm-ı Cedîd askerleri için kesmetaş bir kaide üzerinde ahşap olarak inşa edildi. Yeniçeriler’in isyanı sonucunda yıkılan bu kışla II. Mahmud devrinde kâgir olarak yeniden inşa edildi. Sultan Abdülmecid devrinde iki defa yenilenen kışlanın dört köşesine yedişer katlı birer kule ilâve edildi.
Kırım Savaşı sırasında İngiliz askerlerine tahsis edildi. Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale 1854’te kışlaya gelerek yaralı İngiliz askerlerinin tedavisinde görev aldı. Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürüldü.
Cumhuriyet döneminde farklı amaçlarla kullanıldı. 1959-63 yılları arasında Selimiye Askerî Ortaokulu adı ile askerî ortaokuldu. Selimiye Kışlası günümüzde 1. Ordu Komutanlığı merkez binası olarak kullanılmaktadır.
Kışlanın Güney-Doğu kulesinde Selimiye Askerî Ortaokulu Müzesi, Kuzey-Batı kulesinde ise Florence Nightingale Müzesi yer almaktadır.
GÜLCEMAL VAPURU
Gülcemal, ilk ismi ile Germanic, 1874 yılında Belfast kentinde Harland and Wolff firması tarafından inşa edilen ve 1911 yılında Osmanlı Seyr-i Sefain İdaresi tarafından satın alınan uzun yol buharlı yolcu gemisi.
Uzunluk: 139 m
Suya indirilme tarihi: 15 Temmuz 1874
Tam genişlik: 14 m
Yapımcı: Harland and Wolff
İsmi: SS Germanic (1874-1905); SS Ottawa (1905-1911)
İnşa eden: Harland and Wolff, Belfast
HAMZALILAR
Cem Karaca hep oldum olası ilgimi çeken bir sanatçıdır. Özellikle Selimiye kışlası belgeseli benim ilgimi çeker ara ara izlerim.
Bu sefer Selimiye Kışlasının Belgeselini yayınlamak istedim. Tabi benim için Selimiye Kışlasının neler ifade ettiği ile birlikte.
Bir akşam üzeri tekneli küp mahallesindeki kirada oturduğumuz eve bizde kalmaya gelmişti. Birden kurtuluş savaşı anılarını anlatmaya başladı. Hatırımda kalanları kaleme dökmeye çalışayım.
Benim büyük babannem yani dedemin annesi Orhangazi Fındıklı köyünden Sineklerden Emine Erdem 107 yaşında vefat etti. Orhangazi’nin kurtuluşuna dair ilk bilgileri ondan aldım.Mekanı nur olsun!...
Ama anlatıklarıyla kitaplardaki bilgilerin uyuşması ne kadar sağlam hafızaya sahip olduğunu gösteriyor,Çünkü son günlerinde kurtuluşa dair dinlemiştim kendisini ama benim asıl etkilendiğim şey soysuzlara inat kişilerin hakkını vermesiydi...
Deli Halit Paşa’dan açıldı mevzu saat 17:00,18:00 civarı bize gelen büyük babaannem anlatmaya başladı. Büyük Taarruz öncesi Yunan işgal birliklerinin yaptığı katliamlardan başladı. Hamzalı ve Fındıklı köylerine pek sokulamayan Yunan birlikleri daha çok karşı köyler üzerinden Yalova tarafına yönelmişler ancak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ordular ilk hedefiniz Akdeniz emri ile Harekete Geçen Deli Halit paşanın köyümüze gelmesi ve hakim tepeleri tutması ve kanlı bir cephe savaşı ile Gemlik üzerinden Mudanya önlerinde Yunan komutanları esir edişini dinlerken,Karanlık derede şehit olan Hediye bibiyi dinlerken bugünlere aktaracağımı bilmiyordum...
Gülcemal vapuruna varana kadar Dağlarda çektikleri çileleri düşününce şimdi gözlerim yaşarıyor. Yaşlılar ve Çocuklar Dağlardan Armutlu’ya giderken yolda açlıktan çiçek pateteslerini yediklerini ibretle dinledim. Nihai hedef Selimiye Kışlası’na vardıklarında orda devletin kudretli elini görmeleri ve savaştan sonra köylerine döndüklerinde neler yaşadıklarını dinlerken Selimiye Kışlasının bizim için ne ifade ettiğinide sizlerle paylaşmak istedim.
Hediye Bibinin Sağ kalan eşi ile çocukları köye bir daha dönmemişler Gebze taraflarında kalmışlar.
İlhan Erdem
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.