- 519 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY VE İSTİKLAL MARŞIMIZIN 100. YIL ANISINA.. Müzeyyen KESKİN
Mehmet Akif Milli Şairimizin yazdığı İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümünü dolayısıyla 2021 yılının, Mehmet Akif ve İstiklal Marşı’nı kabulüvle Anma yılı olmasını; Çumhurbaşkanı Recep Tayıp ERDOĞAN tarafıdan da kabul edildi. Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.
İstiklal Marşının milletimizin ruhunu yansıttığı ve beşikten mezara kadar milli şuurla milli duygularımızla sonsuza kadar okunacaktır. Mehmet Akif yaşlandıkça gençleşen şair.
Maneviyatı çok yüksek muhteşem insan milli şairimiz Mehmet Akif ERSOY bu devlet bu asil Türk Milleti için umut ve ışık saçan İstiklal Marşıyla ilk mısrasın da Korkma! Diye başlayan istiklal marşı;
İSTİKLAL MARŞI’NIN 10 KITASI SÖZLERİ
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.
Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal...
Hakkıdır, hakk’a tapan, milletimin istiklal!
Ve 10 kıta yazan İstiklal Marşı’nı Mehmet Akif ERSOY ödül olduğu için yarışmaya girmek istemiyordu.
26 Şubat 1921 Meclis oturumunda 7 şiir seçilir.
Ama 1. Mehmet Akif’in şiiri seçilir, kesinlikle para ödülü almadı. Verilen parayı da Mehmet Akif parayı alıp “Sarıkışla Hastahanesi”ndeki yaralı gazilere hibe etmiştir. Ki sırtında paltosu olmamasına rağmen ödül olan parayı bağışlar. Yüce bir ruha sahipti.
Mehmet Akif Ersoy Kimdir?
Mehmet Âkif Ersoy, (doğum adı: Mehmet Ragif, 20 Aralık 1873 - 27 Aralık 1936), baba tarafından Arnavut, anne tarafından Özbek asıllı olan Cumhuriyet Dönemi şairi, veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi, yüzücü, milletvekili.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı’nın yazarıdır. ’Vatan Şairi’ ve ’Milli Şair’ unvanları ile anılır. Çanakkale Destanı, Bülbül, Safahat en önemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (daha sonraki adıyla Sebil’ür-Reşad) dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM’de yer almıştır.
Ruhunuz şaad mekanınız cennet olsun.
Müzeyyen KESKİN
Amasyaşat Başkanı
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.