- 686 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
ŞİİR OKURUNA NOTLAR 2
ŞİİR OKURUNA NOTLAR
3
Şiire başlayışım çok iddialı değil.herkes 18’inde şairdir 20’sinde bitirir.ben onların bıraktığı yerden başladım.ilk şiirimi lisede yazmıştım. Hece ölçüsüyle idi. Kompozisyon dersinde hocamız şiir yazmamızı istemişti. Son dörtlüğün son mısraını yazamamıştım.sonra ne oldu nasıl oldu şiire başladım hatırlayamıyorum. Herhalde Sezai Karakoç’u tanıdıktan onun şiirlerini okuduktan sonra başladı bende modern şiir hevesi.yıllar sonraydı.ikinci fakültede öğrenciydim. Şiirlerimi toplayıp bir defter yapmıştım. Kasımpaşa’da bir otelde kalıyordum öğrenci arkadaşlarla bir öğrenci misafirimiz vardı Ankara’dandı herhalde. Şiirlerimi ona okudum. Ses çıkarmadı. yıllar geçti fakültede bir kıza aşık olmuştum. Alevden Güller 1-2 ve benzeri şiirleri yazmıştım. O yine gelmişti. Bu kez yeni şiirlerimi ona okudum. İşte dedi şimdi oldu. Bunlar gerçek şiirler. Bu kız senin şair olman için görünmüş sana. Kara sevdaydı. Hiçbir zaman yüz vermedi bana. Ben onun acısıyla bir sürü şiir yazdım.
4
Gizli Kapı Üzerine:,
Bu kitap nereden doğdu? Daha önceleri bu şiir dilinin ipuçları bazı şiirlerimde ortaya çıkmaya, ilk işaretleri görülmeye başlamıştı. Ramazan Konuşmaları ve şimdi hatırlayamadığım bir çok şiirde bunun ipuçlarını görmeye başlamıştım.
Bundan iki yıl önce Ramazan gecelerinde sahura yakın bu şiirler kendiliğinden sökün etmişti. Tv’’lerde dini filimler herkes uykuda, sıcak yaz gecesi, balkondan esen rüzgarın serinliği altında yazıyordum bunları. Bazen bir, bazen iki ve nadiren de üç şiir yazılı veriyordu. Elimde bir pilot kalen, bir mavi kaplı, kalın yapraklı ajanda. Bu ajanda çeşidi bana şiir yazmada çok uğur getirmişti. Bu ajandaları okulda bulmuştum. Çoğu kabul edilmeyen hediyelerdi.
Nereden aklıma gelmişti bunlara şiir yazmak. Önceleri ders notları alıyordum, sonraları günlüğe çevirdim. Eğitim Günlüğü böyle ortaya çıktı. Daha sonraları da tek tük şiirler döküldü ortaya. Ben, Ve Şair, Dilseza onlardandır. O günlerde yoğun bir okuma gerçekleştiriyordum. Çoğunlukla şiir kitapları oluyordu okuduklarım. Romanlar ve hikayelere onları takip ediyordu. Öğrencileri sınıf bazında haftada bir kez kütüphaneye çıkarıyorduk. Onlar sayesinde ben de okuma faaliyetlerime hız veriyordum. Bazen öğrenciler beni lafa tutuyor, oyalıyorlardı. Şair, entelektüel bir hocaları olduğuna göre onun düşüncelerini ve hayatını merak ediyorlardı.
30 yıllık şairlik hayatımda yeni bir çığır açılmıştı. Üniversite öğrenciliği yılları dışında 20 yıllık öğretmenliğimde bu denli velut olmamıştım. Fen lisesi öğretmenliği bana ikinci bir ergenlik, yahut başka bir deyişle şiirimin ikinci baharı olmuştu. Şiir okuma serüvenime hiç ara vermemiştim. 20 yıl içinde topu topu 20 şiir yazamamıştım. Sonraysa 3,5 yıl içinde neredeyse elli şiir olmuştu. Haricen günlük yazımı ve düşünce yazıları da cabası olmuştu.
Geçen yıl onları temize çekmiştim. Önce antoloji.com da yayınladım. Sonra kendi sitemi kurdum. Hikayeler net.te okunası yazı seçildi bir kaçı.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.