Çok okunmak mı / Çok yorum almak mı mutlu eder.
Yazıyoruz kendimizce, emek veriyoruz yazdığımıza. Benim esas dalım şiir olmakla beraber, zaman zaman düz yazı yazmakla da mutlu oluyorum. Ancak, konu seçimi, o konu hakkında araştırma yapmak, düzenlemek, yeterli olup olmadığını gözden geçirmek bayağı bir zaman alıyor. Hele sizi sinirlendiren bir şey hakkında yazıyorsanız insanı çokça yoruyor. En azından benim için böyle bir durum söz konusu.
*Şiir yazmak elbette ki kolay değil. "Kolayca okunabilen bir şiirin kolayca yazıldığını mı sanıyorsunuz?.. demiş Orhan Veli.
Şiir de resim gibi eskizler toplamından meydana geliyor. Aklınıza geldiğinde karalıyor, sonra onları toparlıyor, gözden geçirip yeniden yeniden okuyorsunuz. Bu demlenme sürecinde şiirin aslı ortaya çıkıyor. Demine bakıyorsunuz, yeterli gelmiyor, yeniden yine yazıp tekrar tekrar demlendiriyorsunuz ta ki içinize sinene kadar.
*Her yazan, yazdıklarının okunmasını ister elbette, yoksa niye yazıyoruz değil mi? Şiir çok okunan bir dal olmamakla birlikte, şiire gönül verenlerin okuduklarını düşünsem de yine de fazla okunma sayısına ulaşmıyor.
Okumak bizleri besler, yazdığımıza katık olur. Zamanım ve sabrım yettiğince okumaya çalışıyorum ancak yeterli olmadığını düşünüyorum. Kitaplar durduğu yerden size katkı sağlamıyor.
Genelleme yapmak değil maksadım ancak ,şiir yazanların bile çokça şiir okuduğunu sanmıyorum. Bu benim görüşüm. Katılırsınız, katılmazsınız, herkes düşüncesinde özgürdür.
*Şiir kitaplarının satılmamasını neye göre yorumlayabiliriz? Büyük ustalara bakın, çoğu ölümünden sonra sahiplenilmiştir. Çok satanlar grubunda onların adını görürsünüz. Oysa onlar da çıraklıktan geçmişler, hatta şiir karalamaları , değiştirip tekrar tekrar düzeltmeleri toplu şiirler kitaplarında mevcuttur.
Şiir kitabınızın satılması için birinin sırtına mı yaslanmanız gerekiyor? Bu konuda ne yapılana bilinir bilemiyorum? Bana göre, şiir edebiyatın öksüz çocuğudur. Benim kanaatim budur.
* Çok okuyan bir millet değiliz; sebeplerden biri okuma alışkanlığının verilmemesi, diğeri kitap fiyatlarının yüksek olması.
Tekrar konumuza dönelim.
*Çok okunmak mı, çok yorum mu sizi mutlu eder? Yorum motive eden bir olgudur elbet. "ahbap çavuş ilişkisi" olmadıkça.
Yorum yazanı mutlandırabilir ancak bu durum yazarın olmazsa olmazı olmamalıdır çünkü kişiyi olumsuz yönde etkileyebilir.
*Benim için önemli olan yazının veya şiirin çok kişi tarafından okunmuşluğudur. Gerçek anlamda, objektif bakış ile yorum eleştirisi başım gözüm üstüne.
"Sevmek, sevmek hep sevmek...
İnsan için liman yok;
Sahil yok zaman için.
O geçer biz göçeriz." diyen Alphonse De Lamartine
Çok haklı. Kırmayalım kırılmayalım, zamanı geldiğinde göçer gideriz bu sayfalardan. Hatırlayanımız olur mu bilmem?!
Sevgiyle kalın.
Hâdiye Kaptan
YORUMLAR
Çok güzel tespitler ve paylaşım evet şiirler yeterince okunmuyor ve etkili yorumlar yapılmıyor şiir artık önüne gelenin yazdığı ve duygusu olmayan bir mecra haline geldi her zaman şunu dedim okumayan bir insandan güzel şiir yazmasını bekleyemeyiz bu da günümüz bazı şiir kitaplarından anlaşılıyor şiir duygu emek gözlem birikim yetenek gerektirir bunlardan biri eksik olursa şiirde eksik olur çok güzel bir yazı eyvallah...
sahaf
uzun zamandır uğramıyordum siteye. Nedenlerimden biri, şiirin hakkını veren birçok arkadaşın siteden ayrılmış olması eski tadın kaybolmuş olması. Başka nedenlerim ise kendime ait.
Şiir yazmayı ciddiye alanlardan biri de sensin arkadaşım. Ziyaretine memnun oldum, eski günlere gittim. Şairler Birliğinde yazdığımız zamanlara.
Sevgiyle, Sağlıcakla kal.
Yazınızı ilgiyle okudum, birçok konuda sizinle hemfikirim. Önce yazdıklarımın okunmasını isterim. Yorum ve beğeni yapanların büyük bir kısmının şiiri veya yazıyı okumadan beğeni tuşuna bastıklarına ve hazırladığı yorumlardan birisini yapıştırdığına inanıyorum. En yakın örnekten bahsedeyim, son şiirimde beni çok üzen bir durum için yazdığım şiirime bir arkadaş tebrik etmiş ve her zaman böyle şiirler yazmamı dilemişti, beddua gibi bir şeydi. Okumadan yazdığını düşündüğüm için bir şey söylemedim ama çok üzüldüm.
