Bir Yargıç İyi Niyetle Dinlemeli, Akıllıca Karşılık Vermeli, Sağlıklı Düşünmeli, Tarafsızca Karar Vermeli (Sokrates)
Sokrates’in söylediği söz adalet, yargı ve hukuk adına söylenmiştir. Devletin temeli, aslı esası adalettir anlamına gelen ve bir hukuk adamının nasıl karar vermesi gerektiğine ilişkin olarak ifade edilmiştir. Üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken bir sözdür. Günümüzden hem de iki bin beş yüz yıl önce, henüz insanlığın yeni yeni merhale katettiği, toplumsal yaşama geçtiği, sistemini kurmaya yöneldiği, kurumsallaşmaya başladığı bir dönemde belleğe kazınmıştır.
……………………………………………..
Adalet mülkün temelidir özüdür. Yani devletin esasıdır. Devlet olmanın gereğidir. Adalet olmaksızın devlet yaşayamaz, insanlık ayakta ve hayatta kalamaz. İlerleyemez bir yere gelemez. Sistemini oluşturamaz. Kurumsallaşamaz. Sürekliliğini sağlayamaz.
……………………………………………
Sözün en önemli unsuru tarafsızlık. Terazide tartar gibi tartılması gerekiyor adaletin. Milim şaşmamak, bir tarafa ağırlık vermemek, bilerek ve isteyerek kollamamak veya karşıt olmamak için. Hakkın yerini bulması, kimsenin itirazının olmaması için.
…………………………………………….
En önemli husus güven duygusudur toplumda. Adaletin şaşmaz terazisi ile sağlanır ancak güven. Bunu sağlayacak yargıdır, dolayısıyla yargıçtır. En önemli şartı ise, mutlak bağımsızlık ve tarafsızlıktır. Keyfiyetten uzaklıktır. Vicdanının sesini dinlemektir.
Kemal GÜL
21.12.2020