- 235 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ÜMİT KAFTANCIOĞLU.
ÜMİT KAFTANCIOĞLU.
Asıl adı GARİP TATAR olan Ümit Kaftancıoğlu, Ardahan’ın Hanak ilçesine bağlı Koyunpınar(eski adı Saskara) köyünde doğdu. Halk aşıklarının, söz sohbet bilenlerin dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek büyüdü. Okuma-yazmayı çok küçük yaşta öğrendi. Köyündeki okula başladığında diploma alacak durumdaydı. İlkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Köy Enstitüsüne girmek için yıllarca uğraştı, yollara düştü. Cilavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdi (1957). Üç yıl kadar Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirdi (1961). Bir süre Türkçe Öğretmenliği yaptı. Türlü soruşturmalardan sonra öğretmenlikten uzaklaştırıldı. TRT’de çalışmaya başladı (1974). Dönemeç adlı hikayesiyle, 1970 TRT Büyük Ödülü’nü aldı. Köy Odası programlarını hazırlayan ekibin sorumlusu oldu. Hakullah adlı röportajıyla 1972 Ali Naci Karacan Birincilik Armağanını aldı. 1980’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
Yazar bu eserlerinde geniş halk kültürünü, zengin Türkçe’yi, halkın çıkış yolu arayan çabalarını, içinde bulunduğumuz çalkantının nedenlerini ortaya sermektedir. Eleştirmenler, yazar için "Türk dilinin engin ve renkli tarlası" yargısında birleşmektedirler.
(1934 Koyunpınar/Kars-1980 İstanbul), öykücü, yazar. Asıl adı Garip Tatar’dır. Ortaöğrenimini Cılavuz Öğretmen Okulu’nda (1957), yükseköğrenimini-üç yıl Mardin Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliğinden sonra-Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nde tamamladı (1963-1964). Ortaokul öğretmenliği yaptı. TRT Köy Yayınları Servisi’nde çalıştı. Vurularak öldürüldü. "Dönemeç" (1972) adlı yapıtı yayımlanmadan önce, kitaba adını veren öyküsüyle TRT 1970 Büyük Ödülü’nü kazanan Kaftancıoğlu, deneme aşamasını geçmiş güçlü bir öykücü olarak değerlendirildi. Doğu Anadolu köylerindeki insanların yaşam kavgalarını, Dede Korkut Masalları’ndan esinlenen anlatım biçimiyle yansıtan öyküleri Varlık, Yeni Dergi’de, 1972 Ali Naci Karacan Armağanı kazanan "Hakkullah" adlı incelemesi Milliyet gazetesinde yayımlandı. Yapıtları:
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.