2 yıl öncesine kadar sanırım sitede en çok şiir okuyan kişilerden birisiydim, öyle ki yorum yapmaya zamanım kalmazdı ancak gördüğüm hataları düzeltmeleri için uyarabilirdim ancak. Amacım şiir seven herkesin hatasız yazmasıydı, ama bu duruma kızanlar kırılanlar oldu zamanla o uyarılardan da vaz geçtim. Ülkemizde okuma oranı çok düşük bu bilinen bir gerçek. Şiiri çoğunlukla seveni okuyor. Bence şiir ticaret amacı olmamalıdır, belirli bir kesime hizmet etmemelidir.
Özellikle şiir sitelerinde şiirin çok okunması için ne çok başarılı ne çok emek verilmiş olması gerekmiyor acı ama gerçek. Şiir duygu işidir duygulara hitap ediyorsa beğenilir. İnsanlar yaşamadığı ya da çok kapılmadığı duyguları içeren şiirden hoşlanmaz. Mesela benim yıllar önce yazdığım AFFET BABA adlı şiirin 10 binden fazla okunmuş. Basit bir şiirdi hâlbuki ki. Çünkü herkesin babası var belki aynı duyguları besliyorlardır. Tekniğine bakılır, ahengi var mı hissedilmeye çalışılır ama çok da hoşlanılmaz. Kimi arkadaşlar sadece belirli konularda yazmayı tercih ediyor bu yanlış bana göre. O kişinin şiir eklediğini gördüğümde zaten neler yazacağını tahmin ettiğinde dikkatli okumak gereğini bile duymuyor insanlar. Konu aynı olunca belli bir süre sonra bütün şiirleri tekrar edilmiş gibi düşündürüyor. Duygular farklı konular farklı, teknik farklı olmalı ki merakla ne yazmış diye gelinsin. Tabi okuyanlar için bu söylediğim.
Yazılacak daha çok şey var da zorlanıyorum yazarken, sağlık sorunlarım yüzünden. Şu sıralar pek yazamasam da şiirden kopmamak için ayrılmıyorum şiir sitelerinden okumaya devam ediyorum.
Tekrar söylüyorum herkese yapılan yapıştırma yorum yapılmasındansa okunmayı tercih ederim. Sevgiyle kalın.
sahaf
Öncelikle acil şifa diliyorum. Yazdıklarınızın birçoğuna katılıyorum. Şiir deftere asılır asılmaz beğeni tuşuna basılınca gayri ihtiyari gülümsüyorum. Ne ara okudunuz da beğeni tuşuna bastınız ?
Açıkçası ben sizin kadar şiir okuyamıyorum, darlanıyorum. Ruh halimin izin verdiği sürece okumaya çalışıyor, ancak çok yorum yapamasam da hakkı verilmiş şiirleri yorumlamaya çalışıyordum. Zaten hepsinin okunması mümkün değil. O zaman bilgisayarın başından kalkamayız .
Yeterli olmadığı halde şiire ;muhteşem şahane vb. yorumların o kişiyi yeterli olduğu kanaatine sokar ki, bu da şiir gelişimini engeller. Bu durumun anlamı ortadadır.
Ne yazık ki hazımsızız. Art niyet olmadan usulünce bir eleştirinin kimseye bir zararı olmaz.
Ayırdığınız uzun zaman için teşekkür ederim.
Sevgiyle, sağlıcakla
Yazmak başlı başına mutlu etmeye yetiyor açıkçası.
Yorumlar ise, eğer bir önceki yazdığınızdan daha güzel yazmaya başladıysanız doğru bir etki yaratıyor demektir. Eksikleri tamamlamaya, kendini geliştirmeye, bazen de yazdığınız çalışma altında çay içip iki sohbet etme anlamına da geliyor diyebilirim.
Ben bu soruya c şıkkı çok yazmak diyorum sayın sahaf..
sahaf
"Yorumlar ise, eğer bir önceki yazdığınızdan daha güzel yazmaya başladıysanız doğru bir etki yaratıyor demektir."
Bu yazdığınıza katılmıyorum. Şöyle ki, güzel yazmak ya da yeterli olmak olgusuna erişmek için kendinizi çok okuyarak test edebilirsiniz.
Ne kadar bilmediğimizi biliyor muyuz? başlıklı yazımı okumanızı isterim.
Ayırdığınız zamana teşekkürler.
Kolayca okunabilen bir şiirin kolayca yazıldığını mı sanıyorsunuz?.. demiş Orhan Veli.
Demiş de ne güzel söylemiş. Bi şey daha öğrendim sayenizde.
Dolu dolu kaleme aldığınız bu fikir yazısını büyük bir beğeni ile okudum. Düşüncelerinizin tamamına katılıyorum. Müthiş tespitler.
Hele hele " Bana göre, şiir edebiyatın öksüz çocuğudur. " beyanı altı çizilecek bir sözcük.
Şiirde olduğu gibi nezirde de ne denli iddialı olduğunuz aşikardır.
Çoook değerli bir paylaşımdı sayın Hoca m. Aydınlatıcı bir fikir yazısıydı.
Tebrik, takdir ve saygılarımla. Sağlıcakla kalınız, vesselam...
sahaf
Elimden geldiğince araştırıp yazmaya çalışıyorum. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu.
Sevgiyle
Sağlıcakla