- 510 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ATATÜRK , 19 MAYIS VE MEBDE-İ KELAM
Mebde-i kelam.
‘’Sözün Başlangıcı‘’ demek aslında…
Ancak, çok önemli kabul edilen, köklü değişim ve dönüşümlerin yaşanabileceği varsayılan olaylar ve durumlar için kullanılır çoğu kez. Mebde-i kelam’dan sonra, hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı varsayılır. Kısaca mebde-i kelam, radikal çapta bir eylem ve anlayış değişikliğinin başlangıcını ifade eder.
Ulu Önder Atatürk Samsun’a çıkmadan önce, işgal altındaki memleketin hüzün veren acıklı durumunu Nutuk’ta şöyle anlatır :
“(…) Ordunun elinden esliha (silahlar) ve cephanesi alınmış ve alınmakta. (...) İtilâf donanmaları ve askerleri İstanbul’da. Adana vilâyeti, Fransızlar; Urfa, Maraş, Ayıntap (Antep), İngilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya’da, İtalyan kıtaatı askeriyesi (askeri bölükleri); Merzifon ve Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta, ecnebi zabit (yabancı subay ) ve memurları ve hususi adamları (ajanları ) faaliyette. Nihayet, MEBDE-İ KELAM (Yeni bir başlangıç) kabul ettiğimiz tarihten dört gün evvel, 15 Mayıs 1919’da İtilâf Devletleri’nin muvaffakiyetiyle (oluru ile) Yunan ordusu İzmir’e ihraç ediliyor (çıkarılıyor)...’’
Evet…
Mebde-i kelam: 19 Mayıs 1919 ‘du.
Umudun…
Mücadelenin…
Azmin…
… Ve inancın adıydı 19 Mayıs.
Bir işaret fişeğiydi kurtuluşu müjdeleyen…
Yedi düvele karşı verilecek olan kurtuluş savaşının, ilk kıvılcımıydı dalga dalga yayılacak…
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Samsun’da yazılan ”Kurtuluş reçetesinin” adıydı 19 Mayıs.
Gazeteci Hasan Tahsin (Osman Nevres) tarafından atılan ‘İlk kurşun’ idi 19 Mayıs.
Son tahlilde…
Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kilometre taşlarını döşeyen ‘İlk adım’ idi 19 Mayıs…
Bu vesileyle; 19 Mayıs‘ın 100. Yılını kutluyor, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyor, ebediyete göç etmiş olanların ruhları şad olsun diyorum…
Asırlar boyu 19 Mayısların kutlanması dileği ile…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.