İnsanları ikna edemezsen akıllarını karıştır. harry s. truman
Aliustaoğlu
Aliustaoğlu

ŞEHRİN İNSANI

Yorum

ŞEHRİN İNSANI

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

493

Okunma

ŞEHRİN İNSANI

ŞEHRİN İNSANI



Şehirler insanı değiştirir derler. Belki de insan, şehirde kendini saklamayı öğrenir. Kalabalığın içinde daha yalnız, daha tedbirli, daha mesafeli olur. Köyde bir insanın yüzüne bakınca ne düşündüğünü az çok anlarsınız; şehirde ise herkes biraz perdeli konuşur. Gülümsemelerin altında hesaplar, dostlukların içinde küçük çıkarlar dolaşır. Üniversite yıllarında bunu ilk defa Şakir sayesinde anlamıştım.
Arkadaş Adana’lı, babası öğretmenmiş ve ikisi dargın olduklarını söylemişti. Dördüncü sınıfta, eski ahşap kokusu sinmiş iki katlı mütevazı bir evde birlikte kalıyorduk. Erzurum’un uzun kışları insanı eve hapsederdi. Dışarı çıktığımızda ise soluğu ya Çifte Minareli Medrese’nin önünde ya Yakutiye’nin taş avlusunda ya da Oltu taşı dükkânlarının loş vitrinlerinde alırdık. Kar, şehre ağır ağır inerken sokaklar hem beyaza hem de sessizliği bürünürdü..
Fakültede ona “artist” derlerdi. Biraz entel görünmeye çalışır, konuşurken kelimeleri özenle seçerdi. İnsanlara yukarıdan baktığı hissedilirdi ama bunu belli etmeyecek kadar da kibardı.
Geceleri Sedat, Hüseyin ve başka arkadaşlar gelir, sabahlara kadar sohbet ederdik. O yaşlarda dünyayı fikirlerle değiştirebileceğimize inanırdık. Dergilerden, köşe yazarlarından, tarihten, şiirden konuşurduk. Bazı şairlerin şiirlerinden dizeler ezbere okunur, sonra acıkınca yakındaki fırından sıcak ekmek alırdık. Daha eve varmadan ekmeğin yarısı bitmiş olurdu. Fakirlik vardı ama o günlerin gelip geçici olacağını düşünerek çok sıkıntılara katlanıyorduk, gençlik bambaşka bir şeydi.

Şakir bir gün bir nişanlısı olduğunu, onu pastaneye götürdüğünü, biraz borç paraya ihtiyacı olduğunu söyledi. Verecek fazla param yoktu, böyle birkaç kez borç adı altında harçlığımı paylaştım.
Bir gün birlikte pastaneye gittik. O, ben ve nişanlısı… Çay içerken masadaki metal çaydanlığın sapını tutmamla elimin yanması bir oldu. Refleksle elimi çektim. Arkadaş gülümseyerek:
-Köylü işte, dedi. Onu peçeteyle tutarsın.
Söz küçük görünüyordu ama insan bazen bir cümlede bir karakterin tamamını görür. O an içimde ince bir şey kırılmıştı. Nişanlısı Hülya Hanım:
- Her şeyin doğalı güzeldir, diye beni savundu.
Bir süre sustum. Sonra içimden geçenleri bir şairin dizelerine sığınarak söyledim:
“Şehrin insanı şehrin,
Bozuk paraların insanı, ihanetlerin…”
Şakir’e baktım. Masadan kalkıp bir şey demeden çıktım. Arkadaş "Dur, nereye gidiyorsun?" diye arkamdan seslendi, cevap vermedim.
İnsan gençken bazı kırgınlıkların geçeceğini sanıyor. Oysa bazı sözler unutulmuyor; çünkü mesele söz değil, insanın kendini bir anda değersiz hissedişi oluyor.
O yıl Okullar kapanmaya yakın arkadaş aceleyle evi boşalttı. Ben yurda taşındım. Bir süre sonra bazı kitaplarımın ve eşyalarımın kaybolduğunu fark ettim. Özellikle Berna Moran’ın "Yaşama Felsefesi" kitabını geri almak istiyordum. Onu aramaya başladım. Fakülteye gittim, nişanlısının kaldığı eve uğradım, tanıdıklarına sordum. Sanki buhar olmuştu. İnsan bazen en büyük yorgunluğu yürümekten değil, kandırıldığını anlamaktan duyuyor. Sonra kulağıma türlü şeyler geldi. Ev sahibine kira vermemiş, okulu bırakmış İstanbul’a taşınmış. yıllar sonra Şuayip adında ortak bir tanıdığımız ondan bahsetti. Bir süre Bakırköy’de tedavi gördüğünü söyledi.
Şakir bir zamanlar bana büyük yazarların çoğunun okul bıraktığını anlatırdı uzun uzun. Şimdi onların izinden gittiğine inanıyor olmalıydı. Belki hayatı da yarım bırakılmış cümlelere benziyordu onun.
Yıllar sonra sosyal medyada karşıma çıktı. İrtibat kurmak istedi. Cevap vermedim. Çünkü bazı insanlar hayatımızdan çıktıktan sonra, geriye yalnızca insanlara karşı kaybettiğimiz saf güveni hatıra olarak bırakmış olurlar.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Şehrin insanı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Şehrin insanı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ŞEHRİN İNSANI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL