- 288 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
UDİ YERYANT BOSTANCI.
UDİ YERVANT BOSTANCI.
Müzisyen, Udi Sanatçısı, Besteci. 1 Ocak 1955 tarihinde Diyarbakır’da doğdu. Ermeni asıllı bir aileden olup Puşici Keke Yako (Yakup Bostancı) ile Hatun Hanımın oğludur. “1915 Olayları” sırasında Diyarbakırlı bir ağa, büyükannesini saklayıp kıyımdan kurtarması sonucunda, ailesinin Diyarbakır’da yaşamını sürdürmesinin yolu açılmış oldu. Yervant’ın kendisinden önce doğan beş kardeşi ölmüştür.
Yervant Bostancı, Diyarbakır Alpaslan İlkokulu ile Ali Emiri Ortaokulunda okudu. Müziğe doğuştan yeteneği olan sanatçı, ilk müzik bilgilerini babası Kekê Yako’dan alarak dört yaşında düğünlere darbuka çalmaya başladı. 1970’li yılların başlarında Aşık Zülfi’den bağlama, Bedros Başak ile dökümcü Sıraç’tan cümbüş dersleri, Hüsnü İpek’ten ilk nota derslerini aldı. On dokuz yaşında İstanbul’a giderek, 1976’da Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girdi ve üç yıl ileri Türk Musikisi Konservatuarı’na korist olarak devam etti, üç yıl da üniversite korosunda ud çaldı. Üsküdar Musiki Cemiyeti’ndeki çalışmalarını 1976’dan 1992’ye kadar sürdürdü. 1980’lerden itibaren Alâattin Şensoy, Zeki Müren, Adnan Şenses gibi dönemin en ünlü müzisyen ve ses sanatçılarıyla birlikte müzik çalışmaları yaptı. 1982’de udu ile meşklere katıldı.
Özellikle İstanbul’daki Ermeni topluluğu arasında yıldızı git gide parlamaya başlayan Bostancı, 1991 yılından itibaren Pangaltı’daki Mandıra Taverna’da tek başına sahne almaya, hem Ermenice hem de Türkçe şarkılar söylemeye başladı. Ancak İstanbul’daki bir tavernada hakarete uğrayınca Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ne gitti.
Yervant Bostancı, 1992’de göç ettiği ABD’nin Los Angeles kentinde hem Ermeni hem de Türk topluluklarının gittiği mekânlarda ud çalıp şarkı söylemeye başladı. Buradaki ünü git gide yayıldı, birçok ABD ve Avrupa kentlerinde konserler verdi; toplam on iki müzik albümü çıkardı. İlk çalışmasını, adını Nuri Sesigüzel’den alarak, “Sen Gideli” (2000) adıyla çıkardı. İkinci albümü ise 2002 yılında çıkardığı, söz ve müziği kendisine ait olan, “Duvardan Duvara Diyarbekir Dansı”dır.
2004 yılında Diyarbakırlı yazar Şeyhmus Diken’in daveti üzerine Diyarbakır’a geldi. Yervant Bostancı böylece, yirmi sekiz yıl sonra, her yıl altı - yedi kez Diyarbakır’a gelip gitmeye başladı. Yervant (Yılmaz) Bostancı, Diyarbakır’ın müzik panoramasını ortaya koyduğu “Tango ve Diyarbakır” adlı albümünde Türkçe, Kürtçe ve Ermeniceden oluşan on sekiz şarkı seslendirdi. Ayrıca, sözleri kendisine ait olan şarkıların yanı sıra Diyarbakır’ın halk ezgilerini; Celâl Güzelses, Armaveni Miroğlu, Sinan Subaşı, Süleyman Nazif, Şeyhmus Diken, Haçadur Bostancı gibi birçok Diyarbakırlının söz ve müziklerini albümünde kullanmıştır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.