- 372 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Rüyalar üzerine bir deneme
Mevlana Celaleddin Rumi mesnevisinde:
"Mahkuma zindan yok sanki uykuda,
Saltanatsız sanki sultan uykuda" mısralarıyla
her fakirin zenginliği yaşadığı,
her zenginin yoksulluğun ve acizliğin elemini duyduğu,
Kiminin sevdiklerini görerek özlemlerini dindirdiği rüyalarımızdan bahsetmek istiyorum.
Sinema ve televizyonun olmadığı zamanlarda yaşayanlara sunulan bu nimet sayesinde her gece bizi başka alemlere götürür; bizden ne abonelik ücreti alınır ne de herhangi bir bedel ödemeden her akşam biri diğerine benzemeyen nice olayları hissederek yaşamamızı sağlarlar.
Bundan sonra yazacaklarım sadece inananlara hitap etmeyi amaçladığından bunlara inanmayanları ikna etmeyi amaçlamamaktadır. Dileyen istediği gibi inanma özgürlüğüne sahiptir. Bize düşen o inançsızlığının karanlığı içinde gideceği yönü şaşırmış bulamayan kardeşlerimize rabbimizin bize sunduğu hidayet nurunu onlara da ihsan etmesini dilemektir.
Rüya kelimesi Arapça Ru’yet kelimesinden türemiş olup Ru’ya olarak yazılırsa da türkçe de değişerek rüya halini almıştır.
Nasıl ki şimdi kullandığımız emojilerin hepsinin bir işaret ettiği anlam varsa rüyalar da insanlara ilahi mesajların sunulduğu manevi ortamlardır.
Peygamber efendimiz vefatlarına yakın "Rüyalar peygamberliğin kırk altıda biri demiştir."Efendimize risalet yani peygamberlik görevi gelmeden önce altı ay boyunca her gördüğü rüya ertesi gün çıkmıştı. İslam alimleri bu dönemi işaret ederek kırk altıda biri altı ay ederse tamamı yirmi üç sene eder diyerek bu hadisi efendimizin peygamberlik süresini de açıklayan mucizevi hadislerinden biri olarak görürler.
Rüyalar dini literatürde özellikle vahiy kaynağımız olan kur’an-ı Kerim’de sıkça geçmektedir.
İbrahim aleyhisselam’ın rüyasında oğlunu kurban etme kıssasını veya Yusuf aleyhisselam’ın gördüğü rüyaları bilmeyenimiz yoktur.
Rüyarla amel edilebilinir mi?
Bu soru sıkça dile getirilmektedir. Alimlerimiz rüyanın sadece onu göreni bağladığından dem vurarak başkalarının o rüyayla amel edemeyeceğini söylerler.
Rüya tabirleri nasıl yapılır?
Rüya tabirleri için ne televizyona çıkan şarlatanlara başvurun ne de yazılmış kitapları okuyarak yanlış tabir etme tehlikesine düşünüz. İlla ki evinizde bir rüya tabiri kitabı bulundurmak istiyorsanız imam Nablusi’nin rüya tabirleri kitabını alabilirsiniz. Güvenilir bir eserdir. İbn_i Sirin’in eseri de olabilir.
Rüya tabiri, kur’an-ı kerim’de Yusuf aleyhisselamın da söylediği gibi peygamberlik mucizelerinden biridir. "Benim ümmetimin velileri ben-i İsrail’in peygamberleri gibidirler" hadisinden ötürü bu tabir etme işi belli kimselere verilmiş bir kabiliyettir.
Rüyanın görüldüğü zaman, mekan, kişinin maddi ve manevi durumu rüyayı etkileyen sebeplerdendir.
Mesela bir kişi rüyada dişlerinin bir kısmının döküldüğünü görürse kişinin maddi durumuna bakılır. Bu rüyayı öğrenci görürse dersinde kötü not alacaktır. Tüccar görürse zarar edecektir. Memur veya asker görürse tenzili rütbe olacaktır. Sağlıklı biri görürse hasta olacaktır. Yaşlı biri görürse maazallah sonu ölümle bitebilecek bir hastalığa yakalanacaktır demektir. Burada gözünüzden kaçmadığını umuyorum bütün bu tabirlerde kişinin elindeki gücü azalmaktadır. Çünkü dişler sayesinde yutması zor olan nimetleri parçalayarak kolayca yutabildiğimizden yola çıkarak o kişinin o anlarda elindeki gücü neyse oma bakılır.
Rüyaları bilmeyene tabir ettirmeyin. Aslolan rüyanın tabiridir. Aynı rüya başka şekilde de tabir edilebilinir ve o şekilde zuhur eder.
Daha fazla sözü uzatarak mübarek cuma günü kıymeyli vaktinizi almak istemiyorum. Nasip olursa bir daha ki sefere de bunlardan bahsedelim.
Dua eder dualarınızı beklerim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.