DEDEMİN KARADUTU -VI
Bir Sitil Karadut
1985 yılında rahmetli olan babam anlatırdı. “1940’lı yıllardı. Serper Köprübaşındaki harmanımızı sürmüş malama (yığın) yapmış şahnanın gelmesini bekliyordum. Şahna; o günlerin tahıl vergisi toplayan görevli vergi memuruna verilen isimdi. Şahna bizim korkumuzda. Elde ettiğimiz üründen vergi alınsa tamam diyeceğiz ama ne gezer, biz malamayı yığmışız şahna geliyor savrulmamış samanlı yığına şu kadar dedi mi o kadar buğdayı teslim etmek zorunda kalıyorduk. Korkuyorduk şahnadan. Tarımdan anlayan olsa zaten ne kadar ürün elde edileceğini tahmin eder ona göre buğday istenirdi. Ama ne gezer istenen buğday malamadan çıkmıyordu.
Boş boş oturup beklerken canım karadut yemek istedi. Ahmetçiklerin yerinin başındaki karaduta gidip bir güzel yedim. Bir sitilde karadut toplayıp harmana geldim. Harmanın kenarında azıklarımızı koyduğumuz yere bir sitil karadutu da bıraktım. O sırada Şahna göründü. Doğru harmanımıza geldi. Malamayı mühürlemesini (işaretlemesini) beklerken sitildeki karadutu gördü.
-Bu nedir, dedi.
-Karadut efendim, yiyebilirsiniz, dedim. Elini uzatıp bir tane alıp yedi. Parmağı karadut lekesi olmuştu. İki parmağını yalamaya başladı. O sırada;
-Bi dakka efendim, dedim şapkamdaki çuvaldızı çıkarıp;
- Bununla yiyebilirsiniz, dedim. Yere bağdaş kurup oturdu. Çuvaldızı batırıp batırıp bir sitil karadutu yiyip bitirdi. Ayağa kalktı bir de geğirdikten sonra;
-Tamam. Senin vergin yok, dedi. Şahna, başka harmanlara doğru yürüyüp gitti. Dünya benim olmuştu. Zira kaldıracağım buğday ne kadardı ki zaten. Rüzgâr çıkınca malamayı savurdum, dört çuval buğdayımız olmuştu. Bir çuval 50 kilodan hesap edersek 200 kiloydu.”[1]
Karadut Deyip Geçmeyin
Karadut, ağız yaralarında tedavi edici olarak kullanılır. Ağzında yara olan kişi bu karaduttan yediği zaman kısa zamanda ağızdaki yaralar iyileşir.
C vitamini deposu olup, kolajen üretimini destekliyorlar.
Karadut lekesi, karadutun yaprağı ile ovalanırsa çıkarmış, ben henüz denemedim, kısmetse bu yaz deneriz.
Uzmanlar karadut yaprağının diyabetin kalkanı oluğunu söylerler. Şeker hastaları 1 çay bardağı sıcak suya, 1 tatlı kaşığı karadut yaprağını koyup demleyip içerse şekeri dengelediği söylenir.
“İşte karadutun faydaları
1.Sindirim Sağlığını Geliştirir: Karadut mideniz için bir nimettir. Kabızlığı gidererek sindirim problemlerinizin azalmasına yardımcı olur. Karadut kilo vermenizi sağlayacak en önemli meyvelerden birisidir.
2.Kötü kolesterolü düşürür
3.Kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutar
4.Kanser riskini azaltır
5.Karadut, tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engeller.
6.Bağışıklığı arttırır
7.Antioksidanlar açısından zengindir
8.Grip ve soğuk algınlığından korur
9.C vitamini açısından zengin olan bu meyveyi tüketerek soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
10. Karaciğer sağlığını geliştirir.
11.Karadut aynı zamanda karaciğeri güçlendirmek ve karaciğer sağlığını korumak için çalışan bolca demir minerali içerir.
12.Anemi tedavisinde yararlıdır.
13. Aknelerden kurtarır.
14.Kuru ve hassas ciltlere bakım yapar.
15.Yumuşak ve parlak cilt oluşumunu sağlar.
16.Bağışıklığı güçlendirir.
17.Saçın beyazlamasını geciktirir. ”[2]
06.02.2012
Durmuş Ali Özbek
-----------
1] Ali Özbek
[2] www.milliyet.com.tr/pembenar/karadutun-faydalari-nelerdir-karadut-suyu-ve-surubu-ne-ise-yarar-nasil-kullanilir-2657098
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.