VAKIF ÇEŞMESİ GÖNLE SAHİP OLMAK
VAKIF ÇEŞMESİ GÖNLE SAHİP OLMAK
Dağ başında yalnız başına şırıl şırıl akan suyu ile çevresine hayat veren bazen yapanı belli olan bazen de belli olmayan kültürümüzün derinliklerinden gelen vakıf çeşmelerimiz vardır Anadolu’muzun uçsuz bucaksız güzel coğrafyasında. Hiç bir karşılık beklemeden şırıl şırıl akan suyu ile bulunduğu yere hayat veren vakıf çeşmelerimiz. Bu bizim kültürümüzün karşılık beklemeden menfaat gözetmeden herkese sunduğu bir hizmettir. İçen her canlıya hayat veren bu çeşmeler bazen yapayalnızlığın verdiği hüzünle çağlar dağ başlarında. Çobanın yanı başında çıkının açıp yediği yemeğin üzerine kana kana içtiği suyu onun için mutlulukların en mükemmelidir. Suyundan faydalanan her canlı onun için mutluluk kaynağıdır.
Vakıf çeşmelerinin bu almadan veren tavrını Fethi Gemuhluoğlu veciz bir ifade ile öğrencilerine vasiyet türünde şöyle ifade etmiştir.”Vakıf çeşmesi gibi olun”.Nedir vakıf çeşmesi gibi olmak. Daime verici olmak, karşılık beklemeden sevmek, fedakarlığın sınırlarını zorlayarak kendimizi bir işe , aşka, topluma, tabiata, dostluğa, veya ilme adamak.Hem de kendi bireyselliğimizi aşarak zorda olsa.
Bireyin kendi bencil tavırlarını aşarak, ben merkeziyetçilikten ayrışarak “biz” anlayışı ile karşımızdakine en iyi hizmeti ve işi sunmaktır vakıf çeşmesi gönle sahip olmak.
İşte bizim kültür ve medeniyetimizin insana yüklediği bu tür bir haslettir. Kendini ihmal etmek noktalarına kadar varıp dayanan bir hizmet ve fedakârlık aşkı yani… Zaten kişinin bu manada kendini bir işe ve ideale vakfetmesi yücelmenin, arınmanın ve başarının da yegâne yoludur.
İşimiz ne olursa olsun en iyisini yapmak biz anlayışı çerçevesi içinde. Martin Luther King’in şu sözü ne de güzel özetlemektedir söylediklerimizi: “Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse Michalengelo’nun resim yaptığı, Beethoven’ın beste yaptığı gibi veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup –Burada işini çok iyi yapan bir çöpçü yaşıyor- desin”
Almayı değil vermeyi, bireyciliği değil toplumu, bugünü değil istikbali düşünen insanlara ihtiyacımız var.
Bugün yaşadığımız toplumda acilen vakıf çeşmesi gönüllü insanlara ihtiyacımız var. Tıpkı hiçbir beklentisi olmayan “vakıf çeşmelerinin” şırıl şırıl akışı gibi…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.