- 601 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KEMAL SUNAL.
KEMAL SUNAL
Kemal Sunal, 11 Kasım 1944 tarihinde Türkiye’nin Malatya ilinde doğmuştur. Ailenin üç çocuğunun en büyüğü olan Kemal Sunal’ın annesi ev hanımı, babası Mustafa Sunal ise Migros’ta işçiydi. Kemal Sunal fizik olarak babasına çok benziyordu. Sunal, çocukluk yıllarını Küçükpazar’da geçirmiştir. Çekingen biri olan Sunal, bazen dış dünya ile irtibatını kesiyordu.
İlkokula başladığı gün, okula annesi ile beraber gitmiştir. Annesi o gün sınıftaki bütün çocukların ağladığını ancak Kemal Sunal‘ın hiçbir şey söylemeden yanında durduğunu söylemiş. Ortaokul yıllarında efendi ve utangaç bir insan olarak tanınsa da lisede çekingenliğinden kurtulmuştur. Kemal Sunal, ortaokulu da bitirdikten sonra Vefa Lisesi’ne yazılmıştır.
Lisede, ortaokul yıllarının aksine neşeli biri olarak tanındı. Arkadaşları ile birlikte haylazlık yapmaktan çekinmedi. Yine de sınıf başkanı olduğu için sorumluluk alan Kemal Sunal, bu sayede arkadaşları gibi zıvanadan çıkmadı.
Öğretmenlerine karşı daha saygılı ve mesafeliydi. Ama muzipliğe karşı olmadı. Tiyatrocu olmak istediği için okulda müsamereler düzenledi. Tiyatroya olan ilgisi Felsefe öğretmeni Belkıs Bakır’ın dikkatini çekti. Bakır, Kemal Sunal’a onu bu profesyonel oyunculuğa başlamasını sağlayacak kişiler ile tanıştırabileceğini söylemiştir.
Ancak babası Mustafa Sunal, oğlunun tiyatrocu olma isteğine başlangıçta karşı çıkmış olup, sonrasında Belkis Bakır bir çabaları sonunda Mustafa Sunal’ı ikna etmiştir. Sonuç olarak Kemal Sunal’ın babası, Kemal Sunal’a tiyatrocu olması için izin verdiği zaman, Belkis Bakır onu Kenter Tiyatrosuna götürmüş ve de Müşfik Kenter ile anlaşmıştır. Kemal Sunal’ın yer aldığı ilk tiyatro oyunu Deli İbrahim olmuştur. Bu oyunda cellatın yardımcısını oynamıştır.
Kemal Sunal Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Filmleri | Sahte Kabadayı filminden bir sahne
Kemal Sunal Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Filmleri | Sahte Kabadayı filminden bir sahne
Sanatçılığa Atılan Adımlar
Kemal Sunal’ın hiçbir diyaloğu olmamasına rağmen seyirci ona yine de gülüyordu. En başta Kemal Sunal ve Müşfik Kenter bu duruma pek anlam veremedi. Kenter Tiyatrosu’nda fazla kalmadı. Pendik Tiyatrosu’nun kurulacağını haber alınca oraya gitmiştir.
Hayatının dönüm noktası olacak ve uzun yıllar arkadaşlık yapacağı Bülent Kayabaş ile burada tanışmıştır. O zaman hem Kemal Sunal hem de Bülent Kayabaş oldukça fakirlermiş. Öyle ki, bazen pazardan domates çalmak zorunda kalıyorlarmış. Ancak yine Pendik Tiyatrosu’ndaki gösteriye de fazla ilgi gösterilmeyince tiyatro kapatılmıştır.
Ardından Kemal Sunal, Ayfer Feray ve Ulvi Uraz, Devekuşu Kabare Tiyaroları’nda yer almaya başlamıştır. Devekuşu Kabare tarafından sahnelenen Dün Bugün adlı oyunu izleyen Münir Özkul, Kemal Sunal’ın oyunundan etkilenip yanında Ertem Eğilmez’e “Bak Ertem, dikkat bu çocuğa, iş var bunda” demiştir. Ve bundan sonra asıl gelişmeler başlamıştır.
Münir Özkul’un tavsiyesini dikkate de alıp kendi yöneteceği Tatlı Dillim adlı sinema filminin oyuncu kadrosuna almıştır. Acemi birliğini Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu`nda, 1981 yılında Ankara’da KKK Armoni mızıkasında vatani görevini yapmıştır.
Sanat hayatı, “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla başlamıştır. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda da görev almaya başlamıştır.
1973 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adımını atmış ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başlamıştır. İnek Şaban, Süt kardeşler, Çöpçüler Kralı, Davaro ve Sakar Şakir Filmlerinde canlandırdığı karakterler sayesinde 7’den 70’e herkesin sevgisini kazanarak unutulmaz bir sanatçı olmuştur. Kemal Sunal, peş peşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazanmıştır.
Kemal Sunal Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Filmleri | Çöpçüler Kralı Filminden Bir Görüntü
Kemal Sunal Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Filmleri | Çöpçüler Kralı Filminden Bir Görüntü
Kemal Sunal’ın Özel Hayatı
Filmlerde çoğu zaman saf, şanslı ama iyi yürekli karakterlerin rollerine girdi.1974 yılında evlendi. Ali Sunal ve Ezo Sunal adlarında, biri erkek diğeri kız iki çocuğu oldu.
1977 yılında Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştır. 12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve yüksek lisans yapmaya başlamıştır.
Yüksek Lisans tezi komedyen kimliği ile Kemal Sunal’ın ve filmlerinin incelenmesidir. Yüksek lisans tezi 2005 yılında ailesi tarafından “TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü” ismi ile kitap haline getirilip yayınlanmıştır.
Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol almış olan usta oyuncu Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon’a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi nedeni ile hayatını kaybetmiştir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.