- 394 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Zihin Fırtınası
Zihin Fırtınası
Bulmaca, bilmece çözmek, zihnin çalışmasını sağlar! "Zihin fırtınası" aynı zamanda "Kaos" gibidir. Zihin önce bulanır, sonra durulanır! "Zihnimi bulandırma!" sözü, zihnin kaos ile başa çıkamayacağı zannı ile söylenir. Ya da o esnada kişinin, kaosu yönetecek gücünün olmadığını ifade eder!
Düşünceyi etkilemek mümkün olsa da "Zihin esareti", bireyin kendi kabulüyle olur! Durumu fark ettiğinde, mücadele etmek ister! Sonuçta kazanacağı bir mücadelede "Pes" etmesinin nedeni, zihni bağlayan zincirlerin kırılma esnasında oluşan kaostur. Yani mücadeleyi bırktığında, "Huzur"; devam ettiğinde, "Kaos" olacaktır. Sonuçta, kaos da geçecek ama insan kolayı sever!
İnsanın kendi zihninin ürettiği endişeden dehşet alıp başkalarını koruma ve sakındırmaya yeltenmesi, ürettiği endişeyi yaymaktan başka bir işe yaramaz! "Mezarlıkta hayalet var!" uyarısı, "Endişe" üretmektir. Bunu büyüklerinden duyan çocuklar ile duymayanlar arasında fark olacaktır. Ama duymayan yok ki! Bir de insanlık tarihinin birikimleri var ki onların çoğu, genetik olarak da aktarıldı!
Zihinde üretilen endişeden başkasını uyarmak, sanıldığı kadar masum olmayabilir! Gılgameş, bir yerlerde "Humbaba" adında bir varlıktan bahseder! Önce varlığı zihinlerde canlandırır. Ne kadar güçlü ve zalim olduğunu ve insan düşmanı olduğunu işler! Sonrasında bu yaratığı arayıp bulacağını ve öldürüp insanlığı kurtaracağını söyler ve bu varlıkla ancak "Yarı ilah" olan birisi başa çıkabilir! Nihayetinde, Humbaba’yı bulup öldürdüğünü ve insanları kurtardığını söyler! Yani "Yarı ilah" olduğunu, ilan eder ve kendisine itaat ister! Humbaba’yı zihninde üreten kendisi, ondan insanları kurtardığını söyleyen de kendisi! Sonuçta "Yarı ilah" olduğunu söyleyen de kendisi! Humbaba’yı gören ikinci bir şahıs yok ama Gılgameş, kendisine karşı gelinmesinden hoşlanmaz!
Zihinde değil, gerçekte (Hastalık, savaş, açlık, susuzluk, enerji yetersizliği gibi) endişe uyandıranlar, çaresini de elinde bulundurabilir. Yazıda sadece zihinde üretilen konu edildi!
Son tahlilde; sadece zihinde olan endişeden başkasını uyarmak her durumda "Masum" değildir! Gılgameş çıkar ve zihninde oluşturduğu endişeyi yayarak "Yarı ilah" olduğunu kabul ettirebilir. Zihin fırtınası, kaos çıkarsa da sonuç, yararlı olur. Zihinlerin, daha güçlü olması ve zihin fırtınalarıyla başa çıkması gerekir. Yoksa, zihinlerde üretilen endişelerle titrek ve korkak bir hale gelir! Gılgameş, arayışına girebilir.
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.