- 266 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
KARL MARX
KARL MARX KİMDİR.
Trier’de klasik eğitimini tamamlamış olan Karl Marx, daha sonra Bonn Üniversitesi’nde hukuk okudu ama felsefeye olan ilgisi onu bu disiplinden uzak tuttu. Paris’e gitmeden önce Jenny Von Westphalen’la evlenmişti. Bir yıl sonra yaşam boyu hem arkadaşı hem ortağı olacak Fredrick Engels’le tanıştı. Engels de çalışmalarını sanayi işçileri hakkında yapmaktaydı. O dönemde ikisi de devrimci gruplara dahildiler. Bu sırada Marx, kendini siyasal ekonomi ve Fransız Devrimi tarihini çalışmaya adadı.
1845’te tehlikeli bir devrimci olduğu için Paris’ten atıldı ve Brüksel’e gitti. 1847’de Proudhon’un eserinin eleştirisini yaptığı Yoksulluk Felsefesi’ni yayınladı. Yine 1847’de burada Engels’le birlikte Komünist Manifesto’yu hazırladı. Bu manifesto 1848’de Londra’da Komünist Parti Manifestosu olarak, Şubat devriminden hemen önce işçi sendikalarınca benimsendi.
Bu güne kadar yapılmış ve bu günden sonra yapılacak tüm sosyalizm çalışmalarının kaynağı ve mücadele edilmesi gerek bir metin olan Kapital, işçi sınıfının siyasal ekonomisinin bilimsel araştırmalar ve bulgularla desteklenmiş halidir. Sermaye ve emek arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışmadır, işçilerin sanayinin bir parçası olarak sunulması, fazla mesai, kadın ve çocukların emekleri ilk defa bu eserde konu edilmiştir.
Fransa’daki 1871 seçimlerinde hareketinin bozguna uğramasıyla daha da kötüye giden sağlığı, Marx’ın Kapital’in kalan iki bölümünü tamamlamasına engel oldu. Karl Marx, 14 Mart 1883’de Londra’da öldü.
Marx, bütün sınıflı toplumlarda olduğu gibi kapitalizmin de kendini yok etmeye yol açacak içsel dinamikler barındırdığına inanırdı; onun düşüncesine göre, nasıl ki kapitalizm eskimiş feodalizmin yerini aldıysa, sınıfsız bir toplum olan komünizm de devletin proletaryanın devrimci diktatörlüğünden başka bir şey olmadığı siyasal geçiş sürecinden sonra onun yerini alacaktır.
Karl Marx, işçi sınıfını kapitalizmden hayırseverlik beklememesi konusunda uyarırken, "toplumsal reformlar güçlünün zaafıyla değil, daima zayıfın gücüyle gerçekleştirilebilir" demişti.
Marx’ın Birkaç Sözü
Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser.
Kapitalist üretimin en büyük engeli, sermayenin ta kendisidir.
Madem ki insanı biçimlendiren yaşadığı koşullar; koşullar en insani şekilde biçimlenmelidir.
Proletaryanın zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yok, kazanacakları bir dünya var. Bütün ülkelerin işçileri, birleşin!
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.