- 384 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Göç Meselesi
mülteciler ne yapsın?
çaresizlik içinde,
ezilmişlikten,
zulümden,
horlanmaktan,
kalmışsa bir nebze
insanlığın vicdanına,
merhametine sığınıyorlar!
onlar ölürken İnsanlık da ölüyor.
Savaş veya başka nedenlerle yurdunu, evini, her şeyini bırakıp gitmek zorunda kalmış, bir umut arayışıyla yollara düşen göçmenlerin durumları içler acısı. Akdenizi geçmeye çalışırken binlercesi can vermiş. Birleşmiş Milletler göçmen sorununu çözmeye yönelik bir adım atmamıştır.Bu kuruluş hiç bir derda deva olmadı. Avrupa ülkeleri sınırlarında güvenlik önlemleri aldıklarını duyurmuşlardı.
"Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteciler Komiserliği (UNHCR), 2018 yılında Akdeniz’i geçmeye çalışırken, 2 bin 262 göçmenin can verdiğini duyurdu.UNHCR, geçen yıl Avrupa’ya deniz yoluyla 113 bin 482 göçmenin geldiğini açıkladı.Bu rakamlar bir önceki yıla oranla Avrupa’ya gelen göçmen sayısının ve yine göç sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının düştüğünü gösteriyor.2017 yılında Avrupa’ya deniz yoluyla 172 bin 301 göçmen gelirken, bu yolculuk sırasında 3 bin 139 kişi hayatını kaybetmişti.2015 yılında Avrupa’ya gelen göçmenler rekor seviyeye çıkarak, 1 milyonu aşmıştı."(1)
İnsani gerekçelerle Türkiye mültecilere kapılarını açmış. Bazı Avrupa ülkesi liderleri bu sebeple ülkemizi takdir ettiğini açıkladılar ki bizden uzak dursunlar demek oluyor.
"Yakın zamanlı ve çeşitli tahminler başka ülkelerde yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin kabaca 5 ila 6 milyon kadar ama başka ülkelerden gelip Türkiye’de bulunan göçmenlerin-sığınmacıların 3 ila 4 milyon dolayında bir büyüklüğe eriştiğini gösteriyor." (2)
Türkiye göçmenlerin geçişini önlemek için kanun çıkarmış. AB Türkiye’ye maddi destek vereceğini vaad etmişse de zamanla bunun yerine getirilmedi görüldü.
" Özellikle son zamanlarda sayıları artan şekilde binlerce Suriyeli, Türkiye’yi transit geçiş ülkesi görerek Avrupa Birliği ülkelerine gitmek için çaba sarf ediyor. Bu hareketlilik Türkiye’yi uluslararası göçler konusunda 2013’te çıkarılan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’yla olduğu gibi bir dizi önlemler ve göç yönetimine ilişkin yeni prosedürsel ve yasal tedbirler almaya yönlendiriyor."(3)
Son aşamada Türkiye mültecilere geçiş izni verdi. Yunanistan sınırlarında bekleyen göçmenlerin elbiseleri, paraları alındı. Göç ve göçmenler konusu yüzyılın trajedisi olacak. Bu bakımdan ’Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ düzenleyen sayın iç işleri bakanımızı tebrik ediyoruz.
Çocukluğumuzda olduğu gibi her şey doğal, yalın, zor ulaşılır olsaydı. Dünyayı savaşa, zulme sürükleyenlerin ihtirası, gaddarlığı olmasaydı. Dağ başında çoban gibi kendi halimizde yaşasak, fakat yoksulluğa rağmen aynı zamanda birçok kişilerin mutlu olduğuna şahit olabilseydik!
Seyit R. Özer , Nisan, 2020
________________________
(1) euronews, 3.1.2019
(2) Mustafa Murat Yüceşahin, Göç Dergisi, sayı:2
(3) Göç İdaresi, 2014
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.