- 459 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
EMOJİLER,KISALTMALAR DERKEN YA SONRASI..?
İnsanın duygularını,düşüncelerini, inancını, fikrini ve dahi kendisini yaratan Allah’a karşı zikrini duasını ifade etmesi lisanıyla olur. Lisanı kişinin kimliğidir, şahsiyetidir ve hatta milliyetidir. Bozulmamış bir lisan bir milletin sağlamlığının ilanıdır. Lisan bir vatandır. İşte bu yüzden Türkçemizin korunması bir hudut korunması gibi önem arzeder. Bunu koruyacak olanda kanunlardan önce bizleriz. Yalnız bu koruma vazifesi, az kitap okuyarak kelime dağarcığımızı dar tutmakla ya da sosyal medyada bir birimizle iletişim kurarken kelimeleri kısaltarak kelimelerin baş harflerini kullanarak ifa olmaz. Selamünaleyküm- Aleykümselam yerine sa- as denildiği gibi. Bu kelimeler Türkçe olmayıp Arapça da olsa Türkçe nasıl bizim kimlik dilimizse de bu tip kelimelerde bizim koruyacağımız inancımızın kimlik dilidir. İnancımızın kimlik dili; bizim millet olarak uğruna canımızı verdiğimiz İslam inancının ifade şekilleridir. Dolayısıyla nasılki "Allah’a emanet ol, Allah’a ısmarladık " sözcüklerinin karşılığı"A.E.O.", "bay" olmaması gerektiği gibi " nasılsın, iyi misin?" kelimesi yerine "naber?" kelimesi de olmaz. "dua et, duacıyım" kelimelerinin karşılığı da hele hele Hıristiyan inancının dua etme şekli olan emoji 🙏 işareti hiç olmamalı.
Dikkat ederseniz emoji işaretlerine baktığınızda meramınızı anlatacak pek çok emoji işaretini görürsünüz; basit bir işaretlerden öte sanki yeni bir dil sözlüğü mübarek!
Çoğunluğumuz sinsi tehlikenin pek farkında olmadan günlük hayatımızda kolayca ve sıradan kullanıpta geçiyoruz. Kelimeleri yazmaya üşenip kısaltarak yazıveriyoruz.
Yapmayalım, dilimize yazık etmeyelim. Unutmayalım ki dilimiz kimliğimizdir, inancımızın ifadesidir. Eğer bu tehlike görülmezse Allah korusun zamanla kırpılmış kelimelerle konuşan hatta bunlara bile gerek kalmadan işaret diliyle konuşur gibi emoji işaretleriyle konuşan bir topluluk haline mi geleceğiz? Bunlara ilave olarak farkında bile olmadan başka inançların sembollerini kullanır hale mi geleceğiz?
Konuyu basit, önemsiz görenler de olabilir ama unutmayın ki; bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at üzerindeki bir kumandanı düşürür ve bir kumandanın düşmesi de bir savaşı kaybettirir. Yapmayın, kullanmayın; inancınızın ve kimliğinizin güzel dilini hakkını vererek kullanın. Eğer böyle yapmazsanız verdiğiniz hasar ölçüsünde verdiğiniz hasarın acısı gelecek nesillerden duyulur, bedelini onlar öder. Allah böyle bir akıbetten korusun.
YORUMLAR
"yeni bir dil sözlüğü" zaten öyle hocam. gelenden kaçamayacağız. tuşlu hayatta veya gelecekte de zaten fazla konuşma olmayacak, konuşma insan için bir üstünlüktü, bundan sonraki konuşmadan veya en az simge, hece, kelime vb ile anlaşmaktır yeni çağ.
kimi oluyor emojilerin ne anlattığının anlamına bakmak zorunda kalıyor insan gençlerle veya arkadaşlar ile mesajlaşıp, yazışırken.
telefonlar akıllandıkça internet daha çok hayatın içine girdikçe mecbur olacak, olmasın dedikleriniz. bir çok kelimenin yazımını bile bilgisayar söylüyor, yanlış yazılırsa altı kırmızı çizgi, bakıyorsun kelime doğru yazılmış, ekle sözlüğe diyorsun, programın kütüğüne kaydediliyor.
10 yıl olmuştur bu konunun belki de dile getirildiği, o günden bugüne daha çok emoji, daha çok çok kısaltma... oyunları internetten oynarken özel kısaltmaların yanında,"chat" ile başlayan, mesajlara veya "tvit"lere karakter sınırının konulması da insanları bu noktaya itiyor.
internetin komple hafızası, harddiski dolabilir mi? sanal bir depo oluşuyor bunun fiziki alanı nedir, ne değildir, kimse tam olarak bilemiyor. mesela ben bu yazıda hiç büyük harf kullanmadım, niye; büyük harf tuşuna basmak bile zor geliyor belki de. devir hız devri, hızlandıkça madde görülmez olur derler ya..
herhangi bir kalabalık forumunun sağ yanındaki mesajlaşma bölümüne düşen kelimelerin haddi hesabı yok, kimi diyorum bunları insan mı yazıyor yoksa robot veya programın kendisi mi??
saygılarımla..